Mehmet Görmez: Midemize oruç tutturduk ama parmak uçlarımıza tutturamadık

Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son konuşmasını sosyal medyadaki “çatışma” diline ayırdı

Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam Düşünce Enstitüsü (İDE) Youtube kanalında "Zor Zamanlarda Söz Ahlakı" başlıklı bir konuşma yaptı. 

Görmez, son dönemde sosyal medyada yer alan saldırgan söylemlere değinerek, "Salgın döneminde birbirimizi yargılamaktan vazgeçemedik. En büyük ayrılığı söz üzerinden yaşadık. Söz üzerinden kırıp döktük birbirimizi. Kendimizi siper edindiğimiz dijital kalemizden, sosyal medya hesaplarımızdan, klavyemizin tuşlarını birbirimizin kalbime sıkarcasına kullandık. Midemize oruç tutturduk ama parmak uçlarımıza tutturamadık " dedi.

“Reklam ve propaganda dili irşadın dili olamaz”

“Dini insanlara, genç nesillere anlatma konumunda olanlar, en güzel sözü, en yumuşak sözü, en saygılı sözü, en gönül alıcı sözü, en mağruf sözü, en rahatlatıcı sözü kullanmak bizim vazifemizdir” ifadelerini kullanan Görmez” “İnsanları dine sadece hikmet ve öğütle dine davet etmek zorundayız. Davet öfkeyle, bağırarak çağırarak olmaz. Reklam ve propaganda dili irşadın dili olamaz” şeklinde konuştu.

 “Sosyal medyanın çatışmacı diliyle insanlar Allah'ın dinine nasıl davet edilir?”

Görmez şunları söyledi:

Bugun hiçbir islam bilgini, hiçbir hocamız medyanın, sosyal medyanın çatışmacı dili üzerinden konuşamaz. Sosyal medyanın çatışmacı diliyle insanlar Allah'ın dinine nasıl davet edilir. 

İnsanların kalbine doğru ve güzel sözle dokunmak zorundayız. Yumuşak konuşmak, bir kötülük değil tevazudur. Kibir alçaltır, tevazu yüceltir. Mü'min alçak gönüllülük kanatlarını herkese açmak zorundadır.

Sözün öncesinde niyet vardır. Niyet amellerin çekirdeğidir. Sözün öncesinde irade vardır, bir düşünce vardır. Sonrasında ise iş vardır, amel vardır, davranış vardır. Aslında burada şunu da unutmamak gerekir; Sözün kendisi de bir ameldir. Sözle estetiği yakalayamayan bir insanın davranışlarında da ahlak ve estetik aramak beyhudedir. 

Şimdi artık klavyenin başında parmaklarımızla yaptığımız şey de ameldir. Ağızdan çıkan her söz hakikat terazisinde mutlaka tartılacaktır. İnsanın dilinden dökülen her söz Allah'ın gözetici melekleri tarafından kayıt altına alınır. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU