Şubatta yaptığı açıklamada 2019’un kârının yüzde 33 düştüğünü, 35 bin kişilik tenkisata gideceğini duyuran İngiliz bankacılık devi HSBC, koronavirüs salgını nedeniyle bu planını askıya almıştı.
Ancak HSBC CEO’su Noel Quinn’in, 17 Haziran’da çalışanlarla paylaştığı ve Financial Times’ın detaylarına ulaştığı bilgilendirmeye göre işten çıkarma planı yeniden gündemde.
fazla oku
Paylaştığı notta banka kârının yılın ilk çeyreğinde de gerilediğini belirten Quinn, işe alımların durdurulacağına da açıklamasında yer verdi.
“Gerçek şu ki, şubatta aldığımız önlemler ve açıkladığımız değişiklikler bugün daha da gerekli” diyen Quinn, “İş kayıplarını sonsuza kadar durduramayız. Bu konu bir ihtimal değil “ne zaman gerçekleşeceği” meselesiydi” ifadelerini kullandı.
Financial Times’ın HSBC yetkililerinden doğruladığı açıklamaya göre Noel Quinn, çalışanlarına birçok kişinin yıl sonuna kadar ücret almaya devam edeceğini ancak “çok büyük beklentide olmamaları” gerektiğini söyledi.
Quinn, “Bunun ‘iyi haber’ olmadığını ve anlaşılır şekilde bir endişe ve belirsizlik yaratacağını biliyorum” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Şubat ayının ortasında bir açıklama yapan HSBC, 2019 vergi önceki kârının yüzde 32,9 gerileyerek 13,35 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini duyurmuştu. Beklenti ise 19 milyar dolardı.
O dönem Reuters’a konuşan CEO Noel Quinn, gelecek üç yıl içerisinde 35 bin çalışanın işine son verileceğini duyurdu. Bu, HSBC’nin toplam işgücünün yaklaşık yüzde 15’i.
Quinn, şirketin bazı iş kollarını etkileyen uzun dönem ekonomik büyüme ile ilgili endişeler nedeniyle Avrupa’da 7,3 milyar dolarlık bir kayıp olduğunu söylemişti.
Banka’nın Asya faaliyetlerinin ise koronavirüs salgınından olumsuz etkilendiğini vurgulayan Quinn, “Ocak başından bu yana salgın, özellikle Çin ve Hong Kong’taki çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilimizde ciddi bozulmaya neden oldu” ifadesini kullanmıştı.
En büyük zararı, 155 yıl önce kurulduğu Hong Kong verdi
İngiliz bankanın Asya’daki tek problemi koronavirüs değil.
Çin meclisinde kabul edilen, Hong Kong’taki suçluların gerekli görülen durumlarda Çin anakarasına teslim edilmesini öngören yasaya karşı iki yıldır devam eden Hong Kong protestoları, HSBC’yi diğer bankalara göre biraz daha fazla etkiledi.
İlk olarak 1865’te Hong Kong’te kurulan, daha sonra merkezini Londra’ya taşıyan, hatta isminin açılımı Hong Kong and Shangai Banking Corporation olan HSBC’nin kârının yüzde 50’den fazlası Hong Kong’tan geliyordu.
fazla oku
Ancak İngiltere Merkez Bankası'nın 2019 sonunda yaptığı açıklamaya göre Hong Kong'daki yatırım fonlarından çıkış yaklaşık 5 milyar doları buldu.
Bu, Birleşik Krallık’ın eski kolonisi Hong Kong’un gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 1,25’ine denk geliyor.
Aralarında HSBC ve Standard Chartered’ın da bulunduğu birçok finans devi, Hong Kong’taki varlıklı müşterilerinin ellerindekini deniz aşırı bankalara aktardığını kaydetmişti.
HSBC ilk değil
Koronavirüs pandemisinin bankacılık sektörüne yansıması “maliyet kesintileri” olarak yansımaya devam ediyor.
Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın CEO Christian Sewing, yakın zamanda yaptığı açıklamada gelecek 30 ayda 12 bin kişinin işine son verileceğini duyurmuştu. İşten çıkarmaların çoğu Almanya’dan olacak.
İsviçre merkezli Credit Suisse’in CEO Thomas Gottstein ise martta yaptığı açıklamada önce herhangi bir tenkisata gitmeyeceklerini söylemişti. Ancak geçen ay yaptığı açıklamada bankanın daha az sayıda çalışana ihtiyacı olduğunu belirterek, “işten çıkarma programının” sinyalini vermişti.
İtalya’nın 22 yaşındaki bankası Unicredit ile sendikalar arasında nisanda imzalanan anlaşmaya göre, 2023’e kadar İtalya’da çalışan 5 bin 200 kişinin işine son verilecek. İtalyan banka, 2 bin 600 genç çalışanı işe alacağının da sözünü verdi.
Independent Türkçe