Özel okullar, ücretlerde indirim yapacak mı?

Özel okullar yüzde 5-30 aralığında bir indirim öngörürken veliler bu yüzdenin 50’nin altında olmaması gerektiğini ifade ediyor

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla okulların yüz yüze eğitime açılışı 21 Eylül’e ertelendi. Veliler, ücretlerde yüzde 50 indirim talep ederken okul yönetimlerinin ne yapacağı belirsiz.

ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, TÖZOK Başkanı Nurullah Dal, ÖZKURBİR Başkanı Hami Koç, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel’in ortak imzasıyla konu hakkında bir açıklama yapıldı. Açıklamada verilmeyen yemek ve servis hizmetlerinden bedeli alınmaması, alınmışsa iade ya da mahsup edilmesi, kurumların yapacakları ya da yapacaklarını beyan edecekleri indirimleri dikkatle hesap etmeleri, derneklerin bu konuyu ve verilen sözleri yakından takip edeceği belirtildi.

“Devlet özel okulları desteklemeli”

Eskişehir Gelişim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahbaz, devletten destek beklediklerini şöyle acıkıyor:

Özel okullar, kendi bütçelerini velilerden yaratıyor. O nedenle zorlanıyorlar. Özel, kamu ayrımı beni üzüyor. Özel okulların işletme gibi algılanması doğru değil. Özel okullar, bir ticari işletme olarak görülüyorsa o zaman gerekli kamusal müdahale yapılsın. Değilse de MEB’e bağlı kurumlar olarak değerlendirilmeliyiz. En az oteller, restoranlar kadar ekonomiye katkı sağlıyorlar. Sadece öğretmen istihdamını bile düşünsek çok önemli. Özel okulların da ayakta tutulması için devlet tarafından desteklenmesi gerekir. Bu indirimin arka planında uygulamalı ders veren öğretmenlerin sözleşmeleri iptal edilecek.  Burada devletin devreye girmesi gerekiyor. Tamam indirim yapılsın ama devlet de okulları desteklemeli.

“Yüzde 5-30 aralığında indirim”

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, uzaktan eğitim yapmaları durumunda özel okulların indirim oranlarını kendilerinin belirleyeceğini, bu oranın da yüzde 5 ile yüzde 30 aralığında olacağını kaydetti. 

Milliyet’in aktardığına göre Dal, şunları söyledi:

Velilerin çıkış noktaları tasarruf ettiğimiz ve bu tasarrufu onlara yansıtmamız gerektiği yönündeydi. Bizim de esasında tasarruf ettiğimiz bir konu yok, masrafımız artmış durumda. Ama bu beklentiyi ve ekonomik krizin getirdiği kayıpları dikkate alarak velinin yanında hareket etmek için tavsiye niteliğinde bir açıklama yaptık. Okullarımızın çoğunun da bu konuda olumlu onayı var. Sonuçta bizim bir yaptırımımız yok ama yüzde 90 dernek tavsiyelerine katılım oluyor. Koronavirüs sürecinde masraf yapan, uzaktan eğitim yapsa da ücretlerinde indirime gitmeyen okullar da olabilir. Tasarruf ettiğimiz kalemlerin yanında online eğitimden dolayı harcadığımız daha fazla kalemler var. Bunu bir fedakarlık olarak velilerimizin bu dönemde ekonomik gelir kaybı gibi durumlarda yaşadıkları sıkıntıya güvence olsun diye okullarımıza sunduk. Açıklamamızda özellikle oran vermedik. Oranı her okul kendisi belirleyecek. Çünkü her okulun bütçesi, imkanı, ücreti farklı. Örneğin 15 bin TL’lik öğrenim ücreti olan okulun, 100 bin TL’lik ücreti olan okuldan çok faklı şartları olabilir.

Özel Okul Velileri Platformu ise yüzde 50’nin altında bir indirimin kabul edilebilir olmadığını ifade ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, özel öğretim kurumlarının, maddi ve manevi taleplerle ilgili yapmakla yükümlü oldukları düzenlemelerin yakın takipçisi olacağını bildirilmişti.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU