Trump’ın kapatma tehdidinin ardından Zuckerberg de Twitter’ı hedef aldı

ABD Başkanı'nın Twitter başta olmak üzere bazı sosyal medya platformlarına yönelik "kapatma" tehdidiyle birlikte, Facebook kurucusu rakibine tepki gösterdi

Zuckerberg 2016'daki ABD Başkanlık Seçimlerine Rusya'nın Facebook aracılığıyla müdahale ettiğini geç anladığını Şubat'ta itiraf etmişti (AP)

Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, ABD Başkanı Donald Trump'ın uzaktan oy kullanmayı eleştiren paylaşımına "Bilgiyi doğrula" uyarısı koyan Twitter'ı eleştirdi.

Fox News’teki bir televizyon programına konuşan Zuckerberg, şu ifadeleri kullandı:

Bu konuda Twitter’dan farklı bir politikamız olduğunu düşünüyorum.
Facebook’un insanların internette söylediği her şeyde gerçeğin belirleyicisi olmaması gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum. Genel olarak özel şirketler, özellikle de bu platformlar bu pozisyonda olmamalı.

Twitter, son günlerde sosyal medya platformlarında dezenformasyonun yayılmasının önüne geçmek için bazı paylaşımlarının altına eklediği "bilgiyi doğrulama" etiketini, salı günü Trump'ın California eyaletindeki "uzaktan oylama" konusunda attığı tweetlere de uygulamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu uyarının gündem olmasının ardından Trump olay hakkında Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ilk kez kendisine yönelik böyle bir hamlede bulunan şirketi "3 Kasım'daki seçimlere müdahale etmeye çalışmak" ve "ifade özgürlüğünü kısıtlamakla" itham etmişti.

Trump, çarşamba sabahı yaptığı Twitter paylaşımındaysa "Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakar sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız" ifadesini kullanmıştı.

Son olarak Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, ABD Başkanı Donald Trump'ın, perşembe günü sosyal medya platformlarına ilişkin bir kararname imzalayacağını açıkladı.

McEnany, kararnameyle ilgili detay vermedi. Ancak New York Times’ın ulaştığı kaynaklar, artık kullanıcıların yazdıklarından, bu paylaşımların yer aldığı platformların da sorumlu tutulacağını ifade etti. Böylesi bir kararnamenin yargıya gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Independent Türkçe, Newsweek, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU