ABD'de "süper domuzlar" kontrolden çıktı: Milyarlarca dolarlık zarar bekleniyor

Domuzlar ekinlere zarar veriyor ve bir dizi hastalığın bulaşmasına neden oluyor

Süper domuzlar kontrol altına almayı zorlaştıracak kadar hızlı üreyebiliyor (WSAV.com)

ABD’de yaban domuzları tıpkı saatli bir bomba gibi günden güne artan bir tehdit teşkil ediyor ve milyarlarca dolar zarara neden oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’de yaklaşık 9 milyon yaban domuzu var ve ABD Tarım Bakanlığı bu sayının şiştiğini ve halihazırdaki 2,5 milyar dolarlık (yaklaşık 19 milyar TL) zararı artırdığını belirtiyor. 

Konuyla ilgili The Atlantic’e konuşan ABD Tarım Bakanlığı yetkilisi Dale Nolte, domuzların artan sayısına dair problemin "yabani domuz bombası" diye de anıldığını belirtti. Nolte, domuzların çok hızlı üreyebilmesinin sorunu kontrol altına almayı zorlaştırdığını söylüyor. 

WSAV.com'un haberine göre Nolte şu ifadeleri kullandı:

Binden iki bine çıkması büyük bir sorun değil. Ancak bir milyon domuz varsa bunun 4 milyona sonra 8 milyona ulaşması uzun sürmüyor.

Nolte, bazı yabani domuzların (evcil ırklar ve Avrupa yaban domuzu) melezlendiğini ve "süper domuz" denilen tür haline geldiğini belirtiyor. 

Süper domuz nasıl görünüyor?

Nolte’ye göre süper domuzlar son derece zeki, çok iyi koku alma duyusuna sahip ve ağır kürk gibi vahşi doğada hayatta kalma yeteneklerini artıran fiziksel özelliklere sahip. Bunlar yaban domuzlarından aldıkları özellikler. 

Öte yandan her zaman doğurgan olacak ve bir defada 10 domuz yavrusu doğuracak şekilde yetiştirilmiş evcil domuzlardan da belli özellikleri devralmış durumdalar. 

Tarım Bakanlığı yaban domuzlarının da çok büyüyebileceğini, bunun da 34’le 113 kg arasında değişebileceğini ifade ediyor. Bununla birlikte domuzlar iki kat daha büyük olabilir ve boyları bir metreye varabilir. 

Saskatchewan Üniversitesi’nde biyolog Ryan Brook, "Melezlerle ilgili sorun, tüm bu genetiğin büyük faydalarını elde etmeniz" diye belirtiyor. 

 

 

Domuzlar ayrıca sürekli büyüyen dört dişe sahip (ikisi üstte, ikisi altta) ve saatte 50 km koşabiliyor. 

Tarım Bakanlığı yaban domuzlarının sayısız hasara neden olduğunu ve bunların herkesi etkilediğini söylüyor. 

Domuzlar ekinlere zarar veriyor, sağlıklı çiftlik hayvanlarına mikrop bulaştırıyor. Onlardan bulaşabilen organizma ve patojenler arasında domuz gribi, salmonella, hepatit ve E.coli bulunuyor. 

Yaban domuzları ayrıca çiftçilere, piknik veya yürüyüş yapanlara beklenmedik biçimde saldırabiliyor. 

ABD’nin Teksas eyaletinde domuzların sayısı 1,5 milyonu geçiyor ve kontrol altına almak için her yıl yaklaşık 4 milyon dolar (yaklaşık 30 milyon TL) harcama yapılıyor. 

 

Independent Türkçe, WSAV.com

DAHA FAZLA HABER OKU