"Türkiye ittifakı" kavramı siyaset gündemine nasıl girdi, kim ne dedi, 8 maddelik metinde neler var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "82 milyonu kapsayacak" diye tanımladığı, Bahçeli'nin "Kafamızdaki soru işaretleri arttı" dediği kavram ülke siyasetinin yeni tartışma konusu olmaya aday

"Türkiye İtitfakı" konusu, ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Twitter'dan yaptığı açıklamayla siyaset gündemine girdi.

 

Erdoğan, aynı tweet dizisinde, "Gücümüzü milletten alarak, daima ortak akla, ortak vicdana, milletimizi bir araya getiren ortak değerlere vurgu yapacak; kimseyi dışlamadan, ötekileştirmeden siyaset yelpazesindeki herkesle Türkiye ortak paydasında buluşmanın mücadelesini vereceğiz. Terörle mücadelemizi kararlılıkla sürdürürken, inşallah ülkemizin ihtiyacı olan yapısal reformları da hayata geçirmeye devam edeceğiz" demişti.

 

Bahçeli'den "soru işaretleri çoğaldı" itirazı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu açıklamaya, cumhur ittifakının diğer bileşeni olan MHP'den hemen yanıt geldi. Bahçeli'nin açıklamasında bir itiraz tonu vardı. “Ülke bazlı ittifak olmaz” diyen Bahçeli, “Türkiye ittifakından bahsetmek kafamızdaki soru işaretlerini çoğaltmıştır” vurgusu yaptı.

“Türkiye ittifakından bahsetmek kafamızdaki soru işaretlerini çoğaltmıştır. Ülke bazlı siyasi bir ittifak olamaz. Bizim ittifakımız cumhurladır, bizim ittifakımız AK Partili kardeşlerimledir. Bizim inandığımız cumhur ittifakıdır. Bizim amacımız milli bekayı sonuna kadar yaşatmaktır. Cumhur ittifakına yönelik sabotajlara fırsat vermemektir.” 

Konu siyaset kulislerinde "demlenirken" Erdoğan'dan bir çıkış daha geldi. 23 Nisan resepsiyonunda, gazeteciler Bahçeli'nin sözlerini hatırlatınca o da şu yanıtı verdi:

"Türkiye ittifakından kastım; 'cumhur'dan kastım nedir? Tüm Türkiye'dir. Türkiye ittifakı da cumhur ittifakının farklı bir versiyonudur. Şu anda 82 milyonu farklı farklı şehirlere ayırarak konuşamayız. Ama 82 milyonu biz bir ittifak içerisinde tek millet, tek bayrak, tek devlet olarak topluyoruz, kastımız da budur."

 

Erdoğan'ın "82 milyonu içine alan ittifak" diye tanımladığı kavramın detaylarını ise, Habertürk'ten Bülent Aydemir kaleme aldı. Yazıda Türkiye ittifakının temelini oluşturan 8 maddeye yer verildi.

1- Kurtuluş ve kuruluş

Kurtuluş ve kuruluşun kapsayıcı ve koruyucu felsefesine sahip çıkmak. Cumhuriyetimizi ve kurucu liderimiz Atatürk’ü, ülke ve milli değerlerimiz olarak sahiplenmeyi güçlendirmek.

2- Vatanın ve milletin birliği

Türkiye’nin; coğrafi ve siyasi bütünlüğünü ve birliğini koruma ve güçlendirme mücadelesini tavizsiz sürdürmek.

3- Güçlü demokratik devlet

Devleti demokratik yoldan ve demokratik devlet olarak güçlendirmeye devam etmek. Devlet ve ülke karşıtı ideolojik siyasetle kararlı ve ödünsüz bir şekilde ideolojik, siyasi ve hukuki mücadele yapmak.

4- Yurtsever demokrasi ve değerlerimiz

Demokrasimizi, hak ve özgürlükler alanımızı yurtseverlik esasına dayalı geliştirmek. Sınırları belirsiz liberalizmden değil yurtsever demokrasiden yana olmak. Siyasi ve hukuki sistemimizi; tarihsel, kültürel, yerel, toplumsal ve manevi tüm yapıcı değerlerimize uyumlu kılacak bir yaklaşıma sahip olmak.

5- Terör ve şiddet siyasetiyle mücadele

Türkiye ve insanlık için şiddet siyasetiyle, terörle ve terör örgütleriyle kesintisiz ve kararlı mücadele içinde olmak. Ülkemize karşı ve ülkemiz içindeki şiddete dayalı her türlü siyasetin gayri meşruluğunu deşifre edip bunlarla tereddütsüz mücadele etmek.

6- Uluslararası toplumda eşitlik 

Uluslararası ilişkilerde eşit seviyeyi ve eşit haklı bir pozisyonu sürekli kılmak. Küresel toplum içinde merkez aktörlerden biri olmak için gösterilen çabaları güçlendirmek.

7- Emperyalizme ve faşizme karşı olmak

Yeni tipte emperyalist saldırılara ve küresel faşizm oluşturma çabalarına karşı demokratik dünya toplumuyla birlikte mücadele etmek. Bu bağlamda İslam düşmanlığıyla, ırkçılıkla ve bağımsızlığını korumaya çalışan ülkelere yapılan emperyalist saldırılarla mücadele içinde olmak.

8- Ülke liderliği

Türkiye’nin siyasal icrasının merkezi olan Cumhurbaşkanlığını ülke liderliği olarak kabul etmek ve konumlandırmak. Cumhurbaşkanının hükümet etme görevinin yanı sıra devletin başı olma ve devleti temsil etme ödevi kapsamında ülke liderliği olarak yürüttüğü faaliyetleri desteklemek ve güçlendirmek.

Kılıçdaroğlu'na linç girişimi ve Türkiye ittifakı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimi, tam da Türkiye ittifakı konusunun gündeme geldiği günlere denk geldi. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Türkiye ittifakı ve kızgın demiri soğutmak' sözleriyle siyasi iklimin normalleşmesine çağrıda bulunduğu bir siyasi atmosferde bu olayın yaşanması ayrıca dikkate değerdir" sözleriyle yorumladı zamanlamayı.

CHP'den konuya ilk yorum ise bir sitemle oldu. 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilerin "Kılıçdaroğlu'nu arayacak mısınız" sorusuna Erdoğan'ın "Niye arayayım" diyerek yanıt vermesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya "Hani Türkiye ittifakı kuracaktık?" diye sorarak yanıt verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU