Bir süreden beri kimi derneklerin girişimiyle Türkiye'deki "Alevilerin" yeni bir siyasi partinin kurulması için görüşmeler yürütüldüğü iddia ediliyor.
Alevilerin 1970'li yıllarda "Birlik Partisi", diğeri de 1990'larda "Barış Partisi" adı altında iki farklı parti deneyimi olsa da her ikisinin de devamlılığı olmadı.
Alevilerin kuracağı iddia edilen yeni parti meselesini ilgili sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcilerine sorduk.
Söz konusu isimler, yeni parti girişimi iddialarını en azından şimdilik kabul etmiyor.
Ancak Alevi kesimin önemli bir kısmının oy verdiği CHP'nin son süreçlerdeki politikalarından duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
"SHP, benzeri bir oluşumun kurulması gerektiğini söyleyenler oldu"
O isimlerden biri Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat.
Fırat, aralarında Alevi Dernekleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Vakıfları Federasyonu'nun da olduğu kimi STK'ların yöneticileri olarak son birkaç aydır zaman zaman bir araya gelerek gündemi değerlendirdiklerini belirterek, yeni bir parti kurulacağı iddialarının nasıl çıktığını şöyle anlattı:
Bu görüşmelerde tabii ki sadece Alevilik değil, siyaseti de konuşuyoruz. SHP, benzeri yeni bir siyasi oluşumun kurulması gerektiğini söyleyen arkadaşlarımız da oldu. Ancak bu şimdi bir parti kurulacağı anlamına gelmiyor.
"Aleviler, bugün için parti kurmuyor ama CHP'nin sessizliğinden rahatsızlar"
"Aleviler, bugün için parti kurmuyor ama CHP'nin de sessizliğinden rahatsızlar" diyen Fırat, şu iddiada bulundu:
Bu biraz da CHP'nin sağa öncelik veren politikalarına tepkiden kaynaklanıyor. CHP'nin ülkede olan biten olumsuzluklara sessiz kalması Aleviler arasında da rahatsızlık yaratıyor. Sonuçta biz bütün Alevi kesimini kapsadığımızı iddia etmiyoruz ama bu ülkenin insanları olarak bu tıkanmışlığı aşmak için bizim de önerilerimiz bulunuyor.
"Alevilerin sorunlarını çözmek için parmaklarını bile kıpırdatmıyorlar"
Kimi çevrelerin "Alevi dernekleri siyasete karışmasın" sözüne tepki gösteren Fırat, bunu diyenlere şöyle itiraz etti:
İnsanlar gelip bizden iş istiyor. Aleviler siyasete karışmasın demek Alevileri siyasetin dışına iten bir yaklaşım. Aleviliğin çıkışında bile siyaset etkili olmuştur. Bazı çevreler, Alevilerin oyuna talip olmakta ama en başta cemevleri olmak üzere Aleviliğin sorunlarını çözmek için parmağını bile kıpırdatmamaktadır. Bu kapsamda Alevi derneklerinin de bu ülkenin sorunlarının çözümünde bir sözü olması kadar doğal bir şey olamaz.
"Seçim sonrası politikalar değişmezse yeni oluşumlar olabilir"
Alevi derneklerinin tamamının bu görüşmeler içinde yer almadığını veya kendilerinin Alevilerin tamamını temsil ettikleri gibi bir iddialarının da olmadığını söyleyen Fırat, sözlerini şöyle tamamladı:
Bu zaten eşyanın tabiatına aykırı bir durum. Sonuç olarak bugün için ya da en azından seçime kadar herhangi bir siyasi oluşum veya parti kurmak gibi düşüncemiz yok. Ama zaman ne gösterir bilemeyiz. Normal şartlarda 2023 bize göreyse 2021'de olması muhtemel seçimden sonra da oy verdiğimiz başta CHP olmak üzere kimi partiler benzer politikalarını sürdürmeye devam ederse içinde kimi Alevi örgütlerinin ve ülkenin sol demokratik yapılarının yer alacağı dünyaya sol pencereden bakan yeni bir oluşum ortaya çıkabilir.
"Sorunları tartışıyoruz. Şahsen Alevi partisi kurulmasına taraftar değilim"
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Türkiye'de siyasetle ilgili Aleviler konuştuğu zaman peşine hemen yeni bir parti kurulduğu yönünde haberlerin çıktığını kaydederek şöyle konuştu:
Bazı Alevi dernekleri olarak Türkiye'deki siyasi tıkanıklığın aşılması, sorunların çözümü için ne yapılabilir diye kendi aramızda tartışmalar yaptık, yapıyoruz. Ancak bunun yeni bir parti hatta bir Alevi partisi kuruluyor diye yansıtılmasına üzüldüm. Şahsen ben bir Alevi partisi kurulmasına taraftar değilim. Çünkü Türkiye, demokratik bir ülke değil. Demokratik bir ülke olsa Alevi partisi de kurulurdu, eşcinseller de ya da kendini ifade etmek isteyen herkes partisini kurabilirdi. Türkiye'de CHP dahil bütün partiler Sünni partileridir. Son zamanlarda kurulanlar bizzat tarikatlarca kurulan partilerdir.
"CHP, yüzünü sağa döndü"
CHP'nin yüzünü sağa döndüğünü iddia eden Geçmez, "Bir şeyin aslı varken taklidini kimse ciddiye almaz. CHP, sağdan medet umacağına Türkiye'nin sorunlarına sol pencereden bakarak çözmeye çalışmalıdır" dedi.
Eleştirilerinin CHP ile sınırlı olmadığını söyleyen Geçmez, muhalefet partilerinin korkarak, iktidarın yarattığı gündemin peşinde koşarak, sadece grup toplantısından grup toplantısına ya da medyada demeçlerle siyaset yürütemeyeceklerini öne sürdü.
"Kemal Bey, cemevlerinden hep uzak durdu"
Geçmez'e eleştirdikleri CHP politikalarının Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından şekillendirildiğini ve Kılıçdaroğlu'nun kendisinin de "Alevi - Dersimli" kimliği ile bilindiğini hatırlattığımızda şu cevabı verdi:
Biz insanların hangi etnisiteden geldiğine değil, ürettiklerine bakarız. Kemal Bey, başkanlığa geldiğinde onun Alevi ve Dersimli kimliğini dert edenler oldu. Ancak aradan geçen süreçte Alevilerin rahatsız olduğu nokta dini kesimler deyince Kemal Bey'in aklına sadece Sünni grupların gelmesi ve Alevilerin sorunlarıyla hiç ilgilenmemesi. Kemal Bey, cemevine gidersem sanki Alevileri kayırıyormuş gibi görünürüm endişesiyle cemevlerinden hep uzak durdu. Kemal Bey, cemevine gelmekten ve geldiğinde bir Alevi'nin yapması gereken ritüellerden çekinmemeli. Erdoğan, her gün camiden poz vermekten çekinmezken, Kemal Bey'in cemevlerinden Alevilik'ten uzak durmaya çalışması Alevileri üzüyor.
"Kemal Bey, bir kez bile bir cemevini ziyaret etmemiştir"
Geçmez, geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu'nun "Milliyetçi İmam Hatipliler" adlı grupla online olarak görüştüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu:
Oysa Kemal Bey, bir kez bile bir cemevini ziyaret etmemiştir. Milliyetçi İmam Hatiplilerle görüşmelerinde imam hatiplerin sorunlarının çözümü için çalışacağını söylemiş. Bugün imam hatiplerin her türlü devlet desteği var oysa cemevlerinin yok. Pandemi sürecinde cemevleri zor günler geçirdi. Bir kere bile bir cemevini arayarak sizin bir ihtiyacınız var mı dememiştir. Hiç umursamıyor. Aleviler bundan rahatsız oluyor ve haklı olarak sitem ediyorlar.
Geçmez, ayrıca bu tür eleştirileri dile getirdiklerinde kimi zaman "Neden CHP'yi eleştiriyorsunuz?" gibi karşı eleştiriler de aldıklarını kaydederek Alevilerin önemli bir kesiminin CHP'ye oy verdiğini hatırlatarak, destek kadar eleştiri haklarının da olduğunu kaydetti.
"Aleviler içinde partimizi kuralım diye çok talepler var"
"Alevi partisi mi kuruluyor" iddialarında adı geçen dernekler arasından olan Alevi Vakıfları Federasyonu'nun Genel Başkanı Remzi Akbulut da Türkiye'deki üç federasyonun genel başkanı olarak bir araya gelerek bu tür talepleri değerlendirdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
Çünkü Aleviler olarak yok sayılmaya başlandık. Gerek iktidar , gerekse de muhalefet tarafından. Aleviler olarak biz de varız demek için konuşuyoruz. Alevilerin yok sayılmasından dolayı Aleviler içinde 'Kendi partimizi kuralım' diye çok talepler var ama bugün o gün değil. Yeniden parlamenter sisteme dönülmesinin tartışıldığı süreçte böyle bir şey yapmaya kalkarsan bir bölmüş oluruz. Ama yok sayılmaya devam edersek kendi göbek bağımızı da keseriz.
"Yok sayılmaya karşı sesimizi daha fazla çıkaracağız"
Akbulut, kamuoyundaki kimi çevrelerin "Alevi partisi tutmaz" iddialarına ise şöyle bir cevap verdi:
Cumhurbaşkanlığı sisteminde yüzde üç bile büyük öneme sahip. Bu oranda oy alan bir parti bile kritik öneme sahip olabilir. Senelerdir çoğunluğumuz CHP'ye oy veriyor. Son dönemlerde HDP'ye oy verenler de var. Siyasi partilerin şunu bilmesi lazım. Aleviler, hiçbir partinin arka bahçesi değil. Aleviler, düşünen bir toplum, koyun sürüsü değil. Aleviler olarak yok sayılmaya karşı sesimizi daha fazla çıkaracağız.
© The Independentturkish