Die Welt Gazetesi muhabiri Deniz Yücel, Türkiye'de yargılandığı davada 'FETÖ terör örgütü propagandası yapmak' ile 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlarından beraat etti.
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen ve Almanya'ya giden sanık Deniz Yücel katılmadı.
Yücel'i avukatı Veysel Ok temsil etti. Alman konsolosluğundan bazı görevliler de duruşmayı takip etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sanık adına esasa ilişkin savunma yapan avukat Veysel Ok, müvekkilinin beraatini istedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, gazeteci Yücel'i "PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanığın, üzerine atılı suçu basın ve yayın yoluyla işlediği gerekçesiyle cezasını önce 2 yıl 3 aya çıkaran heyet, suçu değişik zamanlarda zincirleme olarak işlediğini değerlendirerek cezayı 2 yıl 9 ay 22 güne yükseltti.
Sanığın suç sonrası ve yargılama aşamasındaki davranışlarını dikkate alarak, cezada takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına hükmeden heyet, "FETÖ silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından ise beraatine karar verdi.
Ne olmuştu?
Türk asıllı Alman gazeteci Deniz Yücel Şubat 2017’de İstanbul’da kendi isteğiyle ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınmış, 27 Şubat'ta da "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Die Welt'in Türkiye temsilciliğini yapan Deniz Yücel hakkında "Örgüt propagandası yapmak" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" yapmak suçlamasıyla 4 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yücel'in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşmuştu.
16 Şubat 2018'de serbest bırakılan gazeteci Yücel, yaşadığı ülke Almanya'ya dönmüştü.
Independent Türkçe