Çin ve Hindistan ordularının sınırdaki ölümcül kavgası sonrası Hintli sosyal medya kullancıları Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i sosyal medyadan hedef aldı.
Pazartesi gecesi Ladakh'ın doğusundaki Galvan Vadisi'nde Çin ve Hindistan askerleri sopalı, taşlı ve yumruklu kavga yaşanmış. Hindistan biri albay olmak üzere 20 askerinin kavgada öldüğünü açıklamıştı. Çin tarafı arbedede yaralanan ya da ölen askerlerin sayısı hakkında açıklama yapmamıştı.
Her iki taraf da birbirini sınır hattını aşmakla suçluyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Olay 45 yıl sonra bölgede yaşanan ilk ölümlü çatışma olarak kayda geçmişti.
Çin bayrakları yakıldı, Savunma Kolonisi "savaş ilanı" yaptı
Hindistan'ın birçok şehrinde Çin karşıtı protestolar başlarken, eylemlerde Çin bayrakları yakıldı, Çin mallarının boykot edilmesi çağrıları yapıldı.
Başbakan Narendra Modi'nin seçim bölgesi olan Uttar Pradeş eyâletindeki Varanasi şehrinin yanı sıra Bihar, Gucerat ve Jammu eyaletlerinde de Çin karşıtı eylemler yapıldı.
Yerel ANI ve PTI haber ajanslarının aktardığına göre protestocular Çin malı eşyaları ve Şi'nin kuklalarını da yaktı.
1960'lı yıllarda Hint Silahlı Kuvvetleri gazileri için inşa edilen Hindistan'ın güney Delhi bölgesinde bulunan zengin Savunma Kolonisi (RWA) bölgesiyse Çin'e "savaş ilan etti."
RWA Başkanı Ranjit Singh açıklamasında Çin mallarının boykot edilmesini istedi, "Çin'in belini ekonomik olarak kırabiliriz. Hemen Çin mallarından uzak durun ve evinizde varsa onlardan kurtulun" dedi.
Bakandan Çin yemeği yasaklansın çağrısı
Ülkenin Sosyal Adalet Bakanı Ramdas Atawale de Çin mallarına boykot çağrılarına katıldı.
Atawale, Twitter'daki paylaşımında "Çin ihanet eden bir ülke. Hindistan tüm Çin mallarını boykot etmeli. Ülkede Çin yemeği satan tüm restoran ve oteller kapatılmalı" dedi.
Sosyal medyada Winnie the Pooh tepkisi
Bazı Hintli sosyal medya kullanıcılarıysa olay sonrası, Şi'ye benzetilen çizgi film kahramanı Winnie the Pooh'un (Ayı Winnie) etiketini Twitter'da trend yaparak Çin'e tepkisini gösterdi.
When will the truth come out about the huge amount of corruption and cover ups curtesy of #XiJinping aka #winniethepooh . It’s truly sad when certain western media is reporting the propaganda like it’s facts when we know that many more people have died in China then mentioned.
— Mo Bahar (@CrypticTradeBTC) June 16, 2020
Şi'in çizgi kahraman ayı Winnie'ye benzeltimesi, 2013'te ABD'ye yaptığı dönemin ABD Başkanı Barack Obama'yla birlikte çekilen fotoğrafının bazı bloglarda çizgi dizideki bir sahneyi andırdığına dikkat çekilmesiyle başlamıştı.
2013: Xi Jinping in US. Memes compared Xi to Winnie the Pooh & Obama to Tigger.
— Kiran Kumar S (@KiranKS) June 13, 2020
2014: Shinzo Abe & Xi compared with gloomy donkey Eeyore & Pooh.
2015: Xi's parade compared with Pooh.
What Communists did? Banned Winnie the Pooh!! Can't mention Pooh in Chinese social media pic.twitter.com/UdSNeOkjaZ
Bir sonraki yıl Şi ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nn bir fotoğrafı aynı benzetmeye uğramış, Çin hükümeti bu imajların medyada yayımlanmasını sansürlemişti.
2018'de de ülkede Winnie The Pooh'la alakalı oyuncaktan filmlere kadar her şey yasaklanmıştı. Aynı yıl Disney'in Winnie The Pooh uyarlaması "Christopher Robin" adlı yapımın gösterimi de yasaklanmıştı.
Independent Türkçe, news18, NDTV