ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, John Bolton'ı ifşacı Snowden'a benzetti: Ülkemizi tehlikeye atıyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Beyaz Saray anılarını yazan eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın ifşacı Edward Snowden'dan farksız olduğunu söyledi

Bolton'ın kitabı salı günü raflardaki yerini almıştı (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Beyaz Saray'daki anılarını yayımlayan eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı, gizli istihbarat bilgilerini paylaşarak ABD tarihindeki en büyük sızıntılardan birine imza atan Edward Snowden ile karşılaştırdı.

Pompeo açıklamasını, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’ın “The Room Where It Happened: A White House Memoir” (Olayın Gerçekleştiği Oda: Beyaz Saray Anıları) adlı kitabının piyasaya çıkması öncesi yaptı.

Fox News'a pazartesi günü konuşan Pompeo "Açık konuşmak gerekirse açıkladıkları doğrudan kendi üzerine cezai mesuliyet yüklüyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Üzücü ve tehlikeli" diye tanımladığı kitapta "çok fazla yalan" olduğunu öne süren Pompeo, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Hepimiz Edward Snowden gibi kişilerin gizli bilgileri sızdırdığında neler olduğunu gördük. John Bolton'ın burada yaptığı da bundan farklı değil. Bu tarz bilgilerin dışarı çıkması ABD'ye büyük zarar verme riski taşıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Snowden 2013'te gizli istihbarat bilgilerini paylaşarak ABD tarihindeki en büyük sızıntılardan birine imza atmıştı.

İfşa edilen belgeler arasında NSA’nın kitlesel boyutta halkı gözetleme çalışmalarını gerçekleştirmek için kullandığı veri madenciliğini ana hatlarıyla ortaya koyan 41 PowerPoint slaytı da yer almıştı.

NSA’nın istifade ettiği PRISM kod adlı gözetleme programı, Amerikalı çeşitli internet firmalarından elde edilen iletişim bilgilerini toplu halde bir araya getirmişti.

Kendisine sığınma hakkı tanıyan Rusya’da yaşamaya başlayan Snowden, ABD'de aralarında casusluğun da bulunduğu bir dizi suçlamadan 30 yıla varan hapis cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Kitabında Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak çalıştığı 17 ayı anlatan Bolton, Trump'ın "Başkanlık görevine uygun olmadığı" ve kasımda yeniden ABD Başkanı seçilme şansını artırmak için Çinli mevkidaşı Şi Cinping'e "yalvardığı" ifadelerine yer veriyor.

Trump ve ekibi kitabın "kurmaca" olduğunu ancak hassas ve gizli bilgileri içerdiğini öne sürüyor. Beyaz Saray kitabın yayımlanmasını da önlemek istemiş ancak haftasonu ABD yargısı, kitabın yayımını durdurma girişimini reddetmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU