Avustralyalı yetkililer uyardı: Köpekbalıkları kıyıya vuran yüzlerce balinayla ziyafet çekebilir

“Etrafta köpekbalıkları var, denizdeki leşlerle birlikte sayıları artabilir. Ancak bu leşlerin hızla ayrışmasını sağlamak için bir şeyler yapıyoruz”

25 Eylül 2020'de Tazmanya'nın engebeli batı kıyısındaki Macquarie Limanı'ndaki kumsala vuran bir balina (AFP)
 

Avustralyalı yetkililer ülkenin şimdiye kadar yaşadığı en kötü balina ölümlerinin sonucunda kıyıya vuran yüzlerce ölü balinayı imha etmeye çalışıyor. Newsweek’in news.com.au’dan aktardığına göre,  sırada balina ölüleriyle beslenmeye başlayan köpekbalıklarında artış bekleniyor.

Köpekbalıklarının ölü bir balinayı yediğine dair halihazırda kanıtlar bulunduğu bildirildi. Ayrıca balinaların karaya vurduğu Tazmanya adasın’daki Macquarie Limanı'nın kuzeyinde köpekbalıkları görüldüğü de aktarıldı.

Tazmanya hükümetine bağlı Parklar ve Yaban Hayatı Servisi'nden Nic Deka, şu açıklamalarda bulundu:

Şunu da akılda tutmak gerek: Dünyanın bu bölgesinde köpekbalıkları kesinlikle nadir görülmez. Hatta yerel halk bu açıklarda köpekbalığı avlar.

Hafta başında 450'den fazla uzun yüzgeçli pilot balinanın Macquarie Limanı kıyılarında mahsur kaldığı duyurulmuştu. Tazmanya yetkililerine göre bu balinalardan yaklaşık 350’si öldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, hükümet yetkilileri ve gönüllülerden oluşan bir ekip, şu anda balina ölülerinin ortadan kaldırılması için bir plan geliştiriyor ve operasyonların 4-5 gün sürebileceği belirtiliyor.

Geliştirilen planlardan biri de tekneler aracılığıyla balinaları açık denize sürüklemeyi ve hatta daha hızlı batmaları için bedenlerini keserek açmayı içeriyor. Henüz limanda görülmeseler de bu planın köpekbalıklarını bölgeye çekebileceği düşünülüyor.

Nic Deka, “Etrafta köpekbalıkları var, denizdeki leşlerle birlikte sayıları artabilir. Ancak bu leşlerin hızla ayrışmasını sağlamak için bir şeyler yapıyoruz” dedi ve ekledi:

Köpekbalıklarının limana gireceğini sanmıyoruz; yine de buna çok dikkat ediyoruz. Ve riskin arttığına dair herhangi bir belirti görürsek insanlara verdiğimiz görevleri yeniden değerlendireceğiz ve onları sudan çıkaracağız.

 

Independent Türkçe, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU