Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Sarıyer'de ortaokulda öğretmeni darbeden veli yakalandı: Milli Eğitim Bakanı Tekin sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı

Sarıyer'de, Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu'nda bir öğretmeni darbeden öğrenci velisi gözaltına alındı. Maslak Mahallesi Büyükdere Caddesi'ndeki Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu'nda öğretmen N.Ö, sınıfta disiplinsizlik yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyararak yerini değiştirdi. Bunun üzerine okula gelen öğrenci velisi A.Ç, koridorda gördüğü öğretmen N.Ö'ye aniden yumruk attı. Hastaneden darp raporu alan öğretmen N.Ö, karakola giderek saldırgandan şikayetçi oldu. Polis ekipleri, kısa sürede kaçan şüpheli A.Ç'yi yakaladı. "Kasten yaralama ve mala zarar verme" suçlarından gözaltına alınan A.Ç'nin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında idari ve adli süreçlerin takipçisi olacaklarını bildirdi. Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çocuklar için özveriyle çalışan meslektaşlarına yönelik şiddet olaylarını kınayarak şunları kaydetti: 

Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğretmene şiddet hadiselerine yönelik idari ve adli süreçlerin takipçisi olacağımızı değerli meslektaşlarımız ve kamuoyuyla paylaşıyorum. Bu elim hadiselerin bir daha yaşanmamasını ve maarif ailemizin huzur ve güven içinde çalışmalarını sürdürmelerini diliyorum.


CHP'nin Fatih adayı olan Mahir Polat, eski görevine geri döndü

CHP'den Fatih Belediye Başkan adayı olan ve yüzde 43,77 ile partisinin ilçedeki en yüksek oyunu almasına rağmen seçimi kaybeden Mahir Polat, yeniden İBB Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı.

Polat; atamasını sosyal medya hesabından "Asla yalnız yürümeyeceksin" sözleriyle duyurdu. Polat şunları söyledi:

Dünya tarihinin en değerli merkezi Fatih’in hak ettiği bir yönetim için verdiğimiz emek dolu beş aydan sonra bugün tekrar İBB Genel Sekreter Yardımcılığı görevime döndüm. İBB’de ikinci döneminde Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile beraber yol yürümeye devam ediyorum. Gece gündüz demeden İstanbul ve Türkiye için üretmeye, çalışmaya devam.


Mars zemininde, örümceğe benzeyen madde toplulukları gözlemlendi

Mars zemininde ilkbahar güneşinin oluşturduğu ısı sonucuyla ortaya çıkan yüzlerce örümceğe benzeyen madde hüzmeleri görüntülendi. Avrupa Uzay Ajansının (ESA) internet sitesinde paylaştığı habere göre, ilkbahardaki ısı artışından kaynaklı meydana gelen olay, yüzlerce örümceğe benzeyen madde topluluğunun Mars zemininde belirmesine neden oldu. Yüksek basınçla yüzeye fışkırıp zemine yayılan ve 45 metre ile 1 kilometre arası genişliğe sahip olan bu madde hüzmelerinin şekilleri "örümceğe" benzetildi. Bu "örümceklerin", güneş ışınlarının Mars zeminindeki karbondioksit buzunu eriterek gaz haline getirmesi ve bu gazla beraber kurum gibi çeşitli koyu renkli maddelerin zemine çıkmasıyla oluştuğu açıklandı. Görüntüler, ESA'nın Gaz İzsürme Uydusu (TGO) ve Mars Express uydusu tarafından yakalandı.


Ümraniye'de motosikletli trafik polisi trafik kazası sonucu şehit oldu

Elmalıkent Mahallesi'nde motosikletli trafik polisi Emrah Büke, seyir halindeyken önce kaldırıma çarptı, ardından refüje savruldu. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri ilk müdahalenin ardından yaralı polisi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırdı. Büke, hastanede yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılmayarak şehit oldu.


Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız, Guterres'e atama mektubunu takdim etti

Büyükelçi Yıldız için Guterres'in makamında tören düzenlendi. Guterres'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın selamlarını ileten Yıldız, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi olarak atanmaktan ve kendisiyle çalışacak olmaktan duyduğu gururu dile getirdi. Yıldız, "Türkiye, çok taraflılığın merkezi olan BM'ye büyük önem atfediyor ve BM gündemine katkı sunuyor." dedi. "Gazze'deki gelişmeler ışığında küresel haykırış ve insanlığın sesini dile getirdiğiniz için Türk halkı size minnettar." diyen Daimi Temsilci Yıldız, saygılarını sunarak atama mektubunu Genel Sekreter Guterres'e iletti.


Malatya'da 23 Nisan kutlamalarında çocuğa tekme atan görevli önce gözaltına alındı, sonra da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Pütürge Yatılı Bölge Okulu bahçesindeki 23 Nisan kutlamalarını sırasında bir kişinin 3. sınıf öğrencisi T.Ş'yi tekmelediği ihbarı üzerine polis ekipleri çalışma başlattı. Ailenin şikayeti üzerine ekipler şüpheli M.H'yi gözaltına aldı. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, ifadesinin alınmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de olaya ilişkin müfettiş görevlendirerek soruşturma başlattı. 

Ne olmuştu?

Okulun güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntülerde, 23 Nisan kutlamalarını çekmek için dronu yerde çalıştıran M.H’nin bir balonun drona çarpmasının ardından 3. sınıf öğrencisi T.Ş’yi tekmelemesi, çocuğun yere düşmesi, diğer öğrencilerin arkadaşlarını yerden kaldırması ayrıntılı şeklide kaydedilmişti.


Kadın cinayeti faili tutuklandı: Önce intihar etti dedi, sonra öldürdüğünü kabul etti

İstanbul Kartal'da, birlikte olduğu kadını silahla vurarak öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Kordonboyu Mahallesi Çiçeksu Sokak'taki bir sitede, S.Y. (40) ile birlikte yaşadığı iddia edilen Ö.Ö. (48) arasında henüz belirlenemeyen nedenle tartışma yaşandı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle S.Y. silahla vuruldu. Zanlı Ö.Ö., önce kadının intihar ettiğini ileri sürdü, daha sonra suçunu kabul etti. Sağlık görevlileri, S.Y'nin hayatını kaybettiğini belirledi. Kadının cesedi incelemelerin ardından morga götürüldü. Gözaltına alınan şüpheli Ö.Ö, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.


İsrailli esirlerin yakınları eylemlerini sürdü: Tel Aviv'de yolu trafiğe kapattılar

srailli esirlerin yakınları, Gazze'de ateşkes ve Hamas ile esir takası anlaşması talebiyle Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde yol kapatarak protesto gösterisi yaptı. Akşam saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları ve onlara destek olmak isteyen yaklaşık yüz kişilik grup, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde toplandı. Göstericiler, Başbakan Binyamin Netanyahu ve iktidar koalisyonu aleyhinde slogan atarak hükümetten Gazze'de ateşkes ve Hamas ile karşılıklı esir takası anlaşması imzalanmasını talep etti. "Anlaşma şimdi", "Onları eve getirin hemen", "Yardım" yazılı pankartlar ile Gazze'deki İsrailli esirlerin resimlerini taşıyan göstericiler, Savunma Bakanlığı önündeki Menachem Begin Caddesi'ni bir süre trafiğe kapattı. İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail Savaş Kabinesi ile genişletilmiş hükümet toplantısında, Hamas ile bir esir takası anlaşmasının görüşüleceğini bildirmişti.


Çanakkale Boğazı'nda kuru yük gemisinde yangın çıktı 

Mısır'dan Bulgaristan'a giden kuru yük gemisinin makine dairesinde Çanakkale Boğazı'nda geçiş yaptığı sırada yangın çıktı. Varna Limanı'na gittiği öğrenilen 107 metre uzunluğundaki Barbados bandıralı kuru yük gemisinde Akbaş mevkisinde yangın çıktığı ihbarı üzerine, bölgeye Kıyı Emniyeti'ne bağlı Kurtarma-13, Kurtarma-3 ve TÜRKELİ römorkörleri ile KIYEM-1 hızlı tahlisiye botu sevk edildi. Çanakkale Boğazı gemi trafiği çift yönlü geçici olarak askıya alındı. Ekiplerin, yangına müdahalesinin sürdüğü, 1 yaralının olduğu öğrenildi.


Beyaz Saray'dan Erdoğan açıklaması

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin soruya "Programlanmış bir şey yok" yanıtını verdi. VOA Türkçe'nin yaptığı paylaşıma göre ABD Başkanı Biden'la New York'a giderken uçakta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk basını tarafından duyurulan Beyaz Saray ziyareti soruldu. Kirby, bu soruya "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok" şekline yanıtladı.


ODTÜ'de Bahar Şenliği gerilimi: Rektör Devrim Stadyumunu yasakladı, öğrenciler ısrarlı, Çankaya Belediye Başkanı Güner devreye girdi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Verşan Kök, geleneksel 35. Bahar Şenliği'nin Devrim Stadyumu'nda sahne olmadan yapılacağına dair bir e-posta gönderdi. Kararın, şenliğin planlanmasında önemli rol oynayan öğrenci topluluklarına danışılmadan alındığını belirten öğrenciler, rektörlük önünde eyleme başladı.  Sabaha kadar devam ettireceklerini söyledikleri oturma eylemine Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner de destek vermek için katıldı. Gece geç saatlere kadar Rektörlük önünde toplanan öğrencilerin yanında olan Güner, ODTÜ Rektör’ü Verşan Kök’ten de randevu talep ederek çözüm üretme noktasında desteklerini sunmayı teklif edeceğini açıkladı.

ODTÜ Rektörlüğü temizlik ve güvenlik gerekçesiyle Devrim Sahnesi’nde gelenekselleşen kutlamalara bu yıl izin vermezken; Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, “Bahar Şenlikleri’nin Devrim Sahnesi’nde yapılmaması için Rektörlük tarafından gösterilen gerekçeleri aşabilmek için her türlü katkı ve desteği sunmaya hazırız” dedi. Güner görüşmesine dair şu bilgileri verdi:

ODTÜ Rektörü Sayın Verşan Kök ile bir görüşme yaptım. Dünden bu yana Bahar Şenlikleri’nin Devrim Stadı’nda yapılması için mücadele veren öğrenci arkadaşların taleplerini ilettim. Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel’in talimatlarıyla tüm belediyelerimizin Sayın Rektörün güvenlik ve temizlik konusundaki kaygılarını gidermek için göreve hazır olduğunu aktardım. ODTÜ Yönetimi’nin öğrenci arkadaşlarımızın sesini duyarak kararlarını bu doğrultuda gözden geçireceklerine inanıyorum.


The City College of New York öğrencileri, Filistin'e destek gösterisi düzenledi 

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen üniversitelerinden The City College of New York öğrencileri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının son bulması talebiyle protesto düzenledi. Öğrenciler, kampüs bahçesinde bir araya gelerek Filistin'e destek amacıyla kamp kurdu.


Türkiye'deki üniversite yönetimlerinden ABD'de Filistin eylemleri yapan öğrencilere destek açıklaması

Türkiye'den pek çok üniversite; ABD'de Columbia Üniversitesi’nde başlayan ve ülkedeki diğer üniversitelere de yayılan Gazze eylemlerini gerçekleştiren öğrencilere destek açıklaması yayınladı.

ODTÜ hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

6 ayı aşkın bir süredir Gazze'de yaşayan masum insanları adeta yoketmeye yönelik vahşeti barışçıl yöntemle protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik şiddet uygulanıyor. Columbia Üniversitesi’nden Yale’e, New York Üniversitesi’nden Harvard’a bir çok üniversitedeki protestocular üniversitelerinden, Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor. Eylemlerde öğrenciler gözaltına alınıyor, üniversiteler protestoları durdurmak için uzaktan eğitime geçiyor. Üniversite öğrencilerinin gösterdiği barışçıl tepkiye karşı gösterilen orantısız tepkiyi temel insan hakları ve akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbe olarak kabul ediyor, derin bir üzüntü duyuyor ve şiddetle kınıyoruz.

Öte yandan İstanbul Üniversitesi de resmi hesabından öğrencilere yönelik müdahalelere tepki gösterdi. Açıklamada şu vurgular yapıldı:

Bugün Gazze'de yaşananlar, insanlığın ortak acısı ve sorumluluğudur. Bu soykırıma sessiz kalmak, ona onay vermek ve ortak olmaktır. İstanbul Üniversitesi olarak, soykırımın yanında, masumların karşısında duranları şiddetle kınıyoruz. Biliyoruz ki unutulan ve görülmeyen her soykırım tekrarlanır. Bu nedenle yaşanan vahşete karşı sesimizi yükseltmek ve insanlığın ortak vicdanına seslenmek bugünlerde en öncelikli görevimizdir.

Açıklama, şu ana kadar Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi’nin sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.


Korhan Berzeg'i arama çalışmalarına yarına kadar ara verildi

Balıkesir'in Gönen ilçesinde, geçen yıl haziran ayında sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan ekonomist Korhan Berzeg'e ait olduğu değerlendirilen kıyafet ve kemik parçaları ile kişisel eşyaların bulunduğu bölgede, ekipler çalışmalarına yarına kadar ara verdi. Jandarma, Berzeg'e ait olduğu değerlendirilen kemik ve kıyafet parçalarının yanı sıra Korhan Berzeg'in kimlik ve banka kartlarının bulunduğu kırsal Armutlu Mahallesi'ne yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıktaki engebeli ve orman örtüsünün yoğun olduğu dere yatağında inceleme yaptı. Gönen Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, bölgede başka kemik parçalarının olup olmadığına yönelik araştırma faaliyetleri, 6 Jandarma Asayiş Timi, 3 Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT), bir İstihbarat Timi, 3 Jandarma Asayiş Komando unsuru ve İl Jandarma Komutanlığından gönderilen bir kadavra tespit köpek unsuru olmak üzere 59 personelle sürdürüldü. Çalışmaların kapsamı gün içinde genişletilerek, kadavra tespit köpek unsuru sayısı, ekiplerce 3'e çıkarıldı. Korhan Berzeg'in eşi Angela ve kızı Nisa Berzeg'in de Gönen ilçesine gelerek DNA örneği verdikleri öğrenildi. Çalışmaların yarın sabah tekrar başlayacağı öğrenildi.


İHH'nın, Sultanahmet Meydanı'nda Filistin için başlattığı oturma eylemi ikinci gününde sürüyor

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının, Sultanahmet Meydanı'nda İsrail'in saldırıları altındaki Filistin'e destek amacıyla başlattığı oturma eylemi ikinci gününde devam ediyor. Alman Çeşmesi yakınında bir araya gelen İHH üyeleri, "Katil İsrail işbirlikçi ABD", "Susma haykır", "Dünyada yaklaşık 7 milyon Filistinli yaşıyor", "Hemen şimdi ateşkes", "Aksa özgür olana kadar Filistin'in yanındayız", "Gazze'deki ablukaya hayır" yazılı Türkçe ve İngilizce pankartlar taşıdı. Aktivistlerin bazıları, Gazze'deki saldırılarda yaralanan ve hayatını kaybeden çocuk ve kadınları gösteren fotoğraflarla meydanda dolaşarak farkındalık çalışması yaptı.
Yabancı turistlerin sorularını da yanıtlayan aktivistler, Gazze'de yaşanan katliamı anlattı.


George Washington Üniversitesi öğrencileri, Filistin'e destek gösterisi düzenledi

ABD’nin başkenti Washington’da bulunan George Washington Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının son bulması talebiyle protestolar gerçekleştirdi.  Öğrenciler, kampüs bahçesinde bir araya gelerek Filistin'e destek amacıyla kamp kurdu.


Belçika'da "Viva Palestina" adıyla Filistin Partisi kuruluyor

Belçika'da kuruluş hazırlıkları süren, Filistinlilerin haklarını savunmayı amaçlayan "Viva Palestina" partisinin, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle eşzamanlı olarak 9 Haziran'da yapılacak genel ve bölgesel seçimlere, başkent Brüksel bölgesinden katılması bekleniyor. Yazar ve Filistin'i destekleyen aktivist Dyab Abou Jahjah liderliğindeki siyasi parti için hazırlanan internet sitesine göre, Viva Palestina, "Gazze'de yaşanan süreç için çalışmayı ve uluslararası adalet çabalarına öncülük etmeyi" amaçlıyor. "Yaptırımlar ve boykotlar yoluyla İsrail'in Filistinlileri hedef alan apartheid sistemini ortadan kaldırmaya ve Brüksel'i buna yönelik küresel mücadelede öncü haline getirmeye kararlı olduklarını" bildiren parti, Filistinlilerin kendini savunma, kendi kaderini tayin etme ve devlet olma haklarını güçlü şekilde savunmayı amaçlıyor. Filistinlilerin hakları ve Filistin'in egemenliğinin uluslararası alanda tanınması için çalışma sözü veren parti, Gazze'de "soykırım işlendiğinin" Brüksel Parlamentosu tarafından tanınmasının "önemli bir uluslararası emsal teşkil edeceğini" vurguluyor. Viva Palestina partisi, İsrail'deki savaş suçluları ve sorumluların adalet önüne çıkarılması için uluslararası çabalara öncülük etme taahhüdünde bulunuyor.


ABD ordusu, Suriye'deki üslerine takviye gönderdi

ABD ordusu, Suriye'nin Haseke ilindeki üslerine 40 araçtan oluşan askeri takviye yolladı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD güçlerine ait konvoy, dün gece saatlerinde Irak ile Suriye arasındaki El-Velid Sınır Kapısı'ndan Haseke'ye giriş yaptı. Aralarında ABD askerlerini taşıyan Bradley tipi zırhlı araçların da bulunduğu 40 araçlık konvoy, ilk olarak Haseke'ye bağlı Rumeylan beldesindeki askeri üsse ulaştı. Yakıt tankerleri, tıbbi malzeme ve mühimmat yüklü askeri araçlardan oluşan konvoy, daha sonra Haseke'nin kuzeybatısındaki Tel Beyder üssüne hareket etti. 


Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Prof. Dr. Altekin başkan vekili seçildi

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasının ardından ilçede başkan vekilliğine CHP'li meclis üyesi Prof. Dr. Refik Emre Altekin getirildi. Yapılan gizli oylamada, 45 meclis üyesi, oylarını kabinde kullandı. İlk turda 28, ikinci turda ise 31 oy alan Altekin, Kepez Belediyesi Başkan Vekili seçildi. Altekin yaptığı konuşmada, Kocagöz görevine dönene kadar bu süreci kanun ve mevzuatlara uyarak, vicdani, ahlaki ve etik değerleri dikkate alarak geçireceklerini söyledi.


DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Mesut Tekik, gözaltına alındı

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör soruşturması kapsamında dün DEM Parti Batman İl Başkanlığı'nda 4 saat süren arama yapıldı. Polis ekipleri, parti binasındaki çeşitli materyallere el koyarken; DEM Parti İl Eş Başkanı Mesut Tekik, bugün ifade vermesi için İl Emniyet Müdürlüğü'ne çağrıldı. Tekik'in ifade vermek için gittiği Batman Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alındığı bildirilirken, sorgusunun ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi. Tekik, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 


Avrupa Parlamentosu, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun terör listesine alınmasını istedi

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) yönetimine, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör listesine alma çağrısında bulundu. AP Genel Kurulu'nda kabul edilen karar tasarısında, milletvekilleri, İran'ın İsrail'e 13-14 Nisan'daki saldırılarını kınarken, İsrail'in güvenliğine desteklerini yineledi. Aynı zamanda, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen ve yaygın olarak İsrail'e atfedildiği belirtilen saldırıyı "esefle karşılayan" milletvekilleri, tüm tarafları gerilimi daha fazla artırmamaya ve azami itidal göstermeye çağırdı. Milletvekilleri, AB'ye, İran'a yönelik yeni yaptırımları acilen uygulamaya koyma çağrısı yaparken, Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör listesine alma talebinde bulundu.


İSKİ temel atma töreninde konuşan İmamoğlu: Kanal İstanbul, İstanbul’a ihanet projesidir

Çekmeköy'de "İSKİ Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi 2. Kademe İnşaatı Temel Atma Töreni" gerçekleştirildi. İktidarın Kanal İstanbul projesine değinen İmamoğlu, "İstanbul’un tatlısu kaynaklarına vereceği zarar, sadece bir çıkar emlakçı projesi gibi hareketlendirilen bu iş İstanbul’a ihanet projesidir." dedi. 

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Kanal İstanbul projesinin gündemlerinde olmadığını ve asla olmayacağını, açıklamalarla ifade etmişlerdi. Şimdi ben de diyorum ki; İstanbul'un tatlı su kaynaklarına vereceği zarar, coğrafyasını alabora edeceği bir mekanizma, sadece bir çıkar, bir emlakçı projesi, al-sat projesi gibi hareketlendirilen ve oluşturulan bu iş, İstanbul'a ihanet projesidir. Bilim insanları ısrarla dikkat çekiyor ki, İstanbul, bu projeden korunmak zorundadır. 16 milyon İstanbullunun, Kanal İstanbul gibi bir gündemi yoktur. Bu seçimde de İstanbullu bunu oylamıştır. Buna ret vermiştir. Bu bağlamda İstanbullular, bu şehrin başına Kanal İstanbul belasının açılmasını, altını çizerek ve heceleyerek söylüyorum ki, is-te-mi-yor. Bu kadar net. Nokta. Lütfen bu noktada da İstanbulluların iradesine saygı gösterin. Ve nasıl geri döneriz? Hangi hatalar, eksiklikler yapılmıştır? Bir an önce İstanbul'u bu meseleden, böylesi bir kabustan kurtulmasını hep beraber sağlayalım. Ve milletçe güvenle, önümüze bakalım. İstanbul halkına bu tesisimiz hayırlı olsun. Beni ve ekibimi, Allah, bu millete utandırmasın.


18 ülke Hamas'a seslendi: Rehineleri serbest bırakın

ABD ve 17 ülke, ortak bir açıklama ile İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı. Hamas'a rehineleri serbest bırakma çağrısında bulunan ülke liderlerinin açıklamasında, "Hamas tarafından Gazze'de 200 günden fazla süredir tutulan tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.  Söz konusu 18 ülke arasında ABD'nin yanı sıra Arjantin, Avusturya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Kolombiya, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, İspanya, Tayland ve İngiltere yer aldı. 

Açıklama şu ifadelerle sürdü:

Rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin masadaki anlaşmanın, Gazze'de derhal ve uzun süreli bir ateşkes getireceğini, bunun da Gazze'nin her yerine gerekli ilave insani yardımın sağlanmasını kolaylaştıracağını ve çatışmaların güvenilir bir şekilde sona ermesine yol açacağını vurguluyoruz.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan üst düzey bir ABD'li yetkili ise, rehine kriziyle ilgili bir anlaşmaya varılması için bir çözüm olabileceğine dair bazı işaretler olduğunu ancak henüz bu konuda kesin konuşamayacağını dile getirdi. ABD'li isim, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'a işaret ederek 'kararın tek adama bağlı olduğunu' belirtti.  Hamas'tan da, 18 ülkenin ortak çağrısına yanıt geldi. Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, Washington yönetiminin baskısına 'boyun eğmeyeceklerini' söyledi. 


ABD, İran ve Rusya ile ilgili yeni yaptırımlar açıkladı

ABD, İran ve Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı'nın websitesinde yapılan açıklamaya göre Pouya Air'e, sekiz kişiye, beş gemiye ve 15 kuruluşa yaptırım getirilecek.


AA: MİT'in istihbarat desteğiyle IŞİD'ın 2 sorumlusu yakalandı

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) sağladığı istihbarat desteğiyle Barış Pınarı Harekat bölgesinde düzenlenen operasyonda IŞİD’in 2 sorumlusu Suriye Milli Ordusu güçlerince yakalandı.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde şu bilgiler yer aldı:

Terör örgütü DEAŞ'ın sözde Şam Vilayeti'ne bağlı para trafiğini yöneten "Abu Bekir El Kureyşi" kod adlı Ziyad El Hacci ile "Abu El Bera" kod adlı Musa Muhammed El Habib, Suriye Milli Ordusu güçlerine bağlı yerel güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

WhatsApp Image 2024-04-25 at 17.32.50.jpeg
Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM törenine giderken saçlarını taradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 62'nci kuruluş yıl dönümü ile yeni üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar'ın ant içme törenine katıldı.

Erdoğan'ın AYM'ye girdiği anlarda korumasının getirdiği tarakla saçını taraması gündem oldu.


Rusya, ABD'yi Rusların Meksika'ya uçuşlarını engellemesi yönünde THY'ye baskı yapmakla suçladı

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rus vatandaşlarının Meksika'ya giden uçaklara alınmamaları için ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) THYAO.IS baskı yaptığını iddia etti. Ankara'daki Rusya büyükelçiliği bu hafta yaptığı açıklamada THY'nin İstanbul'dan Güney Amerika ülkelerine yaptığı uçuşlardan bazılarında Rus yolcuların bir kısmının ayrım gözetmeksizin uçağa alınmadıklarını belirtmişti.

TASS haber ajansında dün yayımlanan haberde, "Özellikle Meksika ile bağlantılı, bence sebebini tahmin etmek kolay. Sebep, Washington tarafından bu ülkenin yetkililerine uygulanan baskıda yatıyor" diyen Ryabkov, suçlamasına ilişkin kanıt sunmadı. Reuters'a konuşan iki sektör kaynağı, ABD'nin güney sınırına Rusların göç etmelerini engellemek amacıyla THY'ye baskı yaptığını, THY'nin de bu doğrultuda hareket ettiğini belirttiler.


İmamoğlu'nun yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 31 Mayıs'ta görülecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü belediye başkanı olduğu dönemde ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında hakim bilirkişi raporuna itirazların bir sonraki duruşmada dinlenmesine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 31 Mayıs Cuma günü saat 1030'da görülecek.

İmamoğlu için bu davada 7 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edildi. Savcılık davada, İmamoğlu için siyasi yasak anlamına gelen "belli haklardan yoksun bırakılma" cezası da talep ediyor. İmaoğlu 18 Nisan'da yaptığı basın toplantısında bu davayı,"içi boş" olarak nitelendirmiş ve ve "İstinafta bu sürecin kapatılmasını bekliyorum" demişti.


Filistin'e destek gösterilerinde 93 öğrenci gözaltına alındı

ABD'de Columbia Üniversitesi’nde başlayan ve farklı eyaletlerdeki üniversitelere yayılan Gazze eylemlerine katılan Güney California Üniversitesinde polis, İsrail'i protesto eden 93 öğrenciyi gözaltına aldı. ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Güney California Üniversitesi, Gazze gösterilerine ve polisin öğrencilere müdahalesine sahne oluyor. Öğrencilerin kampüsün belli bölgelerine çadır kurmasına izin vermeyen polis, göstericilerin dağılması için uyarılarda bulundu. Öğrencilere dağılmaları için 10 dakika süre tanıyan Los Angeles polisi, gösteriye devam eden 93 öğrenciyi "izinsiz gösteri düzenleme" suçuyla gözaltına aldı. Polis, üniversitenin ana kampüsünü halkın kullanımına kapatarak çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Dün, göstericilerin yoğun olduğu bir bölümde bazı öğrenciler çadır kurmak isterken üniversite yönetimi buna izin vermemiş, daha sonrasında da polisin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Texas Üniversitesi’nde arbede

İsrail’in Gazze saldırılarını ve Filistinli sivillere yönelik eylemlerini protesto eden 200 kadar öğrenci, dün öğlen saatlerinde Texas Üniversitesi Austin yerleşkesinde toplanmış, polis ilk aşamada grubu yönlendirdiğini iddia ettiği 34 kişiyi gözaltına almıştı. Bu sırada atlı birliklerin de dahil olduğu güvenlik güçleri ile öğrenciler arasında arbede yaşanmıştı. Polis göstericilere dağılmaları çağrısında bulunurken öğrenciler üniversite bahçesine oturarak eylemlerine devam etmiş, daha sonra polis bir kez daha bazı göstericileri gözaltına almıştı.

AA-20240425-34371469-34371460-GUNEY_CALIFORNIA_UNIVERSITESINDE_FILISTIN_YANLISI_GOSTERICILERE_POLIS_MUDAHALE_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

İsrail'in 202 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 34 bin 305 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 202 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 43 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 64 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 305'e, yaralı sayısının da 77 bin 293'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

AA-20240425-34375670-34375668-ISRAILIN_SALDIRILARINI_SURDURDUGU_GAZZEDE_34_BIN_305_KISI_HAYATINI_KAYBETTI.jpg
Grafik: AA

Nijerya'da bir kadın 55 saatle en uzun röportaj yapma rekorunu kırdı

Guinness Dünya Rekorları'ndan yapılan açıklamaya göre Nijerya'da Clara Chizoba Kronborg adlı kadın, YouTube hesabından 55 saat 24 saniye süren bir röportaj yaptı. Kronborg, bu performansıyla dünyanın "en uzun röportaj" yapan kişisi rekorunun sahibi oldu.

YouTube'da bir talk show programı düzenleyen Kronborg, aralarında politikacılar, iş insanları, içerik üreticileri, aktörler, emlakçılar ve daha birçok meslek dalından kişilerin olduğu farklı ülkelerden 90 kişiyle röportaj yaptı. Röportajlarda, her konuğun kendi alanında nasıl başarıya ulaştığına dair konular ele alındı. Kronborg, ABD'li Rob Oliver'in 2022'de 37 saat 44 dakika röportaj yaparak kırdığı Guinness Dünya Rekoru'nu geride bıraktı.


Gazze'deki Nasır Hastanesi'nde bulunan toplu mezarlardan çıkarılan ceset sayısı 392'ye yükseldi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi yerleşkesinde bulunan üç toplu mezardan çıkarılan ceset sayısı 392'ye ulaştı.

Han Yunus'taki Sivil Savunma Birimi Müdürü Yamin Ebu Süleyman, düzenlediği basın toplantısında Nasır Hastanesi yerleşkesinde bulunan toplu mezarlardaki arama çalışmalarında 58 cesedin daha bulunduğunu ifade etti. Ebu Süleyman şunları söyledi:

Nasır Hastanesi yerleşkesinde 392 cesedin bulunduğu 3 toplu mezar tespit edildi. Cesetlerin bazılarında işkence gördüklerine ve infaz edildiklerine yönelik izler bulundu. Bazılarının ise canlı canlı gömüldüğünü tahmin ediyoruz .Çalışmalarda çocuk cesetlerine rastladık. Hastanedeki toplu mezarlarda çocuk cesetlerinin bulunma sebebini henüz bilmiyoruz. 165 cesedin kimlik tespiti yapılamadı. İsrail askerlerinin cesetleri plastik poşetlere sarması çürümeyi hızlandırdı ve kimlik tespitini imkansız hale getirdi.

AA-20240424-34367233-34367224-GAZZEDEKI_NASIR_HASTANESINDE_BULUNAN_TOPLU_MEZARDAN_51_CESET_DAHA_CIKARILDI.jpg
Fotoğraf: AA

AK Parti’li meclis üyesi kendini yere attı, “İmdat polis” diye bağırdı

AK Parti’li Meclis Üyesi İbrahim Efe, büyükşehir tarafından çalışmaları engellenen İzmit Belediyesi’nin Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanında kendini yere attı.

CHP’li İzmit Belediyesi Tavşantepe Mahallesi sakinlerinin talebi üzerine Şehir Hastanesi bağlantı yolunda asfalt çalışması yapmayı planladı. Belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri asfalt hazırlığı çalışmaları için gittiği bölgede AK Parti’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin engeliyle karşılaştı. Olayın ardından bölgedeki ekipleri ziyaret eden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, ilginç bir durumlar karşılaştı.

AK Parti İzmit Belediye Meclis Üyesi İbrahim Efe, Hürriyet’e yaklaşmaya çalıştı. Efe, kendisine izin vermeyen bir kişinin dokunuşuyla bir anda kedini yere attı. Yerde yuvarlanan Efe, “İmdat polis” diye bağırdı. Hürriyet olayın ardından yaptığı açıklamada, “AK Parti’li meclis üyesi İbrahim Efe bir dokunuşla kendisini nasıl yerlere atıyor, yerdeyken nasıl çelme takarak insanları yere düşürüyor. Sonra da bana saldırıyorlar diye şov yapıyor. Geldiğimiz nokta bu” dedi.


Nijerya'da fırtına nedeniyle yıkılan cezaevinden 119 mahkum firar etti

Nijerya'nın Niger eyaletinde şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle cezaevinin bir bölümünün yıkılması sonucu 119 mahkumun firar ettiği bildirildi.

Federal Başkent Bölgesi (FCT) Cezaevi Sözcüsü Adamu Duza, yaptığı yazılı açıklamada, şiddetli yağmur ve fırtınanın dün Niger'deki Suleja bölgesinde bulunan cezaevinin bir bölümünün yıkılmasına neden olduğunu belirtti. Bu nedenle cezaevindeki 119 mahkumun firar ettiğini kaydeden Duza, güvenlik güçlerinin başlattığı arama çalışmalarında şimdiye kadar 10 mahkumun yakalandığını aktardı.


Dışişleri Bakanlığı: Şili Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar yok hükmündedir

Dışişleri Bakanlığı, Şili Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan karar yok hükmündedir. Parlamentoların tarihi yorumlama ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır. Bu karar, soykırım suçunun ancak yetkili bir mahkeme tarafından hükme bağlanabileceğini öngören 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesine de aykırıdır” denildi.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "otizmli genci darbeden bakıcıya" cezayı az buldu

 Mersin'de yatılı özel bir merkezdeki bakıcının yüzde 94 otizm raporu olan bir genci darbettiği iddiası üzerine gencin ailesi şikayetçi oldu. Savcılık ilk duruşmada "basit yaralama" suçundan hakim karşısına çıkan sanığın tahliyesini istedi.

Edinilen bilgiye göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın talimatı üzerine bakanlık davaya müdahil oldu. Bakıcının "basit yaralama" değil, "eziyet" suçundan yargılanmasını talep eden bakanlık, şahsın tutuklanmasını da istedi. Karar duruşmasında ise mahkeme bakıcıya yaralamadan 8 ay verirken kişinin beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumundan dolayı cezayı 12 aya çıkardı. Cezada indirim uygulanmazken, "eziyet" suçundan cezalandırılmaya yönelik şartlar oluşmadığı gerekçesiyle bu talep reddedildi. Bunun üzerine bakanlığın cezayı yeterli bulmadığı, karara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi.


Yargıtay Başkanlığı seçiminde 24. turda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti.

Seçimin ilk 23 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle bugün 24. tur oylaması yapıldı. 23. turda en fazla oyu alan 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk'ün katılabildiği oylamada, Kerkez 128, Şentürk ise 132 oy aldı. Seçime katılım 324 olarak kayıtlara geçerken, 24 boş oy kullanıldı, 40 oy da geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 25. tur oylamayla devam ediliyor. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


Motorine indirim geldi

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte benzin ve motorin fiyatları takip ediliyor. Petrol fiyatlarında son dönemde görülen düşüş, motorin fiyatlarına indirim olarak yansıdı. Motorinin litresine gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1,17 lira indirim geldi.

Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12 TL'ye geriledi.


"Bozdoğan-29" operasyonlarında 23 IŞİD şüphelisi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 1 Haziran 2023-22 Nisan 2024 tarihleri arasında IŞİD’e yönelik toplam 1422 operasyon düzenlendiğini, 2 bin 991 şüphelinin yakalandığını, bunlardan 718'inin tutuklandığını, 566'sı hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, il emniyet müdürlüklerince Çanakkale, Hatay, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Yozgat'ta IŞİD’e yönelik "Bozdoğan-29" operasyonları düzenlendiğini aktardı. IŞİD içerisinde faaliyet yürüten şüphelilere yönelik operasyonlar sonucu, Hatay'da 10, Yalova'da 5, Konya'da 1, Yozgat'ta 3, Çanakkale'de 1, Sakarya'da 2, Tekirdağ'da 1 olmak üzere 23 şüphelinin yakalandığı bilgisini paylaşan Yerlikaya, şunları kaydetti:

Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle. Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, teröristlerin hiçbirine göz açtırmayacağız. Güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.


Teksas'ta Gazze'ye destek eylemlerine sert müdahale: Onlarca gözaltı

ABD’de Columbia Üniversitesi yönetimi ile öğrenciler arasında geçen hafta başlayan ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına sebep olan Gazze protestoları, ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayıldı. Teksas eyaleti askerleri Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde konuşlandırıldı ve düzinelerce tutuklama gerçekleştirdiği bildirildi. Texas Eyalet Polisi Teksas Üniversitesi'ndeki Filistin yanlısı gösteri yapan öğrencilere müdahale edip gözaltına aldı. Teksas Üniversitesi öğrencileri, eyalet askerlerine "Bizi korkutamazsınız" ve "Kampüsümüzden çıkın" diye yanıt verdi.

Ülkenin Kaliforniya eyaletinde bulunan Los Angeles şehrinde de öğrenciler eylem düzenledi. Öğrenciler okullarının İsrail ile mali bağlarını kesmesini talep etti. Güney California Üniversitesi’nde kampüs polisi, Gazze eylemi için kurulan çadırları yıkmaya çalıştı. Polisin öğrencilere sert bir şekilde müdahale ettiği görüldü. Olaylarda bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Polis şefi, öğrencilerin protesto etmekte özgür olduklarını ancak kampüs arazisinde kamp yapmalarına izin verilmediğini, bu nedenle memurların çadırları kaldırdığını söyledi.


İsrail medyası gizli görüşmeyi sızdırdı: Netanyahu, Gallant ve Halevi hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkabilir

İsrail medyası, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılması olasılığını değerlendirdiğini yazdı. İsrail'de yayın yapan Kanal 13'ün haberinde, Ulusal Güvenlik Konseyi'nde, "İsrail'de üst düzey yetkililere karşı gelecek günlerde uluslararası tutuklama emri çıkarılması ihtimaline ilişkin gizli bir görüşmenin" yapıldığı belirtildi. Haberde, "İsrail'de üst düzey yetkililerin edindiği bilgilere göre, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD), Netanyahu, Gallant ve Halevi hakkında tutuklama emri çıkarma ihtimali var." ifadesi kullanıldı. Görüşmede, UAD'nin uluslararası tutuklama emri çıkarması durumunda, İsrail'in aralarında "UAD'nin kararına karşı uluslararası düzeyde siyasi kampanya başlatılması" da dahil olmak üzere bir dizi "acil önlem alınmasını" onayladığı kaydedildi. Haberde, Netanyahu'nun UAD'nin muhtemel kararını engellemek için Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'dan mevkidaşlarıyla görüşeceği aktarıldı. Bu bağlamda, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve İsrail'in Washington Büyükelçisi Mike Herzog'un, ABD Kongresi ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle temaslarda bulunacağı kaydedildi. Haberde, ismi açıklanmayan üst düzey İsrailli yetkililerin, UAD'nin söz konusu kararı alması durumunda, Ukrayna savaşı sebebiyle "Rusya'ya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik uygulanan tedbirleri akla getiriyor." dediği ifade edildi. İsrailli yetkililerin, uluslararası tutuklama kararlarının, alt seviyedeki askerler hakkında değil "politika yapanlar hakkında" çıkmasını beklediğini belirtti. Haberde, Siyasi ve Güvenlik Bakanlar Konseyi'nin, UAD'nin alması muhtemel kararı görüşmek üzere yarın toplanmasına karar verildiği kaydedildi. İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin 19 Nisan'daki haberinde, UAD'nin Gazze Şeridi'nde savaş suçları işlediği gerekçesiyle Netanyahu ve İsrailli üst düzey yetkililer hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarma üzerinde çalıştığı duyurulmuştu.


Netanyahu, ABD üniversitelerindeki Gazze'ye destek eylemlerinin durdurulmasını istedi

 ABD'deki bazı üniversite kampüslerinde,  devam eden protestolardan endişelenen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "korkunç" diye nitelediği öğrenci gösterilerinin durdurulması çağrısında bulundu. ABD'deki üniversitelerde Filistin yanlısı göstereler hızla yayılırken İsrail Başbakanı Netanyahu, konuyla ilgili görüntülü İngilizce mesaj yayımladı. Netanyahu, Gazze'de akan kanın durmasını isteyen öğrencilerin gösterilerinin "antisemitik" olduğunu iddia etti. ABD üniversitelerindeki gösterileri "korkunç" diye niteleyen Netanyahu, bu protestoların durdurulması çağrısında bulundu. Netanyahu, ABD'deki bazı eyalet, yerel ve federal yetkililerinin söz konusu işgal karşıtı protestolara tepki gösterdiğini ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini savundu. İsrail'in "haksız yere soykırımla suçlandığını" öne süren Netanyahu, "antisemitik" olduğunu ileri sürdüğü gösterilere karşı herkesin tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU