ABD Afganistan'dan çekildikten sonra terörle mücadelede doğacak boşluğu İngiliz Özel Kuvvetleri doldurmak zorunda kalabilir

Trump yönetimi, ülkedeki 14 bin ABD askeri personelinin büyük bir kısmını geri çekiyor

Afgan güvenlik güçleri senelerdir iç savaş halindeki ülkede asayişi sağlamayı başaramıyor

Güvenilir savunma kaynaklarına göre, Donald Trump'ın ABD askerlerini Afganistan'dan geri çekme kararını takiben Pentagon tarafından hazırlanan askeri planlar uyarınca, İngiliz Özel Kuvvetleri’nden Afganistan'daki terörle mücadele operasyonlarında kilit bir rol oynaması istenilecek.

ABD'li yetkililer, gelecekteki güç paylaşımı üzerine Taliban'la çekişmeli görüşmelere katılırken, Washington'daki planlamacılar, Başkan'ın halihazırda Afganistan'da konuşlu bulunan 14 bin ABD askeri personelinin büyük bir kısmını geri çekme yönündeki talebini karşılayabilmek için stratejik bir yol haritası oluşturuyor.

Ülkedeki sayısı 9 bini bulan diğer uluslararası güçler de, 3 yıllık bir zaman diliminde Amerikalılarla birlikte  geri çekilecekler. Bununla birlikte, ABD Afgan kuvvetlerine hava desteği sağlayacak ve IŞİD ile El-Kaide savaşçılarına karşı terörle mücadele operasyonlarına odaklanacak ABD liderliğinde daha küçük bir güç bulunacak. ABD ve Batı askeri yetkililer, İngiliz Ordusu SAS ve Kraliyet Donanması SBS'nin bu görevin bir parçası olmasının beklendiğini söylüyorlar.

Afganistan'da şu anda binden fazla İngiliz askeri bulunurken, Independent'in anladığı kadarıyla, bir SBS birliği de orta ve doğu Afganistan'da görev yapıyor.

IŞİD'e karşı sürdürülen mücadelenin sona yaklaşması nedeniyle Suriye'deki mevcut İngiliz Özel Kuvvetler mensuplarının sayısının azaltılmasıyla birlikte, Afganistan'da görev yapan Özel Kuvvetlere takviye yapılabileceğine inanılıyor. İngilizler gibi geçmişte Afganistan'da savaş tecrübesi olan Fransız Özel Kuvvetleri de Pentagon planları uyarınca konuşlandırma talebi için değerlendirilmiş. Ancak Fransızlar, Suriye'nin yanı sıra Sahel bölgesindeki İslamcılar'a karşı da görev alıyorlar ve Afganistan'a ayıracak kapasiteleri muhtemelen mevcut değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın Afganistan'dan çıkış açıklamasının, Suriye'deki benzer bir hamleyle birlikte, James Mattis'in Savunma Bakanlığı'ndan istifasına en çok etki eden faktör olduğu söyleniyor. Ordu plana dair uyarılarda bulunurken, eski ABD ve NATO kuvvetleri komutanlarından General John Allen de büyük ölçekli geri çekilmenin ciddi bir hata olacağını vurguluyor.

General Allen, “Şu anda geri çekilmek, sadece duyurusu dahi, stratejide kaos yaratır” dedi. Başkan'ın kendi Cumhuriyetçi Partisi'nden Senatör Lindsay Graham gibi kıdemli isimlerden dahi yaygın bir eleştiri var. Senatör Graham, ani bir geri çekilmenin teröristler için bir güvenlik boşluğu doğuracağını ve "ikinci bir 11 Eylül"ün önünü açacağını savunuyor. Bilindiği gibi, New York saldırıları 2001 yılında Amerika ve İngiliz güçlerinin Afganistan'a müdahalesine yol açmıştı.

Afganistan Özel Elçi Temsilci Zalmay Halilzad liderliğindeki ABD ekibi ile Taliban arasında gerçekleştirilen görüşmelere dahil edilmeyen Kabil hükümeti de sert şikayetlerde bulunuyor.

Afganistan devlet başkanı Eşref Gani, seleflerinden birinin başına gelenleri hatırlattı: Muhammet Necibullah 1996’da Taliban başkenti ele geçirdiğinde bir BM tesisinden zorla alınmış, işkence görmüş ve katledilmişti.

Askeri planlamacılar arasında Trump'ın karar vermekteki dengesiz yapısının, kuvvetlerin çekilmesinin arzu edildiği kadar sert olamayabileceği anlamına gelebileceği söyleniyor. Ancak askeri yetkililer, terörle mücadele misyonuna doğru bir ilerlemeye hala ihtiyaç duyulacağını da ifade ediyor.

Afganistan'daki 18 yıllık askeri müdahale, Amerikan tarihinin en uzun savaşı ve sırasıyla tüm ABD başkanları buna son vermeye çalıştı. Bir dönem 130 bin askere sahip olan ABD liderliğindeki ISAF (Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü), 2014 yılında Barack Obama yönetiminde faaliyetlerine resmen son verdi.

İngiltere'nin, ISAF bünyesinde misyonun sonuna kadar, özellikle güneydeki Helmand'da yaklaşık 10 bin askeri vardı. Theresa May hükümeti, o dönem Afganistan'a ilave ABD kuvvetleri gönderen Başkan Trump'ın talebi üzerine, geçtiğimiz yıl mevcut gücü iki katına çıkardı.

Afgan savaşı için farklı seçenekler de öne sürülüyor. Bunlardan biri olan Erik Prince -özel güvenlik şirketi Blackwater'ın eski sahibi- ABD güçlerinin yerini güvenlik taşeronlarının alması çağrısında bulunuyor. Eski ABD Deniz komandosu (Seal) subayı, mevcuttan daha az sayıda personele ihtiyaç duyulduğunu ve şimdiki masrafların çok az bir kısmıyla misyonun sürdürülebileceğini savunuyor.

Tecrübeli Amerikan savunma kaynağı şöyle diyor:

 

“Başkan Trump, geri çekilecek personel sayısına ilişkin fikrini değiştirse dahi, terörle mücadele misyonuna doğru bir yönelim var. Ve bu gerçekleştiğinde İngilitere'den katkı talebinde bulunulması doğal - sonuçta ABD ve İngiliz Özel Kuvvetleri, Afganistan ve Irak'ta oldukça başarılı şekilde birlikte çalıştı."

 

Kaynak, "Ayrıca eğer bir sıcak çatışma şansları varsa, ANA (Afgan Ulusal Ordusu) ve ANP'nin (Afgan Ulusal Polisi) çatışmalarda ve medikal tahliye için havadan desteklenmesi gerektiğini biliyoruz. Sadece eğitim vermek yeterli olmayacaktır." Yeni bir stratejinin gerekli olduğuna dair bir bilinç mevcut” diyor.

ABD Savunma Bakanlığı, “güçlerin geri çekilmesine dair tüm seçeneklerin” değerlendirildiğini ve bu konuda henüz bir karar alınmadığını söyledi.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU