Çarpıcı mikroskop görüntüleri, koronavirüsün solunum yolu işgalini detaylarıyla ortaya koydu

Araştırmacılar önce laboratuvar kaplarında insan solunum yolu hücrelerine Sars-CoV-2 bulaştırdı ve 4 gün sonra bunları inceledi

Taramalı elektron mikroskobuyla elde edilen görüntülerde koronavirüs minik top benzeri yapılar olarak görülüyor. Uzun çubuk görünümümdeki yapılarsa solunum yolundaki bazı hücrelerden uzanan ve sil ismi verilen organaller (The New England Journal of Medicine)

Bilim insanları solunum yolunu işgal etmiş koronavirüslerin varlığını yakın plandan görüntüledi. Çarpıcı mikroskop görüntülerinde enfeksiyon sırasında üretilen muazzam sayıda virüs görülüyor. Görüntüler, virüsün ele geçirdiği bir hücrenin binlerce virüsü hızla üretebildiğini ortaya seriyor.

Live Science’nin haberine göre, Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden öğretim üyesi Dr. Camille Ehre bu yeni görüntüleri, odaklanmış bir elektron demetini cisme gönderen ve dönen elektronlarla cismin yüzeyini gösteren bir taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanarak elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fotoğrafların yer aldığı ve hakemli tıp dergisi The New England Journal of Medicine’de yayımlanan makalede araştırmacılar, önce laboratuvar kaplarında insan solunum yolu hücrelerine Sars-CoV-2 bulaştırdı ve 4 gün sonra bunları inceledi.

Fotoğraflarda çubuk şeklinde görünen ve sil ismi verilen yapılar solunum yolundaki bazı hücrelerden kıla benzer şekilde uzanıyor. Sillerin ucunda bulunan ağ benzeri yapıysa, solunum yollarında doğal olarak bulunan mukus.

Yüksek büyütme altında tenis topuna benzeyen virüslerin yüzeyinde hücrelere bağlanmalarını sağlayan diken benzeri yapılar da görülüyor.

Bu dikenlerin oluşturduğu taç benzeri yapıya Latince’de taç anlamına gelen “corona” ismi veriliyor. Sars-Cov-2’nin de aralarında bulunduğu koronavirüs ailesi, adını işte bu sözcükten alıyor.

 

Live Science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU