Çavuşoğlu, PYD-ENKS müzakerelerini değerlendirdi: Teröristlerin meşrulaştırılmasına izin vermeyiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde PYD ve ENKS arasında gerçekleştirilen müzakereler için, “Tavrımız nettir, terör koridoru oluşturulmasına izin vermeyeceğiz” dedi

Çavuşoğlu’dan PYD-ENKS müzakerelerine ilişkin açıklama / Fotoğraf: Twitter

Suriye’nin kuzeyinde Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında gerçekleşen müzakerelere değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gerek Rusya ve gerekse ABD'nin YPG’yi "SDG" ya da "Suriyeli Kürtler" adı altında siyasi sürece entegre etmek için çaba gösterdiğini söyledi.

A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Biz de her seferinde kendilerine bunların PKK'dan farkının olmadığını anlattık" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“ENKS’yi entegre etmeye çalışıyorlar”

Türkiye'nin Kürtlere karşı olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Burada bir devletçik kurulamayınca bu sefer siyasi sisteme entegre etme çalışmalarını ABD de yürütüyor. Burada özellikle de Suriye Ulusal Kürt Koalisyonu ile YPG'yi entegre etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Kürtlerin temsilinin, "teröristlerle olmayacağını" belirterek, devamında şunları kaydetti:

Tavrımız son derece nettir. Ne burada bir terör koridoru oluşturulmasına izin veririz, ne de teröristlerin burada meşrulaştırılmasına izin veririz. Terörist, teröristtir. Kürt kardeşlerimizi teröristlerle bir tutmak da, Kürt kardeşlerimize hakarettir. Türkiye'de de hakarettir, Suriye'de de hakarettir, Irak'ta da hakarettir.

“Kazimi hükümeti istikrar için önemli”

Uzun bir aradan sonra komşu ve kardeş Irak'ta bir hükümetin kurulmasının çok önemli olduğunu anlatan Çavuşoğlu, Irak'ın yeni Başbakanı Mustafa el-Kazımi'yi iyi tanıdıklarını belirterek, "Bölgeyi çok iyi bilen, Türkiye'ye önem veren, Türkiye ile Irak ilişkilerine önem veren bir siyasi lider" dedi.

Irak'ın istikrarının her şeyden önemli olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Kazımi hükümetinin, Irak'ın istikrarı ve Türkiye- Irak ilişkileri bakımından önemli olacağını söyledi.

Yapılacak ortak işlere başlamak için hükümetin kurulmasını beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Yapacağımız çok işler var. Yeter ki bir an önce hükümet kurulsun, yeter ki Irak'a istikrar gelsin. Mustafa Kazımi de bu konuda, bize göre yetenek ve kapasitesi olan, bizimle ilişkilere de önem veren bir başbakan" ifadelerine yer verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU