The Economist dergisinin araştırma birimi Economist Intelligence Unit (EUI) Küresel Yaşam Maliyeti 2019 raporu Türk Lirası'ndaki değer kaybının boyutlarını gözler önüne serdi. ‘En pahalı şehirler’ listesinde geçen sene 72. sırada yer alan İstanbul bu sene sıralamada 120. oldu. Son 12 ayda yaşam maliyeti açısından “en keskin düşüşü” yaşayan şehir olarak gösterilen İstanbul sıralamada 48 basamak geriledi. Rapora göre bu sert düşüşün sebebi “son dönemde Türk lirasındaki keskin düşüş ve yıllık tüketici fiyat enflasyonunun yüzde 25,2'ye yükselmesi.” Yaşam maliyeti’nin dolar bazında hesaplandığı rapora göre İstanbul dolarla kazanan için ucuzladı, TL’yle kazanan içinse aynı oranda pahalandı.
Türkiye’nin alım gücü düşen ülkeler arasında gösterildiği raporda şu ifadelere yer verildi:
“Geçen yıl enflasyon ve devalüasyonlar yaşam maliyetini belirlemede önemli faktörlerdendi. Arjantin, Brezilya, Türkiye ve Venezuela gibi yerlerde ekonomik kargaşa, kur zayıflığı veya yerel fiyatların düşmesi nedeniyle yaşam maliyeti sıralamasında keskin bir düşüş yaşandı.”
Raporda para birimlerindeki dalgalanmalar, ülke sıralamalarındaki değişikliklerin temel nedeni gösteriliyor. Geçen yıl piyasaların önemli para birimi hareketleri gördüğüne ve bunun çoğu durumda yerel fiyat değişimlerine etki ettiği vurgulanıyor.
Krizin boyutu Arjantin’le aynı düzeyde
Economist Intelligence Unit'e göre, ABD Merkez Bankası’nın parasal piyasaları sıkılaştırma ve ABD dolarını güçlendirme politikaları sebebiyle gelişmekte olan bazı piyasalar döviz kurundaki değişimden zarar gördü. Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerin “dış dengesizlikler, siyasi istikrarsızlık ve zayıf mali politikalar gibi faktörlerin de etkisiyle tam teşekküllü para/döviz krizi yaşadığı” belirtiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Para birimindeki devalüasyonun etkisinin hissedildiği” bir başka şehir olan Arjantin’in başkenti Buenos Aires, listede 125. sırada yer alarak listenin son 10’una girdi. “İstanbul gibi” Buenos Aires’in de sıralamada 48 basamak gerilediği raporda buna sebep olarak Arjantin’deki güven krizinin ardından Arjantin para birimi pezonun ABD doları karşısında keskin şekilde düşmesi gösterildi.
Şehirler ucuzladıkça yaşam kalitesi azalıyor
Siyasi istikrarsızlığın şehirleri ucuzlaştırdığı vurgulanan raporda en ucuz şehirler sırasıyla Karakas, Şam, Taşkent, Almatı, Bangalore, Karaçi, Lagos, Buenos Aires, Chennai ve Yeni Delhi oldu. Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Şam ve Karakas gibi artan sayıda birçok yer siyasi ve ekonomik karışıklığın etkisiyle ucuzluyor. Güney Asya yapısal olarak ucuz kalmaya devam ediyor ve siyasi istikrarsızlık yaşam maliyetini düşürmede en önde gelen faktör olarak etkisini sürdürüyor. Bu da dünyanın en ucuz şehirlerinde önemli derecede risk faktörü bulunduğunu gösteriyor. Diğer bir deyişle daha ucuz şehirler daha az yaşanabilir şehirler olma eğilimi taşıyor.”
Anket tarihinde ilk defa 3 tane birinci çıktı. Singapur, Paris ve Hong Kong aynı derecede pahalı şehirler oldu. İlk 5’te yer almayı her zamanki gibi başaran diğer şehirler ise Zürih ve Cenevre olarak kaydedildi. Ayrıca ilk 10'da Japonya’nın Osaka şehri, Güney Kore'nin başkenti Seul ve Danimarka başkenti Kopenhag yer aldı. Amerikan şehirleri New York ve Los Angeles ise doların artan prestiji ve değerinden faydalandıkları için bu yılki sıralamada yükseldi. Tel Aviv ilk 10'da yer alan tek Orta Doğu şehri olarak dikkati çekti.
Raporlarda yıllık endeks giyim, rekreasyon, eğitim ve hizmet faturaları dahil dünya genelinde 133 şehirde fiyat karşılaştırması yapılıyor. Ankete göre, bir kadının Singapur, Paris ve Hong Kong’daki saç kesim masrafının sırasıyla 96.01 dolar (525 TL), 119.04 dolar (651 TL)ve 112.10 dolar (614 TL) değerinde olduğu kaydedildi. En ucuz üç şehirde Venezuela'daki Karakas, Suriye'nin başkenti Şam ve Özbekistan başkenti Taşkent’te ise aynı saç kesimi sırasıyla 1.77 dolar (9,7 TL), 7.77 dolar (42,5 TL) ve 12.43 dolar’a ( 68 TL) mal oluyor. (Independent Türkçe)