İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu dördüncü istihdam ofisini Sancaktepe'de açtı.
Açılışı çalışanlar ve iş yeri temsilcileriyle birlikte gerçekleştiren İmamoğlu, "Türkiye'nin en önemli sorunuyla ilgili bir açılış yapıyoruz" dedi.
Amaçlarının bilinçli bir şekilde istihdam alanlarına iş gücünü hazırlamak ve işgücüyle, işvereni çok değerli bir modelle birleştirmek olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Tabiri caizse; işe göre insan aranır ve siz, işe göre insanı bulmakta çoğu zaman zorlanırsınız. Biz, burada öyle bir aracılık modeli geliştiriyoruz ki, bizim gibi sorunları bu anlamda büyük olan toplumlarda, böylesi kurumların moderatörlüğü çok kıymetli olacaktır" dedi.
İmamoğlu şöyle devam etti:
Elbette ülkemizde farklı diğer kurumlar var ama belediyelerin bir gerçek yüzünü burada belirtmek lazım. Belediyelerden her şey istenir, her şey talep edilir. Unutulmasın ki; belediyeler, ülkenin işsizlik sorununu çözecek kurumlar değildir. Yani biz, bugünün ekonomisinin ya da bugünün işsizliğinin sorumlusu olmadığımız gibi, çözümüne de çare olabilecek bir kurum değiliz. Ama sorumluluğu paylaşabilme konusunda azami fikir üreten, iş üreten, ‘Ne yapabiliriz' deyip, çare üreten bir kurum olmayı hedefledik. Kampanya döneminde, ‘200 bin insana, 5 yıl boyunca iş bulacağız, iş imkanı yaratacağız' dediğimde, sanki İBB'ye 200 bin insan alacakmışız gibi algılandı; hayır. İş arayan, iş bulamayan ya da bazı eksikleri var ve bunu tamamlayamayıp, bazı işlere kendini yönlendiremeyen insanlara rehberlik yapacağız.
"Birinci sıra konu; işsizliğe çaredir"
Sancaktepe'nin ardından 5'nci ofisin Büyükçekmece'de açılacağını belirten İmamoğlu, bu sayının yıl içinde 11'e tamamlanacağının müjdesini verdi.
Bu yapının çok değerli olduğunu vurgulayan İmamoğlu şunları "Ben, 200 bin hedefini tutturup, daha da üstüne çıkacaklarını da şimdiden hissedebiliyorum, görüyorum. Türkiye'nin önümüzdeki en önemli gündemi; ekmektir, iştir, aştır, yoksulluktan kurtulmaktır" dedi.
İmamoğlu, birinci sıra konuşulması gereken konunun Türkiye'nin ekonomisi ve işsizliğe çare olduğunu vurgulayarak, "Bu manada, her ne kadar bazen gündemi başka yere çevirmeye çalışsalar da gündemi değiştirmeye çalışsalar da insanların evlerindeki gündem değişmiyor. İnsanlar, evlerine ekmek parasını götürdüğü derecede mutlu olabilirler. Aksi halde, mutlu olma şansları yoktur" ifadelerini kullandı.
"Gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey umut"
İşsizlik sorununun pandemi sürecinde daha da derinleştiğini hatırlatan İmamoğlu, İBB olarak bu dönemde yaptıkları sosyal destek çalışmalarından örnekler verdi.
Süreçten ekonomik anlamda en çok etkilenen kesimlerin başında gençlerin geldiğine dikkat çeken İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:
Gençlerle ilgili son birkaç ay için 7-8 araştırma yaptık. Gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey; umut. Gençlerle ilgili çok değerli bir istatistik var. 4 gençten birini ne okutabilmişiz ne meslek sahibi yapabilmişiz. Dünyada böyle bir sorunun tespitini elde eden bir ülkenin, başka bir gündemi olamaz. Her toplumun geleceğinin teminatı gençlerdir. Siz gençlerde yüzde 25 fire vermişseniz, bu muazzam bir tehdittir. Çok kötü sonuçlar doğuracak muazzam bir sürecin başlangıcıdır.
Gençleri iyi yetiştirirseniz, geleceğiniz teminat altında olabilir. Gençlerin yüzde 30'u işsiz. Bu işsizlik oranı, çok sıkıntılı bir orandır. Bu, aynı zamanda bir başka sorunu da doğuruyor; gençlerin ülkeyi terk etmesine sebep oluyor. Verimli, inançlı, karakterli, çalışkan, zeki gençlerimiz bu ülkeyi terk etmek üzerine hayaller kuruyor. Olacak şey değil.
Independent Türkçe