Erdoğan 'üçlü zirve' öncesi konuştu: Komşumuz Suriye'nin bir an önce istikrara kavuşması için elimizden geleni yapacağız

Cumhurbaşkanı, "Türkiye olarak Suriyeli kardeşlerimizin yanında olduk. Etkin kimliğine, kökenine, inancına bakmadan milyonlarca Suriyeli sığınmacıya kucak açtık" sözlerini kullandı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, video konferans yöntemiyle Astana süreci kapsamında Suriye’yi konuşmak üzere bir araya geldi.

Erdoğan, buradaki konuşmasına "Toplantının hayırlı olmasını diliyorum" sözleriyle başladı.

"Türkiye olarak ihtilafın başından itibaren Suriyeli kardeşlerimizin yanında olduk" diyen Cummhurbaşkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Etkin kimliğine, kökenine, inancına bakmadan milyonlarca Suriyeli sığınmacıya kucak açtık. Suriye’nin terör örgütleri eliyle parçalanmaması için büyük hassasiyet gösterdik. Gerektiğinde, fiili müdahalede bulunarak, insani dramın ve bölücü emellerin önüne geçtik. Komşumuz Suriye’nin bir an önce huzur, güvenlik ve istikrara kavuşması için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Astana garantörleri olarak sergileyeceğimiz işbirliği, hiç şüphesiz bu ülkenin geleceğinde  belirleyici olacaktır"

Erdoğan, 2017 yılının kasım ayında başlatılan Astana sürecinin, Suriye'de barış, güvenlik ve istikrarın tesisine önemli katkılar sağladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, "Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazası, sahada sukünetin tesis edilmesi ve ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunması temel önceliklerimizdir" diye konuştu.

İran ve Rusya'da koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle meydana gelen can kayıplarından dolayı çok üzgün olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye olarak salgınla mücadele sürecinde vatandaşlarımıza en iyi sağlık hizmetinin vermenin yanında, dost ve kardeşlerimize de yardımcı olduk. Günlük vefat sayımızı 16'lara kadar indirmeyi başardık" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 137 ülkeye tıbi yardım ve malzeme desteğinde bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Yarım milyonu aşkın insanın hayatına malolan bu musibetten dünyamızın en kısa zamanda kurtulmasını temeni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU