Fox News sunucusu, tüfeğiyle eylemcileri öldüren 17 yaşındaki Amerikalıyı "kahraman" ilan etti

Tucker Carlson, göstericileri vuran gencin hareketinin "anlaşılabilir" olduğunu savundu. Silahsız Blake'in "haydut", eli tüfekli beyaz Amerikalının "vatansever" gibi görülmesi tepki çekti

ABD'de Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde polisin sırtından 7 el ateş etmesi sonucu felç kalan Jacob Blake'in yaşadıklarına tepki için başlayan gösteriler devam ederken, sokağa çıkan protestocuları vuran Amerikalılarsa bazı kesimlerden tepki yerine destek görüyor.

Antioch Polis Teşkilatı'ndan yapılan açıklamaya göre, 17 yaşındaki Kyle Rittenhouse, iki kişinin ölümü ve bir kişinin ağır yaralanmasıyla ilgili olarak "birinci derece kasıtlı cinayetten" yargılanmak üzere tutuklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fox News sunucusu Tucker Carlson ise Kenosha'da Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketinden göstericileri öldüren bu kişiye sahip çıkan yorumlarda bulundu.

Kameralara yansıyan görüntülerde Rittherhouse'un elinde tüfekle sokağa çıkması ve eylemcilere ateş açması görülürken, ırkçı ve kışkırtıcı açıklamalarıyla tanınan Carlson olayla ilgili yayınında, şehirdeki şiddet ve mülke zarar verme eylemlerine bakınca bu gencin hareketinin "anlaşılabilir" olduğunu savundu.

Carlson, "Yetkililer şehri bıraktığı için Kenosha anarşiye teslim oldu. Wisconsin'ın yönetiminden sorumlu kişiler yasaları yerine getirmeyi reddetti. Kenara çekildiler ve Kenosha'nın yanmasına seyirci kaldılar" dedi.

Sunucu, "O halde yağma ve yakma olaylarının cinayete varması bizi neden şaşırtıyor? 17 yaşında tüfekli birinin, kimsenin düzeni korumadığı bir yerde bunu yapmaya karar vermiş olması karşısında neden şok oluyoruz?" diye ekledi.
 


Amerikalı gazeteci ve yazar Keith Boykin, Carlson'ın tepki çeken bu sözleri sarf ettiği videoyu Twitter hesabından paylaşarak, "Masum siyahi bir adam polis tarafından öldürülüyor ve Tucker Carlson onu haydut olarak niteliyor. Suçlu beyaz bir adam iki kişiyi öldürüyor ve Tucker Carlson ona vatansever diyor" ifadesini kullandı.

ABD'li sivil haklar avukatı Kristen Clarke da Blake ve Rittherhouse'un fotoğraflarını yan yana koyduğu paylaşımda, "Silahsız Jacob Blake çocuklarının içeride olduğu arabasına doğru yürüyor ve güpegündüz yakın mesafeden sırtından vuruluyor. Elinde AR-15 sallayan beyaz bir adama da su veriliyor, hakkında övgü dolu sözler ediliyor ve bu kişi insanları kurşun yağmuruna tuttuktan sonra polislerin yanından öylece geçip gitme ayrıcalığına sahip oluyor" dedi.
 


Oyuncu Mark Ruffalo da bu paylaşımı alıntılayarak attığı tweet'te "Bu ülkede derin bir hastalık var. Hepsi gözlerimizin önünde oluyor. Soğukkanlı katiller, eli silahlı aşağılık herifler, anayasal haklarını uygulayan Amerikalıları öldürüp ortalıkta dolaşıyor. Polisler siyahi insanları kıllarını kıpırdatmadan öldürüyor" yorumunu yaptı.

Öte yandan Kenosha'da iki göstericinin ölümünün ardından ABD'de polise yardımcı olmak istediğini söyleyen silahlı siviller tartışma konusu oldu.

Kendilerine "Kenosha Muhafızları" adını veren bir grup, "Kolluk kuvvetlerinin sayısı yetersiz ve valimiz başarısız. Silahlarınızı alın da hadi şehrimizi koruyalım" mesajını salı günü internetten paylaştı.

Bu paylaşımı sosyal medyada binlerce kişi beğendi ve elleri silahlı kişiler ortaya çıkmaya başladı. Olayların en sıcak olduğu sıralarda Kenosha sokaklarına taarruz tüfekleri ve el tabancalarıyla insanlar görüldü. Bu kişilerden biri de iki eylemciyi öldüren Rittenhouse oldu.

Ancak kanlı gecenin öncesinde halkı silahlanmaya çağıran Kenosha Muhafızları grubu, eylemcileri vurduğu görüntüleri sosyal medyada hızla yayılan Rittenhouse'la herhangi bir bağlantılarının olmadığını öne sürdü. Kendisi de bir tabanca ve AR-15 tüfeği taşıyan grup lideri Kevin Mathewson verdiği röportajda, bu gençle ilişkilerinin olmadığını savundu.

 

Independent Türkçe, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU