BDDK'dan krediler için yeni düzenleme

Kurum, Aktif Rasyosu değerini 1 Ağustos'tan itibaren aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100'den yüzde 95'e, katılım bankaları için de yüzde 80'den yüzde 75'e düşürdü

Fotoğraf: AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türk Lirası’nın (TL) yabancı para birimleri karşısında değer kaybının ardından Aktif Rasyosu (AR) düzenlemesinde yumuşamaya gitti.  AR değeri hedefi, mevduat bankalarında yüzde 100’den yüzde 95’e katılım bankalarında yüzde 80’den yüzde 75’e düşürüldü.

Aktif rasyo oranlarında güncelleme talebi, perşembe akşamı Merkez Bankası, BDDK ve banka yöneticilerinin bir araya geldiği toplantıda da gündeme getirilmişti.

Kurul kararı ile AR değeri 1 Ağustos'tan itibaren aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100'den yüzde 95'e, katılım bankaları için yüzde 80'den yüzde 75'e düşürülürken, AR'daki yabancı para cinsi kalemlerin TL'ye çevrimi, haftalık hesaplama tarihlerine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) döviz alış kurlarının kullanıldığı yöntemden "bir önceki takvim ayında gerçekleşen ortalamanın esas alınması" şeklinde revize edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan düzenleme ile AR hesaplamasında payda kısmında "Yabancı Para (YP) Mevduat" kalemine dahil edilebilen kaynaklardan, KKTC'de yerleşik kişilerden sağlananlar da dahil olmak üzere yurt dışı yerleşik gerçek ve tüzel kişilerden sağlanan kaynakların, "YP Mevduat" kalemi toplamının YP Kredileri aşan kısmına uygulanan 1,75 katsayısına tabi olmayacak.

Ayrıca, AR hesaplamasında pay kısmında yer verilen "Menkul Kıymetler" kalemine ise Gayrimenkul Yatırım Fonları ile Girişim Sermayesi Yatırım Fonları'na kullandırılan fonlar dahil edilecek.

Bankalara ceza kesilmişti

BDDK'nın mayıs ayında hayata geçirdiği Aktif Rasyosu diye adlandırılan formüle göre bankalar, topladıkları mevduat ile bu kaynağı değerlendirdikleri krediler, menkul kıymetler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre bir denge kurmak zorunda.

Bu formüle göre özellikle özel bankaların daha fazla kredi vermeleri hedefleniyordu.

BDDK, geçen ay HSBC’ye AR düzenlemesindeki oranı tutturamadığı gerekçesiyle geçen yıl kârının yüzde 40’ına denk gelen yaklaşık 180 milyon TL’lik ceza kesmişti. Albaraka Türk Katılım Bankası, KAP’a yaptığı açıklamada 20,6 milyon TL ceza kesildiğini duyurmuştu.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU