DEVA Partisi’nden ‘özgürlük’ açıklaması: Ülkemiz, keyfiliklerin hüküm sürdüğü ciddi bir kriz halindedir

Yeneroğlu açıklamasında, ülkede vatandaşların düşüncelerini özgürce ifade edemediğini ve iktidarı eleştiremeyecek duruma geldiğini ifade etti

Fotoğraf: Twitter

Demokrasi ve Atılım Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, HDP’nin ‘adalet yürüşü’ etkinliğini engellemeye yönelik alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeneroğlu yaptığı yazılı açıklamada, “Anayasal hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının keyfi olarak engellenmesini ve bu hakkı kullanmak isteyen vatandaşlara şiddet uygulanmasını kınıyoruz” dedi.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının, demokratik toplumun temel değerleri arasında yer aldığını vurgulayan Yeneroğlu, “Bireylerin ortak fikirlerini birlikte savunmak ve başkalarına duyurmak için bir araya gelebilme imkânını korumayı amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Yeneroğlu açıklamasında şöyle devam etti:

Anayasa Mahkemesi içtihatları gereği, bir toplantı veya gösteri yürüyüşünde açıklanan düşünce ve görüşlerin sırf çoğunluk ya da siyasal iktidar tarafından benimsenmemesi veya onlarda rahatsızlık uyandırması nedeniyle yasaklanması mümkün değildir. İfade edilen görüş ve eleştiriler ne derece sert ve rahatsız edici olursa olsun, şiddet içermediği ve barışçıl niteliğini koruduğu müddetçe, yetkili makamların her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşüne tahammül göstermesi ve hoşgörüyle yaklaşması demokrasinin asli gereğidir.

“Ülkemiz, keyfiliklerin hüküm sürdüğü ciddi bir kriz halindedir”

Yeneroğlu, son günlerde ülkenin, anayasasızlaştırma ve otoriterleşmenin etkisiyle anayasal hakların dahi kullanılamadığını vurgulayarak, hukukun üstünlüğünün yerine keyfiliklerin hüküm sürdüğü ciddi bir kriz halinde olduğunu ifade etti.

Vatandaşların düşüncelerini özgürce ifade edemediğini ve iktidarı eleştiremeyecek duruma geldiğini belirten Yeneroğlu, “İktidarın kendisini eleştiren her ses ve görüşe kendisini kapatarak; baskı ve korku politikaları ile kendisi gibi düşünmeyenleri terör ile ilişkilendirmesi kötü yönetiminin ve otoriterleşmesinin en açık kanıtıdır” diye konuştu.

Yeneroğlu şöyle devam etti:

HDP’lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesi ile başlayan süreçte, anayasal haklarını kullanarak yapılmak istenen “Demokrasi Yürüyüşü”, usulsüz bir şekilde alınan idari kararlar ile engellenmek istenmektedir. HDP’nin gösteri yürüyüşü nedeniyle henüz hiçbir kamu düzenine aykırılık gerçekleşmemişken daha en baştan tüm yürüyüşlerin ve şehre giriş çıkışların yasaklanması, anayasal özgürlükleri ölçüsüz olarak sınırlamaktadır.

15 Temmuz Gazilerinin, toplanan bağışların akıbetini sorgulamak amacıyla, yasaya uygun gerçekleştirmek istedikleri yürüyüşüne de orantısız şekilde müdahale edildiğinin altını çizen Yeneroğlu, “Ne yazık ki anayasal ilkeler doğrultusunda söz konusu toplantının hukuk dışı uygulamalar ile ölçüsüz bir şekilde kısıtlanması, hukuk devletinde kabul edilemez niteliktedir” dedi.

Yeneroğlu açıklamasında, “15 Temmuz Gazilerimizin ve HDP’nin toplanma ve gösteri haklarının engellenmesi ve bu gösteriler sırasında kolluk kuvvetlerinin orantısız müdahalesini kabul edilemez bulduğumuzu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU