Yemen ordusu onlarca Husi milisin öldürüldüğünü duyurdu… BM, “Büyük fırtına yaklaşıyor” uyarısı yaptı

Yemen ordusunca, İran destekli onlarca Husi üyesi silahlı milisin öldürüldüğü bildirildi. Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Griffiths ise “Büyük bir fırtınanın yaklaşmasından endişe duyuyorum” dedi

Yemen ordusu onlarca Husi milisin öldürüldüğünü duyurdu / Fotoğraf: AP

Yemen Silahlı Kuvvetleri Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ülkenin orta kesimlerindeki Beyda kentinin kuzeyinde halk direnişiyle desteklenen ordunun, onlarca İran destekli Husi milisi etkisiz hale getirdiği ve çatışmada çok sayıda Husi'nin yaralandığı belirtildi. 

Husilere ait askeri yığınağın ordu topçuları tarafından bombardımana tutulduğu kaydedilen açıklamada, Husilerden 3 takım milisinin vurulduğu ve tüm unsurlarının öldürüldüğü ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişmelere dair henüz Husilerden açıklama yapılmadı.

BM: Görüşmelerde ilerleme kaydedildi

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyinin (GGK) özerklik ilan ettiği ülkenin güneyinde, ''büyük bir fırtınanın yaklaşmasından'' duyduğu endişeyi dile getirdi. 

BM Güvenlik Konseyini video konferans ile Yemen'deki gelişmelere dair bilgilendiren Griffiths, ülke genelinde ateşkes için taraflarla insani yardımlar, ekonomik önlemler ve siyasi sürecin hemen başlamasını içeren taslak anlaşma metinlerini paylaştığını ve görüşmelerde ilerleme kaydettiklerini söyledi. 

“Yemen’de çatışmaların sona ermesi uzak değil”

İnsani yardımlar ve ekonomik önlemler konusunda taraflar arasında görüş ayrılıklarının devam ettiğini belirten Griffiths, ''Yemen'de çatışmaların sona ermesi uzak değil. BM, uygulanabilir bir yol haritası sundu ve bunu başarmak ise taraflara bağlı'' dedi. 

Güney Geçiş Konseyinin (GGK) özerklik ilanının ardından Yemen'in güneyindeki gelişmelerden ise endişe duyduğunu ifade eden Griffiths, ''Büyük bir fırtınanın yaklaşmasından endişe duyuyorum'' diye konuştu. 

GGK'nin 26 Nisan'da güney illerinde özerklik ilan etmesinden bu yana hükümet güçleriyle milisler arasında çatışmalar yaşanıyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU