Galata Kulesi’nde restorasyon çalışmaları kapsamında geçtiğimiz günlerde hilti ile duvarın delindiğine dair görüntü kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.
Galata Kulesi'nin restorasyonu sırasında orijinal duvarların yıkıldığı iddiaları dolayısıyla Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Galata Kulesi'nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya kuledeki restorasyon çalışmasını yürüten Es Yapı’nın Genel Müdürü Sevilay Tuncer de katıldı.
Ersoy’dan restorasyonu yapan firmaya eleştiri: Yöntem bizleri de üzdü
Ersoy, yaptığı açıklamada çalışmaların 24 saat esasıyla devam ettiğini belirterek, söyle konuştu:
Biz bu çalışmaları yaparken birkaç gündür kamuoyu önünde gündemi meşgul eden yüklenici firmanın özgün olmayan malzemeyi çıkartırken kullandığı yöntem bizi de en az sizler kadar üzmüştür. Makineyle yapılan yıkımın sanki eserin özgün duvarlarının yıkımı şeklinde kamuoyuna yansıtılmasını ise iyi niyetle bağdaştıramıyoruz.
Tarihi yapıya değil çimento harç ile örülmüş bölüme müdahale edildiğini öne süren Ersoy, “Galata Kulesi'nin zemin katında yapılan uygulama ile basına yansıyan görüntülerdeki mevcut işlem, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2 No'lu Koruma Kurulu'nun aldığı karara istinaden yapılmış ve muhdesatlardan deformasyona uğramış kısımların arındırılması istenmiştir" dedi.
“Restorasyan kararı kuruldan geçmedi iddiası yanlış”
Ersoy, basında yer alan restorasyon projesinin kuruldan geçmediğine yönelik açıklamaların tamamen yanlış olduğu öne sürerek, ayrıca Galata Kulesi çalışmalarının 5 yeni üyesiyle Bilim Kurulu tarafından desteklendiğini iddia etti.
Kamuoyunun bu görkemli tarihi esere gösterdikleri hassasiyete sevindiklerini belirten Ersoy yapılacak düzenlemelerin ardından Galata Kulesi’nin alacağı son hali ise şöyle sıraladı:
İstanbul'un en etkileyici manzara ve tasvirlerinin İstanbul manzaralarıyla karşılanması kararlaştırılmıştır. Altıncı kat ise aynı zamanda yukarıdan aşağı katlara iniş kısmında merdivenin de olduğu yoğun sirkülasyon katıdır. Bu nedenle yönlendirme katı olarak da değerlendirilecektir. Yedinci katta içeriden İstanbul izletilecek. Aynı zamanda mekanın ortasında İstanbul'un, Galata'nın oluşumu ve Galata Kulesi'nin aşamalarının gösterildiği bir plan olacaktır.
Eleştirilen firmanın yetkilisi Tuncer: 1100 kamyonet moloz çıkarıldı
Proje mimarı ve yüklenici firma yetkilisi Sevilay Tuncer de toplantının ardından basın mensuplarına kuleyi gezdirerek ardından bir açıklama yaptı.
Tuncer, kulede 1967 yılı restorasyonu sonrasındaki eklentilerle yaklaşık bin 1100 kamyonet molozun çıkartıldığını öne sürerek, “Tüm Galata'dan sökülen yapının özüyle hiçbir ilişkisi olmayan, 1967 restorasyonu sonrasındaki eklentilerin hepsi, işçilerin elleriyle sırtlarında taşınarak çıkartıldı" dedi.
“Sesi duyunca müdahale ettik"
Tuncer ayrıca tepki yaratan güne dair de şu iddialarda bulundu:
Medyada yer alan görüntünün geçtiği köşe de sıvalı bir yüzeydi, sıvaların raspasını yaptıktan sonra duvar örgüsünün devam etmediğini gördük. Buranın uygulayıcıları daha önce duvar örmek yerine beton dolgu yapmışlar. Dolayısıyla çalışma arkadaşlarımıza bu beton dolgunun her zamanki gibi geleneksel yöntemlerle alınması talimatını verdik. 3. kattaki ziyaretimize devam ederken ses duyduk ve bunu duyar duymaz aşağıya indik, ilk dakikalarda buna müdahale ettik ve durdurduk. Burada arkadaşların seçtiği teknik yanlıştır, fakat işlem doğrudur. Usulüne uygun şekilde çürütme yapıldıktan sonra o kısım yapı taşının kendi harcının ve örgüsünün malzemesine en yakın malzemeyle tamamlandı.
“Orijinal doku zarar görmedi”
Yapılan hatalı işlem sonrasında orijinal dokunun zarar görmediğini öne süren Tuncer, "Üzerindeki çimento sıva 10-12 santimetreydi ve böylesine bir sıva yüzeyi kapattığında, organik bir malzemeyi çürütür. Belki 30 yıldır nefes almadan duran bir yapının çürümeye maruz kalması doğaldır. Taşlardaki bozuk görüntünün sebebi esasen bundan ileri gelmektedir." şeklinde konuştu.
Kule 15 Eylül’de hazır
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ise kulenin 15 Eylül'de tamamlandıktan sonra müze kartla ziyaret edilebileceğini söyledi.
Toplantıda ayrıca Kule'nin restorasyon çalışmaları hakkında bir sunum yapıldı.
CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner ve Ali Şeker'in de arasında bulunduğu heyet de yetkililerle birlikte kuleyi gezdi.
Independent Türkçe, AA