Almanya'nın Die Welt gazetesi eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma kapsamında 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddialarıyla mahkemeye sevk edilen Yücel, 27 Şubat 2017'de tutuklanmıştı.
Merkel, istemişti
Yücel’in tutuklanmasına Almanya’dan sert tepkiler gelmiş, Başbakanı Merkel, ‘Almanya için en önemli konulardan birinin iddianame olmaksızın bir yıldır Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılması’ olduğunu söylemişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, katıldığı bir televizyon programında Deniz Yücel’in Almanya’ya iade edilmesine ilişkin soruya “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla” diye yanıt vermişti.
Bir yıl tutuklu kalan Yücel 2018 Şubat ayında tahliye edilmiş, iktidara kararın hukuk kuralları çiğnenerek Almanya’nın baskısıyla alındığı eleştirileri yöneltilmişti.
AYM ‘hak ihlali var’ dedi
Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden tahliye edilen Deniz Yücel, eşiyle birlikte özel uçakla Almanya'ya gitmişti.
Yücel'in hak ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru geçen yıl haziran ayında karara bağlanmış, Yüksek Mahkeme, tutuklamanın hukuki olmaması sebebiyle Yücel'in ''kişi hürriyeti ve güvenliği ile basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine” ve Yücel'e 25 bin lira tazminat ödenmesine hükmetmişti.
Independent Türkçe