HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek güncel gelişmeleri değerlendirdi.
6-8 Ekim Kobani olayları hakkındaki gözaltılar konusuna değinerek konuşmasına başlayan Uluç, şöyle konuştu:
Toplumda herkes bu soruyu soruyor. 5-6 yıl neden beklediniz de, bugün gündeme getirdiniz? Çünkü o günlerde 43 ölüm yaşanmış, neden bu kadar yıl beklendi de, şimdi gündeme getirildi sorusu çok haklı ve meşru bir sorudur.
Kobani olayları sırasında hayatını kaybeden 43 insanın failleri hakkında dava açılmadığını, açılan tek davanın Yasin Börü davası olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
Dönemin İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala'nın ‘‘kontrol edilemeyen güçler var’’ dediği güçler kimlerdi diye sorduk. Şunu da ilave ettik; “Bunlar acaba sizin devlete yerleştirdiğiniz kişiler mi” diye sorduk. “Acaba bunlar çeşitli istihbarat örgütleri miydi” diye sorduk. Sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası istihbarat örgütlerini de kast ederek sorduk, ki o dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala da kendi yaptığı konuşmalarda buna işaret etmişti.
İçişleri Bakanı Soylu, 6-8 Ekim Kobanî protestoları soruşturmasıyla ilgili, “niye 6 yıldır beklediniz” diyenlere demiş ki, “Kerbela’yı unuttuk mu?” Evet, biz de Kerbela’yı unutmadık. Bizler 100 yıllardır Yezid zulmüne direnen bir geleneğin temsilcileriyiz. Hakikat aşkıyla yanıyoruz. Ve Kerbela’yı unutmadık. Siz de unutmayın.
Soruşturmanın siyasi nedenlerle 6 yıl sonra yeniden gündeme getiridiğini savunan Oluç, “Tekrarlıyoruz, o zaman çözüm sürecini bozmak, akamete uğratmak için, Türkiye’ye barış gelmesini ve Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümünü engellemek için provokasyonu yapanlar kimlerdiyse, bugün bu siyasi kararı vermiş olanlar aynı odağın ve anlayışın temsilcileridir” dedi.
‘AB ile Türkiye ilişkileri her gün daha kötüye gidiyor” diyen Oluç, “Üyelik şansı gittikçe azalıyor, buharlaşıyor. Bu iktidarın sayesinde, bu iktidarın insan hakları uygulamaları sayesinde, iç ve dış politika uygulamaları sayesinde” dedi.
Çocuklar bile biliyor
TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı için ‘hormonlu, sahte veriler’ diyen Oluç, şunları söyledi:
Şunu Türkiye’de yaşayan herkes, çarşıya pazara giden herkes biliyor; tüketici biliyor, o malları tezgahlarında satanlar da biliyor. Bugün gerçek hayat pahalılığı yüzde 30-40 arasında değişiyor. Bunu evde yaşayanlara sorun, her gün filesini pazarda doldurmaya gidenlere sorun, çocuklara sorun; onlar bile biliyor
Independent Türkçe