Kesnezani tarikatı müritleri, şeyhlerinin cenaze törenine katılmak için Süleymaniye'de toplandı

Geçen hafta cumartesi günü hayatını kaybeden Irak'taki Kadiri tarikatı şeylerinden Muhammed Kesnezani'nin cenazesine katılmak için binlerce mürit Süleymaniye kentinde bir araya geldi

Kadiri tarikatı liderlerinden Şeyh Muhammed Kesnezani (82), geçen cumartesi günü ABD'de hayatını kaybetti.

Kesnezani'nin cenazesinin bugün ABD'den getirilerek Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Süleymaniye kentinde törenle defnedilmesi bekleniyor.

Cenaze töreninden önce İran, Irak ve IKB'nin değişik kentlerinden binlerce mürit bir araya geldi.

Toplu zikirde sosyal mesafeye dikkat edilmedi

Tarikatın Süleymaniye'deki dergahında bir araya gelen müritler toplu olarak zikre başladı.

Koronavirüs (Kovid-19) vakalarının İran, Irak ve IKB'de arttığı bir dönemde müritlerin toplu olarak zikir etmesi ve çoğunun sosyal mesafeye uymayıp maske takmaması dikkat çekti.

Dün de İranlı yüzlerce Kesnezani tarikatı mensubu ellerinde kılıç, balta ve hançerlerle İran-Irak arasında Başmak Sınır Kapısı'ndan pasaportsuz geçiş yaparak Süleymaniye'ye gelmişti

Kesnezaniler kimdir?

Kesnezani tarikatının kurucusu Şeyh Abdulkadir Kesnezani'dir. Birleşik Krallık işgaline direnen Şeyh Abdulkadir, İran’a sığınmak zorunda kaldı.

1919’da hayatını kaybeden şeyhin yerine Şeyh Hüseyin tarikatın başına geçti. Şeyh Hüseyin 1938’da hayatını kaybetti ve yerine bir hafta önce vefat eden şeyhin babası Şeyh Abdulkerim tarikatın başına geçti.

Şeyh Abdulkerim Kesnezani vefat edene kadar özelde IKB coğrafyası, genelde ise bütün Irak’ı kapsayacak şekilde tebliğ ve davet çalışmalarını sürdürdü. 

1978’de Süleymaniye’de vefat eden şeyhin yerine oğlu Şeyh Muhammed Kesnezani tarikatın başına geçmişti.

Kürtçe anlamı ''kimse bilmiyor'' olan Kesnezaniler, Süleymaniye vilayetindeki Kürt aşiretlerindendir. 

Aşiret liderleri aynı zamanda Kadiri tarikatı şeyhlerindendir. Tarikat, Kadiri ekolünden olsa da zamanla şiş sokma, ateş yutma ve cam parçaları yeme gibi Kadirilikle ilgisi olmayan tavırlar müritler arasında görülmeye başlanmıştır.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU