Çin’de geliştirilen Kovid-19 aşısı insan deneylerinde ikinci aşamaya geçildi

Çin Tıp Bilimleri Akademisi'ne bağlı Tıbbi Biyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen olası yeni tip koronavirüs aşısı için faz 1 çalışmalarının tamamlandığı ve ikinci faza geçildiği belirtildi

Dünya genelinde koronavirüs salgınında kayıtlara geçen vaka sayısı 8 milyon 800 bin 798'e ulaşırken son verilere göre toplam 463 bin 450 kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Çinli araştırmacılar olası koronavirüs aşılarından birinin insanlar üzerindeki faz 2 klinik deneylerine başladı.

Reuters'in haberine göre, Çin Tıp Bilimleri Akademisi'ne bağlı Tıbbi Biyoloji Enstitüsü (IMBCAMS), geliştirilen olası yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) aşısı için faz 1 çalışmalarının tamamlandığını ve insanlar üzerinde yapılan klinik araştımaları içeren faz 2'ye geçildiği belirtildi.

Aşının etkinliğinin ve güvenilirliğinin test edileceği ikinci aşama çalışmaların devam edeceği açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda dünyada insanlar üzerinde farklı düzeylerde 10'dan fazla yeni tip koronavirüs aşı çalışması sürüyor. Ancak hiçbiri henüz satış için gerekli onayın alınması öncesi kritik aşama olan faz 3 klinik gelişirme çalışmasını tamamlayamadı.

Faz 3 klinik çalışmalarında aşının etkililiğinin tespit edilmesi için binlerce katılımcı gerekiyor.

Bu sırada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının hala hızla yayıldığını belirterek "Dünya yeni bir tehlikeli bir aşamada. Birçok insan anlaşılabilir şekilde evde olmaktan sıkıldı. Ancak virüs hala hızla yayılıyor" dedi.

IMBCAMS deneysel aşısı için insanlar üzerindeki faz 2 klinik çalışmalara cumartesi günü başladığını açıkladı. Çinli araştımacılar şu anda 6 olası koronavirüs aşısı için insanlar üzerinde deney yapıyor.

Söz konusu çalışmada faz 1 klinik çalışmalarnda mayıstan beri 200 katılımcı üzerinde deney yapıldı.

Faz 2 çalışmalar, olası aşının dozajını belirlemeye ve sağlıklı kişilerde bağışıklık yanıtlarını güvenli şekilde tetiklediğinden emin olmaya çalışacacak.

"Aşı, 2021'e kadar hazır olmayacak"

Çin resmi medyasına konuşan Çin Ulusal Biyoteknoloji Grubu (CNBG) Başkan Yardımcısı Zhang Yutao ise şu anki planlara göre koronavirüs aşısının 2021'e kadar piyasaya sürülmeye hazır olmayacağını söyledi.

Yutao "Bu aşıyı piyasaya sürmeye yardımcı olmak için daha fazla uluslararası işbirliği yapmayı ve çok merkezli bir faz 3 klinik çalışması yürütmeyi umuyoruz. Aşı şu anki planlara göre en az gelecek yıla kadar piyasaya sürülemeyecek" dedi.

2019 sonunda Çin'de ortaya çıktığı sanılan yeni tip koronavirüs dünya genelinde 8 milyondan fazla kişiye bulaşmış, 460 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU