ABD istihbaratı: "İran, Kasım Süleymani'nin intikamı için Trump'a yakın büyükelçiyi öldürecek"

Amerikalı bir yetkili, İran'ın Pretorya'daki büyükelçiliğinin de plana dahil olduğunu savundu

Lana Marks ve eşi Neville Marks (AP)

İran'ın ocak ayında Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi Irak'ta insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıyla öldüren ABD'den intikam almak için planlar yaptığı ileri sürüldü.

Politico gazetesi ABD yönetiminin istihbarat raporlarına dayandırdığı haberde, İran'ın intikam için ABD'nin Güney Afrika Büyükelçisi'ne suikast planı üzerinde çalıştığını iddia etti.

Aynı zamanda moda tasarımcısı olan Büyükelçi Lana Marks'ın, Süleymani'yi öldürme emrini veren Başkan Donald Trump'a yakın bir isim olduğu için hedef seçildiği ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililerin bahar aylarından bu yana Marks'a yönelik genel bir riskten haberdar oldukları ancak istihbarat raporlarına göre büyükelçiyle ilgili tehdidin son haftalarda çok daha belirgin hale geldiği ifade edildi.

Gazetenin kaynak gösterdiği Amerikalı bir yetkili, İran'ın Pretorya'daki büyükelçiliğinin de bu plana dahil olduğunu savundu.

Diğer taraftan ABD'li yetkililerin Güney Afrika doğumlu Marks'a yönelik saldırı ihtimalinin Tahran'ın Süleymani misillemesi için göz önünde tuttuğu birkaç seçenekten biri olduğuna inandıkları kaydedildi.

İran 3 Ocak'ta gerçekleştirilen saldırının ardından Irak'ta Amerikan askerlerinin bulunduğu üsse saldırı düzenleyerek karşılık vermişti. 

ABD'de yetkililer Tahran'ın yeni bir misilleme arayışında olduğunu ileri sürerken, Times of Israel gazetesiyse Amerikalı bir büyükelçinin öldürülmesinin bölgede zaten var olan gerilimi tırmandırabileceği uyarısında bulundu.

Florida merkezli faaliyet gösteren ve ünlülerle birlikte çalışan Lana Marks Collections tasarım firmasının CEO'luğunu yapmış olan 66 yaşındaki Marks'ın 20 yıldan fazla süredir Trump'ın arkadaşı olduğu ve 2019'da büyükelçi olarak atanmadan önce ABD Başkanı'nın Palm Beach'teki Mar-a-Lago tesisinde üst yönetim kadrosunda yer aldığı belirtildi.

 

Independent Türkçe, Politico, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU