Aldıkları mahkumiyetler İstinaf Mahkemesi'nce onanan eski Cumhuriyet yazar ve yöneticileri İstanbul Barosu'nda avukatlarıyla beraber basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Akın Atalay ile avukatları Fikret İlkiz, Tora Pekin ve Bahri Bayram Belen katıldı.
"200 sayfalık talep tek cümleyle reddedildi"
Toplantıda konuşan Av. Tora Pekin dava sürecini anlattı. Müvekkillerinin 9 ay ile 15 ay arasında hapiste kaldıklarını hatırlatan Av. Pekin "Tutuklanma gerekçeleri arasında ETS turizm şirketini aramak da vardı, sahibi şu anda turizm bakanı" dedi:
"27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin seçkin yargıçları yasal dayanaktan yoksun bu kararı verdiler. Sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle müvekkillerimiz üç ayrı örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmekten mahkum edildiler. 3 yıl 9 ay ile 8 ay 1 ay 15 güne varan cezalar verildi. Bu karara 200 sayfalık yanıt dilekçesi sunduk, Bölge Adliye Mahkemesi bir yanıt bile vermedi. İtirazlarımız tek bir cümleyle, gerekçe gösterilmeden reddedildi."
5 yılın üstünde ceza alan müvekkillerinin dosyalarının Yargıtay'a gittiğini belirten Pekin, Yargıtay'ın bu kararları bozacağına inandıklarını söyledi. Böylece 6 Cumhuriyet mensubunun cezaevine girmekten kurtulacağını kaydeden Pekin şunları söyledi:
"Ama yasanın ilgili maddesi (Ceza Muhakemesi Kanunu madde 286/2.a-b) 5 yılın altı ceza alanlar yönünden Yargıtay yolunu kapattığı için aynı dosyada, aynı eylemlerle, aynı suçlamayla yargılanan ve mahkûm edilenler cezaevine sokulmak isteniyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil ve kanun önünde eşitlik ilkesine açıkça aykırı. Nitekim hem Yargıtay Başkanı Sayın Cirit hem Adalet Bakanı Sayın Gül bu düzenlemenin mağduriyet yarattığını kabul eden açıklamalar yaptılar. Belki de önümüzdeki günlerde yasa düzeltilecek. Biz bugün çok açık hukuka aykırılığın göz önüne alınarak infazın durdurulmasını talep ettiğimiz dilekçeyi İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunacağız. Mahkemenin infazı durdurması hukukun gereğidir."
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Bu kararlarla diğer gazetecilere gözdağı veriliyor"
Anayasa Mahkemesi (AYM), ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 2 yıl önce tutuklamaların haksızlığına dair yaptıkları bireysel başvuruların hala gündeme alınmadığını belirten Av. Pekin şunları söyledi:
"Son olarak belirtmek isteriz ki her ne kadar bugün Cumhuriyet davasını hatırlatmak için buradaysak da gerçekte anlatılan Türkiye'de basın özgürlüğünün hikayesidir. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tutuklu gazeteci sayısını Şubat ayında 155 olarak verdi. Her gün bir gazetecinin gözaltına alındığı, evinde arama yapıldığı, örgüt üyeliği ya da örgüte yardımla suçlandığını görüyoruz. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) son raporuna göre, dünya basın özgürlüğü sıralamasında 157. sıraya demir atmış durumdayız. Medyanın yüzde 95'i iktidarın kontrolü altında. Cumhuriyet davası ve arkadaşlarımızın olmayan bir suçtan tekrar hapse girecek olmaları bu dehşet verici tablonun önemli bir ayrıntısı sadece. Oysa ki özgür haber, özgür bilgi, özgür yorum demokratik toplumun olmazsa olmazı."
İnfaz durdurma talebi aynı mahkemeye
Toplantıda söz alan karikatürist Musa Kart şunları söyledi:
"40 yıldır karikatür çiziyorum. Avukat arkadaşlarımız yerel mahkemedeki savunmalarıyla iddiaları çürüttü, buna karşılık üst mahkeme savunmalarımızı dahi almadan verilen mahkumiyet kararlarını bir paragraflık kararla aynen onadı. Duruşmasız, savunmasız yargılama dönemi olarak anılacak bu dönem. Günümüz siyasetçilerinin mizah duygusundan yoksun olduğuna inananlar var, haksızlık yapmayalım, duruşmasız, savunmasız yargılama nedir?"
Av. Mustafa Kemal Güngör ise "Bu davada üstünlerin hukukunun uygulandığını görüyoruz. Bu dava hukuki değil siyasi bir dava. Bizler üzerinden diğer gazetecilere göz dağı verilmek isteniyor" dedi, haksız infazın durdurulması gerektiğini söyledi. Av. Fikret İlkiz, infazın durdurulması için bugün mahkumiyet kararını veren yerel mahkemeye dilekçe sunacaklarını açıkladı.
Kararlar UYAP'a yüklendi, infaz süreci başladı
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi geçen yılın Nisan ayında verdiği kararda “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek” iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet gazetesi eski yazar ve yöneticileri hakkında çeşitli cezalara hükmetmişti. Gazetenin eski icra kurulu üyesi Akın Atalay hakkında “örgüte yardım” suçlamasından 7 yıl, 3 ay, 15 gün, Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık hakkında 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel hakkında 2 yıl 6 ay, Aydın Engin hakkında 7 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya hakkında 6 yıl 3 ay, Önder Çelik, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör hakkında 3 yıl 9’ar ay hapis cezası verilmişti.
Cumhuriyet gazetesi eski yazar ve yöneticileri hakkında kesinleşen mahkumiyet kararlarının UYAP’a yüklenmesiyle başlayan infaz süreci başlamıştı. Kadri Gürsel yaklaşık 10 gün, Musa Kart 1 yıl 16 gün, Mustafa Kemal Güngör 1 yıl 16 gün, Emre İper 3 yıl 1 ay 15 gün, Hakan Kara 1 yıl 16 gün, Güray Öz 1 yıl 16 gün, Bülent Utku 4 yıl 6 ay, Önder Çelik 1 yıl 16 gün daha hapis yatacaklar.
Independent Türkçe