Hrant Dink Vakfı’na ayrı tarihlerde gönderilen tehdit mesajlarına ilişkin soruşturma sürerken, “nitelikli tehdit” suçlamasıyla tutuklu yargılanan şüphelilerin örgüt bağlantılarının olup olmadığının açığa çıkarılması için el konulan dijital materyallerin ‘adli bilişim delilleri’ kapsamında incelemeye alındığı öğrenildi.
Vakfa yönelik biri 27 Mayıs akşamı, diğer 28 Mayıs gecesi saat 03.49’da olmak üzere 2 ayrı tehdit içerikli mesaj gönderen H.A. İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'nce Konya’da, 30 Mayıs 2020 günü e-posta yoluyla ikinci tehdit mesajı gönderen E.B. ise İstanbul’da yakalanarak gözaltına alınmış, zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Zanlılar, daha önce çok sayıda polisiye soruşturma geçirmiş
Şüphelilerden H.A.’nın daha önce farklı kişilere yönelik “kasten yaralama”, “tehdit” ve “hakaret” gibi suçlardan polisiye soruşturma geçirdiği saptanırken, bir müddet Amerika’da yaşadığı ortaya çıkan ve belli oranda akli dengesinin yerinde olmadığı ileri sürülen E.B. adlı failin ise “kasten yaralama”, “tehdit”, “uyuşturucu madde kullanmak” ve “parada sahtecilik” gibi birden fazla olaydan kriminal düzeyde suç dosyası tespit edildi.
İlk bilgiler, kendi aralarında doğrudan bir bağ olmadığı yönünde
Soruşturmanın ilk aşamasında, bir birine yakın tarihlerde e-posta yoluyla atılan tehdit mesajlarıyla ilgili her iki sanığın kendi aralarında herhangi bir bağ tespit edilemediği öne sürüldü. Tutuklu sanıkların, söz konusu vakfa bundan önceki dönemde telefon platformlarındaki mesajlaşma uygulamalarından ya da ‘e-posta’ niteliğinde herhangi bir mesaj gönderip göndermedikleri, ayrıca vakfın bulunduğu adresin çevresine gidip gitmediklerinin de araştırıldığı kaydedildi.
Dosyadaki dijitaller Siber Şube’de
Tehdit davasını yürüten soruşturma savcısının, sanıkların herhangi bir örgütle bağlantılarının olup olmadığının araştırılması için şüpheli kişilere ait dijital materyallerin incelenip deşifre edilmesi talimatını verdiği öğrenildi. Savcılık tarafından verilen talimat doğrultusunda harekete geçen İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü, soruşturma dosyasına da giren dijital materyalleri incelenmek üzere geçtiğimiz günlerde Siber Suçlarla Mücadele Şubesine teslim etti. Söz konusu dijital malzemeleri teslim alan Siber Polisi, sanıklara ait cep telefonlarından ve bilgisayarlardan oluşan dijital malzemeler ile bu kişilerin kullandığı e-posta adreslerindeki mail trafiğini mercek altına aldı.
HTS kayıtları ve telefon sinyalleri inceleniyor
Tutuklu yargılanan şüphelilerin telefon kayıtları, tehdit mesajından önceki ve sonrasında gerçekleştirdikleri görüşme trafiği, sinyal alınan baz istasyonları ile ilgili HTS kayıtlarına yönelik devam eden çalışmaların sonunda birbirleri ile bağlantıları ya da FETÖ ve benzeri örgüt uzantıları olup olmadığı o incelemenin sonunda açığa kavuşacak.
Dijitaller ile ilgili deşifrelerin önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.
Independent Türkçe, İHA