A Haber ile BİM arasındaki kavga mahkemeye taşındı… Savaşın perde arkasında ne var?

9 Mart’ta A Haber’de BİM marketlerini hedef alan bir haber yapıldı, firma için “fırsatçı” denildi. BİM'in yanıtı "yargı süreci başlatılacak" oldu

A Haber, geçtiğimiz cumartesi günü kısa ve bilinen adıyla BİM, sektördeki adıyla Birleşik Mağazalar Anonim Şirketi hakkında bir haber yaptı. Haber metninde BİM için “fırsatçı”, “milletin cebine göz diktiler” gibi ifadeler kullandı.

Kanal, borsaya açık bir şirket olan BİM'i açıkça hedef alan haberini KAP'a kar bildiriminden hemen sonra yaptı. Market zinciri, 2018 yılında yüzde 45 artışla 1.25 milyar TL net kar ettiğini duyurdu. 2019’da da satışlarda yüzde 25 artış öngördüğünü açıkladı.  

A Haber'in haberinde BİM'in kar oranı "Fırsatçılık rekoru" olarak yorumlandı:  

"BİM'den fırsatçılık rekoru... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği tanzim satış noktalarının kurulması talimatı sonrası İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde fiyatlarını indiren fakat diğer illerde fırsatçılık yapan BİM, birilerinin ekonomi batıyor yaygarası kopardığı dönemde dev bir kar rakamı açıkladı. Fiyatlarda oynama yaptıkları için Rekabet Kurumu tarafından hakkında inceleme başlatılan marketlerden biri olan BİM, Ucuz market adı altında milletin mutfağından kar rekoru kıran BİM, 2018 yılında %45 artışla 1.25 milyar TL net kar etti. 2019'da satışlarda ise %25 artış öngörüyor. BİM'in kaos simsarlarının ekonomiye yönelik "kriz" yaygarası düşünüldüğünde böylesi bir kar rekoru kırması da manidar bulundu."

Haber metninde, BİM için "milletin cebine göz diktiler" ifadesi de kullanıldı: 

"BİM gibi 'indirimli' marketlerin cirosundaki büyüme oranının diğer zincir marketleri geride bırakması ise fırsatçılığın boyutunu net biçimde ortaya koydu. Kurdaki yükselişle zam düğmesine basan marketler, tanzim satışlarla beraber belli şehirlerde fiyatlarını düşürse de BİM'in halen yüksek fiyattan satış yapması dikkat çekti. Sebze-meyve, temizlik ve gıdadaki 25 ürün üzerinden marketlerde yapılan araştırmaya göre; Aralık 2017 ile Eylül 2018 arasındaki fiyat artışı yüzde 81 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle temizlik ürünlerinde kur şoku dönemindeki zamlar yüzde 100'leri aştı. Sonrasında kurdaki düşüş fiyatlara sınırlı yansıdı."

Bugün de aynı grubun diğer yayın organı Sabah Gazetesi benzer bir haber yaptı. "BİM yakayı ele verdi" başlıklı haberde "‘Ucuzcu’ market olduğu iddiasıyla satış yapan BİM’in foyasını bilançosu ortaya çıkardı. Şirket sözde indirimli fiyat uygulamasıyla geçen yıl ciro patlaması yaşarken, karını da katladı" dendi.

BİM yargıya gidiyor

Turkuvaz Medya bünyesindeki A Haber’de yayınlanan bu haber sonrası BİM’den açıklama yapıldı. Açıklamada haberdeki iddialar reddedildi, yargı sürecinin başlatılacağı söylendi:  

"Adı geçen yayın organları basın etiğini, ahlakı ve hukuku hiçe sayarak, şirketimizi “fırsatçılık, kaos simsarı, vatandaşın cebini yakarak kar rekoru kıran, fiyatlarda oynayan” bir kurum gibi göstermesi şaşkınlıkla karşılanmıştır. Asılsız iddialar, yanlış bilgiler ve iftira niteliği taşıyan bu yayınların kötü amaçlarla hazırlandığı aşikardır. BİM, Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olarak, ekonomiye katkı sağlamaya, milletine uygun fiyatlı ürün temin etmeye, yurt içindeki 6.800, yurt dışındaki 750 şubesiyle ülkesine hizmet etmeye devam edecektir. Öte yandan kurumsal yapısına, marka değerine, finansal yapısına zarar vermeyi amaçlayan bu kötü niyetli yayınlar için Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde yargı süreçleri başlatılacaktır.”


Kavga neden çıktı?

Bu iki kurumun atışmasının çok konuşulmasının nedeni her iki grubun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlere ait olması.

A Haber Turkuvaz Medya Bünyesinde bir kanal. Turkuvaz Medya; Sabah ve Takvim gazeteleri ile ATV gibi kanalları da bünyesinde bulunduruyor. Grubun yönetim kurulu başkanlığını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen iş adamı Ömer Faruk Kalyoncu yürütüyor. Grubun yönetim kurulu başkanvekili ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın kardeşi Serhat Albayrak.

Birleşik Mağazalar Anonim Şirketi yani BİM’de ise yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Mustafa Latif Topbaş bu yıla kadar en büyük paya sahip ortaktı. Ama kısa süre önce şirketteki tüm hisselerini sattı. Şimdi şirketin en büyük yeni sahibi Merkez Bereket Gıda San. Tic. A.Ş oldu. Hisse payı yüzde 14,78… 

Bu hisse devrinin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildiriminde şu ifadelere yer verildi: 

 "16.05.2017 tarihinde Bim Birlesik Mağazalar A.S. sermayesinin %14,78'ine tekabul eden 44 milyon 876 bin 992 adet halka kapalı payları, Mustafa Latif Topbas'tan 61,00 TL birim fiyattan borsa dışından satın alınmıştır. Şirketimiz Mustafa Latif Topbas'ın kontrolünde yönetilmektedir"

Yani Mustafa Latif Topbaş BİM’deki hisselerini yine kendi şirketine satmış oldu. Yine Cumhurbaşkanı’na yakınlığı ile bilinen Ahmet AFİF Topbaş %9,33 payla ikinci sırada yer alıyor

"Neden reklam kavgası"

Independent Türkçe, BİM yönetimine yakın kaynaklara ulaştı. Onların verdiği bilgiye göre kavganın nedeni reklam. BİM'in Turkuaz Grubu'na reklam vermediği, haberlerin de bu nedenle başladığı belirtiliyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU