Kılıçdaroğlu: Koronavirüs vakaları söylenenden çok daha fazla, bunu herkes biliyor

Türkiye'de Kovid-19 vakalarının yükseldiğini ve hükümetin gerekli önlemleri almadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Salgının durumu, ülkenin iyi yönetilmediğini gösteriyor" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti meclisi toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

Türkiy’de tekrar yükseliş gösteren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Resmi rakamlara göre hayatını kaybeden kardeşimiz 6 bini aşkın. Bu rakamların çok daha fazla olduğunu ben de siz de doktorlar da biliyor. Ne olursa olsun bizler mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

"Salgının durumu, ülkenin iyi yönetilmediğini gösteriyor"

Hastane ve yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin iyi yönetilmediğini gösteriyor. Biz çıktık, hiçbir politik söylemde bulunmadan çözüm önerileri sunduk. Bilim Kurulu çok güzel ama eksiği ne bir sözcüleri yok. Kendi aralarında çelişiyorlar. Bunu gördük" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Başlangıçta güven vermişti ama bütün güveni yitirdi. Cümle şu oldu; "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla". Cumhurbaşkanı doktor değil. Bilim Kurulu, siz doktorsunuz. Sayılar gerçeği yansıtmıyor, bunu bu topraklarda yaşayan herkes biliyor.

Alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Bütün sağlık çalışanlarına yürükten teşekkür etmek benim boynumun borcudur. Her vatandaş elini vicdanına koysun, düşünsün. 18 yıldır ülkeyi yöneten bir kişi 5 maskeyi dağıtamadılar. 5 maskeyi dağıtamayan bir iktidar, Türkiye bu burhandan çıkaramaz. Uçak biletlerinde indirim dediler, sonra aynı Erdoğan çıktı, karar aldılar uçakla seyahat yasak. Böyle bir yönetim ülkenin sorunlarını çözebilir mi? Önce sorunu öğreneceksin ondan sonra oturup konuşacaksın. Sorunu yaşayanlardan bir dinle dedim; Nedir esnafın, sanayicinin sorunu, okulların, çiftçinin sorunu çağır kardeşim bunları.

"CHP'li belediyelere dua etsinler"

AK Parti iktidarının politikalarının ülkeyi felakete götürdüğünü belirten Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin salgın sürecindeki hizmetlerine övgüde bulunarak şunları kaydetti:

Bir şey daha ifade edeyim bunlar yatsınlar CHP’li belediyelere dua etsin. Herkese hizmet götürdüler, yoksula el uzattılar, bütün engellemelere rağmen ülkenin dört bir yanına maske ulaştırdılar. Toplanan yardım paralarına el koydular. Bunların yatacak yerleri yok, böyle bir yönetim şekli olabilir mi?

"Erdoğan’ın beslemelerinin hanelerinde 1168 TL’ye çalışan var mı?"

Ekonomik buhran giderek derinleştiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, salgın sürecinde çalışamayanlar için verilen 1168 TL nakdi yardım ödeneğini de eleştirdi.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Erdoğan’a sormak isterim senin beslemelerinin hanelerinde 1168 TL’ye çalışan var mı? Sen 1168 liraya yüz binleri mahkum ediyorsun. Sonra da kalkıp "Türkiye güçlüdür" diyorsun. Sen güçlüsün. Parlamentoyu yargıyı arkana aldın ama bu güç geçicidir. Bunu millet sana gösterecek. Sandık ile gösterecek, demokratik yolla gösterecek.

"171 milyar dolar borcu ödemek için yine borçlanacaklar"

Kılıçdaroğlu, vütçe açığı konusunda da değerlendirmelerde bulunarak "Önümüzdeki aylarda 171 milyar dolar borç ödeyecekler. Bunu ödemek için borçlanacaklar. Nereden bulacaklar parayı? Bu yılın ilk 7 ayında bütçe açığı 139 milyar TL. Olmayan para harcanmış. Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçe açığı" ifadelerini kullandı.

"Satılan dolarları Türkiye’den kimler aldı?" 

Yükselen döviz fiyatlarına ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Dolar 7 TL’yi aşmasın diye 19 ayda 105 milyar dolar sattılar. Kim aldı? Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşan kimler aldı. Bir avuç dolar lobisi elemanı aldı ve bunların tamamı köşeyi döndüler. Kamu bankalarının döviz açığı 5 Eylül itibariyle 4 milyarı aştı. Rus doğalgazını biz 190 dolardan alıyoruz. Avrupalı aynı gaz 60 dolardan alıyor. Vatandaşa 250 dolara satıyoruz. Şimdi sormak isterim bu mudur Türkiye’nin iyi hali.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU