Erbaş açıkladı: Ayasofya’da freskler sadece namaz vakti karartılacak

Erbaş, fresklerin kıble tarafında olmadığı için cemaatle kılınmayan namazlarda bir sorun yaratmayacağını söyledi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'da incelemelerde bulunmuştu. Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camiye çevrilen Ayasofya’da bulunan fresklerin namaz vakitlerinde teknolojik imkanlarla karartılacağını söyledi.

Danıştay’ın kararının ardından Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ayasofya, Müslümanların ibadetine açıldı. Ancak tarihi yapı içerisinde bulunan freskler, ibadetin nasıl yapılacağı konusunda tartışma yarattı. Camilerde insan sureti kullanmak dinen caiz değilken Ayasofya’nın fresklerindeki suretlerin ne olacağı merak konusuydu.

Yeni Şafak gazetesinden Mehmet Acet, bu soruyu Erbaş’a yöneltti. Erbaş, “Bu konuya çalıştık. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bir açıklaması olacak. Namaz vakitlerinde teknolojik imkânlarla bir karartma yapacağız. Namazdan sonra da tekrar ziyaretçilere açacağız” diyerek yanıt verdi.

“Cemaatle namaz saati dışında namaz kılacaklar için bir sorun olmaz mı?” sorusuna Erbaş’ın yanıtı şöyle oldu:

Yok, hayır bir sıkıntı olmaz. Kıble tarafında bir şey olmadığı için namaza zarar verecek bir özelliği yok zaten. Ancak biz yine de ihtiyaten cemaatle namaz esnasında karartacağız.

Erbaş’a Atina’dan ve Avrupa’dan gelen Ayasofya eleştirilerine de şöyle tepki gösterdi:

Selanik’te bir tane cami bırakmadılar. Orası kaç yüzyıllık İslâm beldesi olmasına rağmen doğru dürüst cami yok. Bir tane cami yıkılmamış durumda ama orayı da kapatmışlar. Dolayısıyla Avrupa’nın, Batı’nın söyleyebileceği hiçbir şey yok. Zaten İslamofobi en çok cami saldırılarıyla devam ediyor Avrupa’da. Türkiye’de ne Hristiyanların mabetlerine ne de Yahudilerin mabetlerine dönük herhangi bir sıkıntı yok. Hiçbir sıkıntı yaşamadan ibadetlerini yapıyorlar. Türkiye’de 435 mabet var İslâm mabetlerinin dışında. Kendilerine yetiyor. Türkiye’de ne kadar Hristiyan varsa o Hristiyanların tamamının ibadet edebileceği ibadethaneleri var. Yetmiyor diyen de yok, bizim ibadethaneye ihtiyacımız var diyen bir gayrimüslim de yok.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU