Tüm dünyada 22,5 milyon insana bulaşan koronavirüs salgınında “normalleşme” adımları birçok ülke için vaka sayılarını da beraberinde getiriyor.
Turizm sezonunu yeniden açan, tüm dünyadan milyonlarca turist çeken “yerkürenin cennet adaları” da bu durumdan nasibini almış durumda. Okyanusun ortasında yer alan bu bölgelerde vaka sayısının artışıyla turistlere girişin yasaklanması, ülke dışından gelenlere kapıların önce açılıp sonra kapanması, açılmanın ertelenmesi gibi önlemler alınıyor.
1. Maldivler
2019’da 1,7 milyon turist ağırlayarak tarihi rekorunu kıran Maldivler’e 15 Temmuz’dan bu yana 3 bin ziyaretçi geldi. Bunların çoğu Birleşik Krallık ve ABD’den.
Birkaç hafta içerisinde vaka sayısında artış kaydeden Hint Okyanusu’nun adalar ülkesinde ağustosun başından bu yana 1730’dan fazla yeni hasta sayısı açıklandı. Yani toplam vakaların yüzde 30’u son iki haftada kaydedildi.
İlk vakayı 7 Mart’ta açıklayan Maldivler’de koronavirüs taşıyanlar, 5 bin 900’ü geçti.
Turizm sektörü çalışanları, 10 Temmuz’da sezonu yeniden açan hükümet kararını protesto etmişti.
2. Bahamalar
Karayipler’in adalar ülkesi Bahamalar, 1 Temmuz’dan itibaren tüm sınırlarını turistlere açmıştı.
Ancak vaka sayısındaki artışın ardından Başbakan Hubert Minnis, 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada 22 Temmuz’dan itibaren havaalanları ve limanların turistlere yeniden kapatılacağını duyurdu.
Bu karardan Kanada, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları muaf tutulurken ülkedeki turist sayısının yüzde 78’ini oluşturan ABD’li ziyaretçiler yasağa dahil edildi. ABD, 5,5 milyon vaka ve 173 binden fazla ölümle pandeminin hâlen birincil merkezi.
24 Temmuz’da alınan yeni bir kararla ülkeye gelen ziyaretçilere 14 gün karantina şartı konuldu.
Son olarak ülke nüfusunun yüzde 70'inden fazlasının yaşadığı New Profidence adasında süpermarketlerin, eczanelerin, benzin istasyonlarının ve nalburların 19 Ağustos’tan itibaren açılmasına izin verildi. Ülkede bir haftadır tüm işletmeler kapalıydı.
385 binden fazla insanın yaşadığı Bahamalarda toplam vaka sayısı bin 329, ölü sayısı ise 19.
4. Bali
Kamboçya dışında diğer tüm Güneydoğu Asya ülkelerinin kapıları, uluslararası ziyaretçilere kapalı.
Bu durum, Endonezya’nın en turistik adası Bali’nin 11 Eylül’de turizme yeniden başlama kararını da erteleyebilir.
Endonezya’nın koronavirüsle mücadele gücünün başındaki isim Bakan Erick Thohir, muhtemel vaka artışları nedeniyle “yeniden açılma” takviminin yeniden gözden geçirildiğini söyledi.
Bali, 31 Temmuz’da yurt içi uçuşlarını başlattığında 3 bin 300 koronavirüs hastası vardı. Mevcut durumda 4 bin 220’ye kadar çıkmış durumda.
Filipinler’den sonra Güneydoğu Asya’nın en yüksek vaka sayısına sahip Endonezya’da en az 147 bin kişi bu hastalığa yakalanmış durumda.
5. Hawaii
ABD’nin Pasifik Okyanusu’nda yer alan eyaleti Hawaii, önce 1 Ağustos olarak belirlediği, daha sonra 1 Eylül’e ertelediği yeni turizm sezonunu bir kez daha erteleyebilir.
Hawaii Valisi David Ige, 13 Ağustos’ta yaptığı açıklamada “Yanlış yoldayız” diyerek vaka sayılarının artmaya devam etmesiyle seyahat öncesi test programının da erteleneceğini söyledi. Bu program, Kovid-19 testi negatif çıkan kişileri 14 günlük karantina süresinden muaf tutuyordu.
Hawaii News Now’a konuşan turizm yöneticileri sezonun yeniden açılmasının kasım ya da aralığa ertelenebileceğini söylerken daha uzun vadelerden bahseden de var.
“Açılsa bile yüzde 20 doluluk oranı olacak” diyen Maui Hotel & Lodging Association Yönetim Kurulu Üyesi Rod Antone, “Bu oran, çalışanlarımızı geri getirmek için yeterli değil” ifadesini kullandı.
KV & Associates Direktörü Keith Vieira da yıl sonundan önce bir açılış beklemediğini söyleyerek “Ocak ve şubat gibi açılıp, yüzde 20-25’lik doluluğu yıl sonuna kadar tamamlayabilir miyiz? Ben bunun üç yıl süreceğini düşünüyorum” dedi.
6. Cayman Adaları
Karayipler'de Küba'nın güneyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı ada topluluğu Cayman Adaları, sınırlarının 1 Ekim’e kadar kapalı olacağını duyurdu.
65 bin kişinin yaşadığı Cayman Adaları’nda bugüne kadar 205 vaka kaydedildi, bir kişi de yaşamını yitirdi.
Küba'nın kuzeyinde yer alan Turks and Caicos ile bir başka Karayip adası Aruba, Birleşik Krallık’ın seyahat koridoru listesinden çıkarılmış durumda.
7. ABD Virjin Adaları
Karayip Denizi’nde ABD’ye bağlı bir başka adalar topluluğu Virjin Adaları’nda oteller, villalar, AirBnb evleri, charter gemileri ve diğer benzer iş kolları 30 gün daha turist kabul etmeyecek.
Bar ve gece kulüpleri dahil “hayati olmayan” tüm işletmelerin kapatıldığı bölgede restoranlarda oturarak yemek yenilemiyor, haftasonu sahillere kısıtlamalar getiriliyor.
104 binden fazla insanın yaşadığı adada 760 vaka sayısı kaydedildi. Ancak St. Thomas, St. John ve St. Croix adalarında vaka sayısı geçen aydan bu yana iki katına çıkmış durumda.
8. Fransız Polinezyası
Büyük Okyanus'ta yer alan, Fransa'ya bağlı ve Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi Fransız Polinezyası, turizme açılmış durumda. Ancak vaka sayısı artıyor. Sadece iki haftada kaydedilen hasta sayısı 104. Toplam vaka sayısı ise 201.
15 Temmuz’da kapılarını yeniden açan ülke, karantina koşullarını da kaldırdı. 12-25 Ağustos tarihleri arasında gece kulüplerini kapatan bölgede restoran, bar, dükkan ve diğer kamusal alanlarda maske zorunlu.
Independent Türkçe, CNBC