IŞİD'liler alıkoydukları polise karşı, Ezidi kadını istiyor

Örgüt tarafından kaçırıldıktan sonra ismi değiştirilerek, Amerikalı bir IŞİD'liyle evlendirilen Hela Mehlu, kurtarıldıktan sonra tutuklandı. Hapisten çıktıktan sonra hayatının normale gireceğini uman Hela, IŞİD'in peşinde olduğunu öğrendi

Fotoğraf: Kürdistan Kadınlar Birliği

2014 yılında IŞİD'in, Irak'ın üçte ikisini işgal etmesiyle, geride harabe kentlerin ve köylerin yanı sıra sayısız trajedi de bıraktı.

Bu trajedilerden nasibini alanlarıdan biri de 23 yaşındaki Hela Mehlu Revo'ydu.
 

Hela Mehlu Revo (23 yaşında) ve onun kimliği Kirkuknow.jpg
Fotoğraf: Kirkuknow


Ağustos 2014 yılında, Şengal'in Giruzer nahiyesinden kaçırılan Hela Mehlu Revo'nun kardeşi ve babası örgüt tarafından öldürüldü.

İki kardeşinin akıbeti bilinmiyor. 3 kız kardeşi de örgütten kurtarıldı. 
 

5.jpg
Hela Mehlu Revo, IŞİD tarafından öldürülen babası ile bir fotoğrafı / Fotoğraf: Yazadinews​​​​​​​


Amerikalı IŞİD'li ile evlendirildi

Kaçırıldıktan sonra IŞİD tarafından ismi değiştirilerek, Amerikalı örgüt mensubuyla evlendirilen Hela Mehlu, 2017 yılının ortasında örgütün elinden alındı. 

Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) başkenti Erbil'e getirilen Hela, rutin güvenlik sorgulamasında örgütle bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanarak, Erbil'deki Kadın Yetişkin Cezaevi'nde kaldı.

Ağustos sonunda ise Hela'nın, hafıza kaybı yaşadığı ve örgüt tarafından mağdur edilen Ezidi kadınlardan biri olduğu ortaya çıktı.

Hela, Kürdistan Kadınlar Birliği'nin girişimiyle 22 Ağustos'ta serbest bırakıldı. 
 

3.jpg
Fotoğraf: Kürdistan Kadınlar Birliği


"Hela'nın durumun diğer Ezidi kızları ve kadınlarından çok farklıdır" 

Independent Türkçe'ye konuşan Kürdistan Kadınlar Birliği Sekreteri Dr. Viyan Süleyman, Hela'nın dosyasının kendilerine ulaştıktan sonra çalışmalarına başladıklarını söyledi. 

Olayın kamuoyunda duyulmasından yaklaşık 25 gün öncesinden Hela'nın sorununun büyük ölçüde çözüme vardığını dile getiren Viyan Süleyman, Hela'nin ailesini onu kabul etmeyeceğine dair endişesinin olduğunu dile getirdi. 

Hafızası yerine geldikten sonra Hela'ya yardım elini uzatabildiklerini vurgulayan Viyan Süleyman, sözlerine şunları ekledi:

Hela'nın durumun diğer Ezidi kız ve kadınlarından çok farklıdır. Ortak yaşadıkları sorunların yanı sıra hafıza kaybı yaşıyor. Bu nedenle de yargılama sürecinde de Hela, Ezidi olduğunu hatırlayamadığı için hapiste kalmış. Zaten gerçekler ortaya çıktıktan sonra da zaman kaybedilmeden hapisten çıkarıldı. Bizler bundan sonra da Ezidi kadınlarımıza yardım etmeyi sürdüreceğiz.


6 yıldan sonra ailesine kavuşan Hela, IKB hükümetine teşekkür ederek, kendisine yardım edildiğini ve ailesine kavuştuğu için büyük sevinç duyduğunu söyledi.

1 yıl 7 ay Erbil'de cezaevinde kaldığını belirten Hela, uzun süre hafızasını yitirdiği için ailesine ve geçmişine dair hiçbir şey hatırlamadığını dile getirdi.

Hela'nın sağ kalan aile fertleri de Duhok'taki Şarya Kampı'nda yaşamını sürdürüyor. 
 

Kirkuknow.jpg
Şengal'de 3 Ağustos'ta düzenlenen gösterde bir grup kadın protestoda Hela'nın özgürlüğünü talep ediyor / Fotoğraf: Kirkuknow


"Uzun süredir kardeşimin serbest kalması için çalışıyoruz"

Hela'nın erkek kardeşi Dehil Mehlu Revo ise, uzun süredir Kürdistan Kadınlar Birliği ve Erbil Emniyeti ile görüşerek, kardeşinin serbest bırakılması için girişimde bulunduklarını söyledi. 

Kardeşini 6 yıldan sonra, 21 Ağustos'ta ilk kez gördüğünü söyleyen Dehil Mehlu, kardeşinin durumun iyi olduğunu ve ailesine döndüğünü ifade etti.

Hela ise basına bir süre daha konuşmak istemediğini, yaşadıklarını unutmak istediğini söyleyerek, sessizliğini korudu.
 

4.jpg
Fotoğraf: Kürdistan Kadınlar Birliği


"Kaçırılan Kürt polise karşı, Hela"

IKB İçişleri Bakanlığı'na bağlı 40 yaşındaki Celal Baban adlı polis, geçen yılın kasım ayında Diyala'nın Karatepe İlçesi'ndeki bir köyde kuzeniyle beraber IŞİD mensupları tarafından kaçırıldı.

Celal Baban, kaçırıldığı günden beri ailesiyle aralıklarla 4-5 kez telefonla görüştü. 

Yaklaşık iki hafta önce ise örgüt mensupları, polisin ailesi ile iletişime geçerek, 2014'te kaçırdıkları Hela Mehlu Revo'nun, kendilerine teslim edilmesi halinde oğulları Celal'i serbest bırakacaklarını söylüyorlar.

Hapisten çıktıktan sonra hayatının normale gireceğini uman Hela ise, serbest kalmasından kısa bir süre sonra IŞİD'in yine peşinde olduğunu öğrendi. 

Hela, bu konuda da konuşmak istemediğini ve kendisine zaman verilmesini istiyor.
 

2.jpg
Fotoğraf: Kürdistan Kadınlar Birliği


"İlk önce Ezidi kadın Hela'yı sordular"

Celal Baban'ın akrabalarından Fatih Casim, "Hela Mehlu'nun cezaevinden çıkmasından birkaç gün sonra IŞİD mensupları bizi arayarak, önce Ezidi kızı sordular. Onlara kızın 23 Ağustos'ta serbest bırakıldığını ve ailesinin yanına gittiğini söyledik" dedi.

Örgüt mensuplarının, Hela'ya karşılık Celal Baban'ı serbest bırakacakları vaadinde bulunduğunu aktaran Fatih Casim, şunları söyledi:

Görüşme sırasında Celal Baban'ı fidye karşılığında serbest bırakmalarını istedik. Ancak bize 'Allah kerimdir' demekten başka bir şey demediler. Ezidi kızın serbest bırakılmasından sonra IŞİD'liler sadece bir kez bizi aradı. Onlarla birkaç kez iletişim kurmayı denedik, ancak bizi aradıkları numarayı defalarca aramamıza rağmen telefonları kapalıydı. Bizi aradıklarında takas için 10 gün süre verdiler ve bu sürede sona erdi.


"Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diyen Casim, "Celal için dua etmekten başka çaremiz yok şu anda. Keşke bizden para istelerdi, ne olursa olsun istedikleri parayı temin ederdik. Ancak Ezidi kızla takas talebi yerine asla getirilmeyecek bir taleptir" ifadelerini kullandı.

Celal Baban'ın yakınlarından Zedin Kerim de şöyle konuştu:

IŞİD, Celal ve kuzenini birlikte kaçırdı. Kuzeni 57 bin 500 dolar fidye karşılığında serbest bırakıldı. Ancak Celal'in serbest bırakılması için para talep etmediler. Tek talepleri Hela ile Celal'n takas yapılmasıdır.
 


"Ezidi toplumu endişeli, çünkü yeri biliniyor"

Ezidi toplumunun sözcüsü Cevher Ali Beg, Hela'yı asla IŞİD'e vermeyeceklerini; böyle bir konunun talebi bile olamayacağını vurgulayarak, "Başımıza gelen bunca felaketten sonra, Hela'yı nasıl teslim ederiz. Hela suç işlemedi, O IŞİD'li, Hela'yı hayallerinde bile görmeyecek, canımızı vermeye hazırız; ancak istediklerini asla yapmacağız" diye konuştu.

İsmini söylemek istemeyen bir kaynak da, Hela'yı isteyen IŞİD'linin onu yakından tanıdığına emin olduklarını ve bu konuda güvenlik güçlerinden haber beklediklerini söyledi.

Kaynak, aile ve Ezidi toplumu Hela'nın polisle takas edilemeyeceğinden emin olsa da, endişelerinin olduğunu; çünkü hangi kampta yaşadıklarını kesin bildiklerini dile getirdi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU