Smear testi olarak bilinen rahim ağzı kanseri taramasıyla ilgili pek çok yanlış bilgi var. Bu bilgiler, insanların taramadan korkmasına ya da utanmasına yol açıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere’deki her 5 kadından biri, smear testini yumurtalık kanseri taraması sanırken, diğerleri de testin acı verici olduğunu düşünüyor.
Oysa ki hayat kurtaran test, acı verici olmadığı gibi, yumurtalık kanserini de tespit etmiyor.
Testin önemini gözler önüne seren gerçekleri ve test hakkındaki en yaygın mitleri sizler için derledik.
Mit 1: Anormal sonuçlar kanser olduğunuz anlamına gelir
Smear testlerinin 3 çeşit sonucu var: Normal, yetersiz ve anormal. Londra Kadın Hastalıkları Kliniği’nden Danışman Dr. Meg Wilson, 2. ve 3. seçeneğin hastaların kaygılanmasına neden olduğunu belirtirken, konuyla ilgili şöyle konuştu:
Smear testinde anormal çıkan sonuçlar çok yaygın. Bu, hastanın kanser olduğu anlamına gelmez. Smear testinizin işini yaptığını ve durum ciddileşmeden önce bir anormallik yakaladığını gösterir. Böylece kanser oluşumunda rol oynayan hücreler, kolposkopi yardımıyla teşhis edilebilir ve kanser engellenebilir.
Kolposkopi de rahim ağzındaki hücrelerin anormal olup olmadığını ve tedavi gerekip gerekmediğini gösteriyor.
Mit 2: Smear testi can yakar
The Independent’a konuşan Jo’s Cervical Cancer Trust vakfının sözcülerinden biri, çoğu kadının smear testini acı verici olarak görmediğini belirtti. Sözcü konuyla ilgili şunları aktardı:
Bazı insanlar testi rahatsız edici bulabilir. Bu tamamen normal. Eğer canınızın yanacağından korkuyorsanız ya da testi acılı hale getireceğini düşündüğünüz bir rahatsızlığınız varsa doktorunuzla konuşmalı ve testi nasıl daha rahat şekilde yaptırabileceğinizi tartışmalısınız.
Mit 3: HPV aşısı yaptırdıysanız smear testine gerek kalmaz
HPV, yani insan papilloma virüsü, rahim ağzı kanserine yol açabilecek virüs grubu. HPV aşısı, rahim ağzı kanserine karşı önemli bir koruma sağlıyor. Ancak, Dr. Wilson, bu aşının kadınları tam anlamıyla korumadığını belirtti.
Wilson sözlerine, “Maksimum koruma sağlamak için aşı yaptırmış olsanız bile, taramalarınızı düzenli bir şekilde yaptırmalısınız” diyerek devam etti.
Mit 4: Smear testi, cinsel yolla bulaşan hastalıkları da teşhis eder
Smear testinin yumurtalık kanserini teşhis edebileceğini düşünen kadınların yanı sıra, cinsel yolla bulaşan hastalıkları tanımlamada işe yarayacağını düşünenler de var. Dr. Wilson, bunun tamamen yanlış olduğunu söyledi.
Hastaların, cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi için en yakın cinsel sağlık kliniğine başvurması gerekiyor.
Mit 5: Smear testi yaptırmak utandırır
Jo’s Cervical Cancer Trust’ın araştırmalarına göre, bazı kadınlar genital bölgelerini traş etmediklerinde doktora gitmekten utanırken, bazıları da bölgenin normal kokusunu tiksindirici buldukları için bu testi yaptırmaktan kaçınıyor.
Vakfın sözcüsü, konuyla ilgili şunları belirtti:
“Testi yaptırırken hastaların utanması çok doğal. Ancak hastalar şunu aklından çıkarmamalı: Testi yapan sağlık görevlileri pek çok hastanın genital bölgesini görüyor. Ve odaklandıkları tek şey işlerini iyi yapmak.”
Mit 6: Smear testi, yumurtalık kanserini tespit eder
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Target Ovarian Cancer adlı vakfın son araştırmasına göre, İngiltere’deki her 5 kadından 1’i, smear testinin, yumurtalık kanserini tespit edebileceğini zannediyor. Oysa, yumurtalık kanserini tespit edebilecek smear benzeri bir test mevcut değil. Yumurtalık kanserinde erken tanı için öncelikle belirtilere odaklanmak gerek.
Bu belirtilerden bazıları, şişkinlik, iştah kaybı, karın ağrısı ve sıklıkla idrara çıkma.
Söz konusu sağlık vakfının yöneticisi Annwen Jones, konuyla ilgili şu şekilde konuştu:
Yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanserinin testleri hep karıştırılıyor. Ancak, yumurtalık kanserinin teşhisi için kullanabileceğimiz, smear testine benzer bir yöntem bulunmuyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/women
Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren
© The Independent