Sudan'da ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından geçiş konseyinin sokağa çıkma yasağına rağmen binlerce göstericinin protesto eylemi sürüyor.
Başkentteki Genelkurmay karargahı başta olmak üzere ana caddelerle toplanan binlerce Sudanlı, Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad Bin Avf ve Ömer el-Beşir rejimine ait isimlerin istifasını ve sivil geçiş hükümeti kurulmasını istiyor.
Muhalif Sudan Meslek Odaları, halka askerin sokağa çıkma yasağını delme çağrısında bulundu. Sudanlılardan ülke genelinde toplu yürüyüşler ve askeri kurumlar önündeki oturma eylemlerini sürdürmesi, grev ve kepenk kapatma eylemleri düzenlemesi istendi. Çağrı karşılıksız kalmadı.
Ordu ise bu çağrıya karşılık yazılı açıklama yaptı. Halktan, güvenlik gerekçesiyle 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağına uymaları istedi.
Açıklamada devrime öncülük eden grupların (Sudan Meslek Odaları, muhalif partiler ve gençlik hareketleri) liderlerinden ülkenin kaosa sürüklenmesini engellemek ve Sudan halkının razı olacağı bir çözüme ulaşmak için diyalog kapısını açık tutmaları istendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sudanlılar yasağa rağmen sokakta
Aylardır El Beşir yönetimine karşı sokakta olan kitle şimdi de yönetime el koyan ordunun aynı rejimin bir parçası olduğu görüşünde. Perşembe günü akşam 22’de başlayan sokağa çıkma yasağına rağmen eylemlerini sürdürdüler. Muhalif Sudan Doktorlar Komitesi sadece Perşembe gecesi protestolarda 13 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Komitenin açıklamasında, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 2'si başkent Hartum'da, 8'i Orta Darfur eyaletinin Zalinci kentinde, 2'si Medeni kentinde ve biri de Atbera kentinde olmak üzere 13 göstericinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Böylece geçen cumartesiden bu yana Genelkurmay karargahı önündeki gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 35'e yükseldi.
Savunma Bakanı Avf yemin etti
Devlet televizyonundan açıklama yapan Savunma Bakanı Avad bin Avf 2 yıllık geçiş döneminin başladığını, 3 aylık OHAL ilan edildiğini duyurmuş ve akşamında Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin ederek göreve başlamıştı.
Sudan resmi haber ajansı SUNA'da yer alan açıklamada, geçiş konseyindeki isimlerin duyurulmasının daha fazla istişare yürütülmesi için ertelendiği belirtildi.
Açıklamada, askeri konsey tarafından görevlendirilen askeri-siyasi komisyonun yarın ülkedeki siyasi güçlerle görüşmeler gerçekleştireceği ifade edildi.
Anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini belirten Bin Avf, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını kaydetmişti. Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyordu. Cumartesi günü yeniden alevlenen protestoların ardından Sudan ordusu dün sabah önemli devlet kurumlarını kuşatmış, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nden onlarca ismi gözaltına almıştı. 30 yıldır ülke yönetiminde olan Ömer el Beşir hakkında Sudan'ın batısındaki Darfur'da 2003'te yaşanan iç savaşta insanlık ve savaş suçu işlemek suçundan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkartılmış yakalama kararı bulunuyor. Gözaltındaki el Beşir'e ne olacağı henüz bilinmiyor.