Kremlin'den Belarus tepkisi: Lukaşenko'nun meşruiyetinin tanınmaması uluslararası hukuka aykırı

Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun meşruiyetini tanımama kararının "uluslararası hukuka aykırı" olduğunu söyledi

Aleksandr Lukaşenko / Fotoğraf: Reuters

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 23 Eylül'de yemin ederek göreve başlayan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun meşruiyetini tanımama yönündeki kararını değerlendirdi. 

Bu tür kararları "hoş karşılamadıklarını" belirten Peskov, "Bu kararlar, uluslararası hukuka aykırıdır. Bu kararlar, kesinlikle diyaloğun gelişmesine katkıda bulunmaz. Söz konusu ülkelerin Belarus ile diyaloğunu yavaşlatacak ve zorlaştıracak. Aslında, bunlar Belarus'un iç işlerine dolaylı müdahaledir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peskov, bunun Rusya ile Belarus arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini dile getirerek, "Belarus ve Rusya, ilişkilerini başka ülkelere bakmaksızın kuran egemen ülkelerdir" ifadelerini kullandı.

"Lukaşenko’nun meşruiyetini tanımıyoruz"

Avrupa Birliği (AB) adına açıklama yapan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dün yaptığı açıklamada, Belarus'taki seçimin "adil ve özgür olmadığını" belirterek, sonuçlarını tanımadıklarını söylemişti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus da açıklamasında, "ABD Aleksandr Lukaşenko'yu Belarus'un seçilmiş meşru lideri olarak tanıyamaz. Önlerindeki yol Belarus halkının bağımsız gözlem altında yapılan serbest ve adil seçimlerle kendi liderlerini seçme hakkını kullanmalarını sağlayacak ulusal bir diyalog olmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

"Seçimlere hile karıştırıldı"

Belarus’ta 1994'ten bu yana 5 defa art arda cumhurbaşkanı seçilen Lukaşenko, 9 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 80,1 oy ile yeniden kazanmış, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya yüzde 10,12 oy alabilmişti.

Tikhanovskaya’nın önderliğindeki muhalefet seçim sonuçlarına karşı çıkmış, "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla protestolar başlamıştı.

Ülkede hala devam eden gösterilerde protestocular yeni seçimin yanı sıra anayasa değişikliği talebinde bulunuyor.

Lukaşenko, kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 23 Eylül'de yemin ederek görevine başlamıştı.

AB'nin yanı sıra Almanya, Polonya ve Ukrayna, Lukaşenko'nun meşruiyetini tanımadığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU