Libya UMH Başbakanı Serrac: Acilen kabine revizyonu yapılacak

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, kota uygulamaları ve memnuniyet beklentisinden uzak acilen kabine değişiklikleri yapmayı planladığını bildirdi

Fayiz es-Serrac / Fotoğraf: AA

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, kriz hükümeti kurmak için olağanüstü hal ilan edebileceğini belirtirken "Kota uygulamaları ve memnuniyet beklentisinden uzak bir şekilde acilen kabine revizyonu yapılacak" dedi.

Bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada meşruiyetin düşmesine ve Libya'nın karanlık bir tünele girmesine izin vermeyeceğini ifade eden Serrac, meşru otorite olarak sorumluluk payını kabul ettiklerini ancak tüm ülke topraklarında kontrolü sağlayamadıklarını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkanlık konseyi ve genel seçimlerin gelecek mart ayında yapılması çağrısını yineleyen Serrac, "Vatanı kurtarmanın tek siyasi yolu, yönetimleri seçim yoluyla yenilemektir" dedi. 

“Sabotajcılara müdahale etme talimatı verdim”

Seçimleri kendi hesapları dolayısıyla istemeyen bazı taraflar olduğunu öne süren Serrac, Libyalı bütün tarafların kabul edeceği herhangi bir anlaşmayı uygulamaya hazır olduğunu aktardı. 

Libyalı protestoculara yaşam koşullarının kötüye gittiği gerekçesiyle provokasyonlara alet olmamaları çağrısında bulunan Serrac, "Bütün devlet kurumlarına barışçıl göstericileri korumaları, sadece sabotajcılara müdahale etmeleri talimatı verdim" diye konuştu. 

Barışçıl göstericilerin arasında provokatörlerin bulunduğunu, Libya devletinin prestijini düşürmek için sabotaj ve isyan eylemleri gerçekleştirdiklerini savunan Serrac, petrol ihracatının yeniden başlaması ve halkı aç bırakma politikasının sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

“Birçok ülke bizi terk ederken Türkiye yanımızda yer aldı”

Savaştan etkilenen bölgeler için tazminat fonu oluşturulduğunu açıklayan Serrac, Libya Merkez Bankası'ndan likitide sağlamasını, döviz kuruyla ilgilenmesini ve paralel piyasa olarak adlandırdığı bir oluşum ile mücadele etmesini istedi. 

Birçok ülkenin kendilerini terk ettiği bir dönemde Türkiye'nin Libyalıların yanında yer aldığını söyleyen Serrac, "Türk şirketlerle ilgili ekonomik dosyalar ve söz konusu şirketlerin yarım kalan projeleri tamamlamak için geri dönmesi konusunda Türkiye'yle iletişim halindeyiz. Kurumlarımızın faydasına olacak şekilde Türkiye'yle ayrıcalıklı ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Libya'da ateşkes kararı

UMH Başbakanı Serrac ve ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, cuma günü (21 Ağustos) ateşkes kararı aldıklarını duyurmuştu.

Ateşkes kararı kapsamında, Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılmış bölgeler olması, ülkede petrol üretimi ve ihracının yeniden başlatılması, yabancı ve paralı askerlerin ülkeden çıkması ve Başkanlık Konseyi ile genel seçimlerin gelecek mart ayında yapılmasını öngörüyor.

Türkiye, Libya'da yaşanan son gelişmelere şu ana kadar herhangi bir yorum getirmedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU