Taha Akyol: Soylu’nun AYM Başkanı’na hitabını anlamak mümkün değil

"Bakan cesur da AYM Başkanı korkak mı?"

Fotoğraflar: AA

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ı eleştirirken “Ben varım, sen var mısın?” diyen İçişleri Süleyman Soylu hakkında yazdı.

Akyol, bugünkü köşe yazısında Soylu’nun AYM’ye tepkisine neden olan kararı şöyle özetledi:

İktidar çıkardığı bir kanunla “karayollarında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemez” şeklinde bir yasak getirmiş, Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmişti. 

Akyol, Soylu’nun bu kararın arından AYM Başkanı’na yönelik söylediği sözleri de şöyle anımsattı:

Canı yanan biziz. Onun için sözlerime alınabilirsiniz, alınmayabilirsiniz ama bunu söylemezsem bu dünyaya karşı da öbür dünyaya karşı da kendimi mesul hissediyorum. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?

Karar yazarı, konu hakkındaki görüşlerini de şu satırlarla ifade etti:

Evvela, bir yerde toplantı ve gösteri yürüyüşü varsa, Sayın Bakan’ın kendisi de “arabasına binip tek başına” gidemez.  Bu, güvenlik kuvvetlerinin görev ve yetkisidir. Bakan talimat verebilir ama bizzat karışamaz.  Hele de AYM Başkanı’na “ben varım, sen varmışın?” diye hitap etmesini anlamak mümkün değil?  Konu hukukun uygulanması mı cesaret yarışı ya da cesaret gösterisi mi?  Halbuki AYM Başkanı’nın böyle bir görevinin olmaması bir kenara, onun görevi bütün yargıçlar gibi sadece kararlarıyla konuşmaktır.  Yargıçlar siyasi olsun, sosyal olsun, hiçbir şekilde siyasi taraf izlenimi yaratacak tavırların içine giremez.  Hukuk devletinin temel esaslarından biri budur. 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU