AK Parti'li Canikli'den Fitch yorumu: Kadrolu ve kadro bekleyen baykuşlar suçüstü yakalandı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu BB- olarak teyit edip görünümünü negatife çevirmesi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Canikli'nin tepkisini çekti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli / Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından teyit edilen Türkiye'nin kredi notuna ilişkin, "Fitch suçüstü yakalanmıştır. Aslında suçüstü yakalanan sadece Fitch değildir. Kadrolu baykuşların yanında kadrosuz olup da kadro peşinde koşan baykuşlara da suçüstü yapılmıştır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fitch Ratings'in, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit etmiş, not görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.

''Objektif ve nötr değil''

Yazılı açıklama yapan Canikli, Fitch'in, Karadeniz'deki 320 milyar metreküp doğal gaz keşfinin açıklanmasının ardından duyurduğu kararın, objektif ve nötr olmadığını söyledi. Fitch'in açıklamasından 2 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önemli bir müjdenin olacağının kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Canikli, "Fitch, doğal gaz keşfiyle ilgili gelişmeden sonra yapacağı değerlendirmenin, doğal gaz keşfinin ekonomik sonuçlarını da içereceğini, daha doğrusu piyasalar tarafından bu şekilde algılanacağını biliyordu" değerlendirmesinde bulundu.

Fitch'in doğal gaz keşfini öğrendiğinde normalde bu gelişmeyi analizine dahil etmesi gerektiğini, analiz için süre yeterli değilse de açıklamanın ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:

Bir kez daha vurgulamak gerekir ki Fitch suçüstü yakalanmıştır. Aslında suçüstü yakalanan sadece Fitch değildir. Kadrolu baykuşların yanında kadrosuz olup da kadro peşinde koşan baykuşlara da suçüstü yapılmıştır. Fitch'in ne kadar objektif ve tarafsız bir yöntem ve içeriğe sahip olduğunu, Türkiye ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmelerin gerçekçi ve bilimsel olduğunu ve üst akıl tezinin çöktüğünü sevinç naraları atarak haykırıyorlar. Fitch'in avukatlığını yapıyorlar.

''TL'nin değer kaybettiği iddiası kahvehane sohbeti''

Türk lirasının değer kaybına uğradığına yönelik iddialara ilişkin şu değerlendirmede bulunan Canikli, "Türk lirasının değer kaybını önlemek amacıyla Merkez Bankası döviz rezervlerinin önemli ölçüde eritildiği gibi bir iddia ileri sürülürken, içini dolduracak anlamlı nedensellik bağlantılarının ortaya konulması kaçınılmazdır. Aksi halde iddia havada kalacak ve kahvehane sohbeti konusu olmaktan öteye geçemeyecektir” dedi.


Independet Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU