Kalsiyum takviyesi kanserden ölme riskini 2’ye katlayabilir

Araştırmalar, yüksek dozda takviye alımıyla kanserin bağlantılı olduğunu gösterdi

Günde bin miligramdan fazla kalsiyum takviyesi alan kişiler, hayatını riske atıyor

Sarah Young - The Independent

Yeni bilimsel araştırmaya göre, kalsiyum takviyesi kanserden ölme riskini 2’ye katlayabilir.

ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’nden araştırmacılar, Amerikalı 27 bin yetişkinin tıbbi kayıtlarını inceledi. Söz konusu çalışma, yüksek dozda takviye alımıyla kanserin bağlantılı olduğunu gösterdi.

Bilim insanları, Annals of Internal Medicine adlı akademik yayında yer alan makalede, günde bin miligramdan fazla kalsiyum takviyesi alan kişilerin, hayatını riske attığını belirtti.

27 bin yetişkinin tıbbi kayıtlarını 12 yılın aşkın süre takip eden bilim insanları, kalsiyum takviyesi alan kişiler arasında kansere bağlı 24 ölüm yaşandığını, takviye almayanlardaysa bu rakamın 12 olduğunu tespit etti. Bunun sonucunda, kalsiyum takviyesi alanların kanserden ölme riskinin yüzde 53 daha fazla olduğu belirlendi.

Öte yandan, kalsiyum içeren gıdaların tüketimiyle kanser arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) göre kalsiyum, güçlü kemik ve dişlerin oluşumunda, kalp atışlarını da içeren kas kasılmalarının düzenlenmesinde ve kanın normal düzeyde pıhtılaşmasında önemli rol oynuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra, kalsiyum eksikliği çocuklarda kemik gelişimini etkileyen ve raşitizm denen hastalığa, ilerleyen yaşlarda da kemik yumuşamasına ya da kemik erimesine sebep olabiliyor.

Tufts Üniversitesi’nin önde gelen bilim insanlarından Dr. Fang Fang Zhang, takviyelerin sağlığımız üzerinde önemli sonuçları olabileceğini görmemiz gerektiğini söyledi.

Dr. Zhang, sözlerine şöyle devam etti:

“Takviyeler, vücuda alınan bu elementlerin toplam seviyesini artırıyor. Ancak sonuçlar, takviyelerde değil de gıdalarda bulunan besin maddelerinin yararlı bağlantıları olduğu fikrini destekliyor.”

Benzer şekilde, vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenleyen D vitaminin gereksiz yere tüketilmesinin de herhangi bir nedene bağlı ölüm riskini artırabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.

Öte yandan, A ve K vitaminleriyle magnezyum ve çinko gibi diğer maddelerin ölüm riskini azalttığı belirlendi. Ancak bu tespit takviyeler için değil, sadece gıdalarda bulunan vitamin ve mineraller için geçerli.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU