Türkiye ve Yunanistan arasında bir süredir devam eden ve Fransa'nın da Atina'nın lehine müdahil olduğu gerginliğin, NATO'nun girişimiyle düşürülmesi amaçlanıyor.
NATO'nun girişimiyle Türk ve Yunan askeri heyetleri arasında yapılan toplantının tekrarı, 17 Eylül'de olacak.
Gerginlik sürecinde geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis yaptığı açıklamada, ordularının gücünü ve etkinliğini artırma adına bazı kararlar aldıklarını belirterek, bu kapsamda mevcut Mirage uçaklarının yerine 18 adet Fransız yapımı Rafale uçağı alacaklarını söyledi.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de bunu doğruladı.
İki ülke arasında henüz imzalanmış bir anlaşma yok ancak bahse konu uçakların Yunan Hava Kuvvetleri'ne katılması halinde bunun Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava dengesini nasıl etkileyebileceği savunma sanayisi meraklılarının takip ettiği forumlarda tartışma konusu oldu.
Türkiye'nin uçak sayısında kısmi üstünlüğü var
Savunma uzmanı Arda Mevlütoğlu'nun Twitter hesabında verdiği bilgiye göre Yunanistan'ın elinde 33 adet F-4, 154 adet F-16, 24 adet Fransız yapımı Mirage-2000 BG Mik 2 ile 18 adet Mirage-2000 BG olmak üzere 227 civarı savaş uçağı var.
Mevlütoğlu, alınacak 18 adet Rafale uçağının muhtemelen 18 adet Mirage-2000'nin yerini alacağını söyledi.
Mevlütoğlu ayrıca Yunanistan'ın ABD'den alacağı iddia edilen ve çıkan haberlerde sayısının 24 adet olacağı iddia edilen F-35'leri de F-4'lerin yerine kullanabileceğini söyledi.
Türkiye'nin ise elinde 2020 verilerine göre 238 adet farklı modelde F-16 ile 25 civarı F-4 olmak üzere 263 civarında aktif kullandığı savaş uçağı var.
Uçak sayısı bakımından Türkiye'nin Yunanistan'a oranla kısmi bir üstünlüğü görülüyor.
Ancak Türkiye, uzun yıllardan beri hatta kimi iddialara göre 2002'den beri yeni savaş uçağı almadı. Onun yerine F-16'ları ve F-4'leri modernize etmeye ağırlık verdi.
Türkiye'nin F-35 projesinden de çıkarıldığı düşünüldüğünde Yunan Hava Kuvvetleri'ne yeni uçakların katılımının Türkiye ve Yunanistan arasındaki dengeyi nasıl etkileyeceğini uzmanlara sorduk.
"15 - 16 uçakla denge bozulmaz"
Emekli Hava Korgeneral Orhan Köse, Rafale uçaklarının alınmasının Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava dengesini kesinlikle bozmayacağını öne sürerek şöyle konuştu:
Bu uçaklar şu an Yunanistan'da yok. Bunların alınması, pilotlarının eğitimi için en az altı ay lazım. Ayrıca 18 tane uçak büyük bir anlam ifade etmiyor. Türkiye'nin elinde 300'ün üzerinde F-16 var. Pilotların eğitimi yoksa sıfırdan başlayan bir eğitimle anlatılacak Rafale'lerin faydalı olması mümkün değil. 15-16 uçakla denge bozulmaz.
Türkiye'nin sıkıntısı deneyimli pilot eksikliği
Köse, buna karşın Türkiye'nin şu andaki en büyük sıkıntısının deneyimli savaş pilotu eksikliği olduğunu, bunun da 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden kaynaklandığını öne sürdü.
Köse'nin verdiği bilgiye göre 15 Temmuz'dan sonra TSK'dan ihraç edilen 14 bin kişi arasında çok sayıda hava personeli de vardı.
Basına yansıyan bilgilere göre 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından TSK'dan 213 pilot ihraç edildi. Edilenlerin 150'si F-16 ve F-4 pilotu olduğu iddia edildi.
Savaşa hazır bir F-16 pilotunun yetişme süreci 8 ile 10 yıla yayılan bir eğitim süreci gerektirdiği için TSK, yine basına yansıyan bilgilere göre yeni pilotlar yetişene kadar aradaki ihtiyacı emekli olmuş pilotları göreve çağırarak kapamaya çalıştı.
Köse, Türkiye'nin elindeki uçakları NATO standartı eğitimle uçurabilecek düzeyde pilotu olması halinde Yunanistan'ın dengeyi bozmasının asla mümkün olmadığını belirterek, "Şu an pilot sayının ne olduğunu tam bilmiyorum. O konu bende soru işareti olarak duruyor ve beni rahatsız ediyor" diyerek sözlerini tamamladı.
"Fransa ile BAE, dengeyi bozmaya çalıştı"
Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye ile Yunanistan arasındaki askeri dengeyi bozmak için Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin uğraştığını, Birleşik Arap Emirlikleri'nce Yunanistan'a gönderilen üç adet C-17 kargo uçağında muhtemelen Yunanistan'ın elindeki F-16 ve Mirage uçakları için mühimmat taşındığını ile sürdü.
Alınacak Rafale uçaklarının Türkiye ile Yunanistan arasındaki dengeyi bozmamakla birlikte Yunan Hava Kuvvetleri'ne katkı sağlayacağını söyleyen Karakuş, buna karşın bu uçakların envantere girip aktif bir şekilde kullanılmasının en az 1 ile 1.5 yıl alacağına dikkat çekti.
Karakuş, Türkiye'nin yürüttüğü F-16 modernizasyon projesini tamamlayarak havadaki üstünlüğünü devam ettireceğini de ekledi
"Yunananistan'ın hava kabiliyetine önemli katkılarda bulunur"
Emekli Hava Pilot Kurmay Albay Osman Başıbüyük, 18 adet Rafale uçağının alınmasının Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava dengesini kökünden değiştirmemekle birlikte Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin hava harekât kabiliyetine önemli katkılarda bulunacağını söyleyerek bunları şöyle anlattı:
Rafale uçakları 4,5'uncu nesil olarak adlandırılan oldukça yeni ve gelişmiş uçaklar. Bizim elimizde bulunan 3'üncü nesil F-16 uçaklarına göre Rafale'in önemli artıları var. Uçağın en önemli özelliği; çok fonksiyonlu pasif elektronik tarama yapan Thales AESA RBE2 atış kontrol radarına sahip olması. Mekanik olarak bir anten dönüş hareketine ihtiyaç duymayan bu radar, uzak mesafelerden aynı anda çok sayıda hedefi takip etme ve çok sayıda hedefe aynı anda angaje olma kabiliyetine sahip.
Bu konuyu biraz açacak olursak: Bu radar sayesinde Rafale uçağı hem yüksek irtifadan hem de alçak irtifadan gelen uçakları aynı anda takip edebilir ve bu hedeflere aynı anda birden fazla hava savunma füzesi ile angaje olabilir.
AESA RBE2 radarının bir diğer özelliği; gerçek zamanlı, yüksek çözününürlüklü yer haritası çıkartarak hedef tespit ve takibi yapabilmesidir. Bu kabiliyetin ne anlama geldiğini bir örnekle açıklayacak olursak: Rafale uçağı denizdeki bir gemiyi çok uzak mesafeden fotoğraf gibi görüp tipini çok rahat tespit edebilecekken, bizim sahip olduğumuz bir F-16, Rafale uçağına göre çok daha yakın bir mesafeden hedefin savaş gemisi mi yoksa yük gemisi mi olduğunu bile ayırt demez.
"Bozdoğan ve Gökdoğan projelerine hız verilmeli"
Ankara'nın caydırıcılığını artırabilmesi açısından dengeyi lehine değiştirecek adımlar atması gerektiğini belirten Başıbüyük, "GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirilen görüş içi kızıl ötesi güdüm sistemine sahip Bozdoğan hava savunma füzesi ile görüş ötesi orta menzili aktif radar güdüm sistemine sahip olan Gökdoğan hava savunma füzelerinin geliştirilmesi projesine hız verilmelidir" dedi.
"AESA teknolojisine sahip radar projesi bitirilmezse F-16'lar demode hale gelebilir"
Başıbüyük bir uyarıda daha bulundu:
"F-16 uçaklarımızın üzerindeki atış kontrol radarları yakın zamanda modernize edilmesine rağmen anten hareketiyle tarama yapan çok eski eski teknoloji radarlardır. Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında protokol imzalanarak F-16 uçaklarımız için elektronik tarama yapan Aktif Faz Dizinli Anten (AESA) teknolojisine sahip radar geliştirme çalışmasına başlanmıştır. Bu proje kısa sürede bitirilemediği takdirde, F-16 uçaklarımız gövde ömürlerini doldurmadan demode hale gelecektir. Özellikle hava üstünlüğü mücadelesinde EASA radarları karşı tarafa dengeyi temelden değiştirecek çok önemli avantajlar sağlamaktadır."
"Uçakların alınması askeri olmaktan çok siyasi mesaj olur"
Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merrezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu da uçakların alınmasının dengeyi bozmasının mümkün olmayacağı görüşünde. Çitlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu uçakların alınması, Yunanistan'a gelmesi, pilotların eğitimi nereden bakarsanız bir yıllık süreç. Bu araba değil ki gidip galeriden alıp hemen binip kullanasınız. 18 uçak Türkiye ile Yunanistan arasındaki dengeyi bozmaz. Askeri olmaktan çok siyasi açıdan bir mesaj niteliğinde olur."
© The Independentturkish