Uzun süredir gündemdeki yerini koruyan ve koronavirüs salgınının Türkiye'de de görülmesinin ardından AK Parti ve MHP infaz düzenlemesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirdi.
Görüşmelerin ardından düzenleme TBMM'den geçti ve 100 bine yakın kişi hapisten çıktı.
AK Parti ve MHP'nin ortaklaşa hazırladığı infaz düzenlemesi, terör, örgütlü suçlar, uyuşturucu gibi suçları kapsamadı.
Çok sayıda gazeteci ve siyasetçi de, yargı tarafından terörle mücadele kanunu kapsamına sokulan haber ya da konuşmaları nedeniyle infaz düzenlemesinden faydalanamadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Düzenlemede, sağlık problemi olanlara, yaşlılara ve yeni çocuğu olan kadınlara yönelik infaz erteleme hakkının da kapsamı genişletildi. Ancak, terör suçu işlediği iddiasıyla tutuklu olan veya hüküm giyen gazeteciler bu haktan da yararlanamıyor.
Son olarak Sincan Cezaevi'nde yatan bir adli mahkum, düzenlemenin ardından hastalığı nedeniyle infaz erteleme başvurusu yaptı ve bu başvuru kabul edildi. Ancak benzer durumdaki birçok gazeteci, hukukçu, siyasetçi aynı imkanlardan yararlanamıyor.
"Gazeteciler ve siyasetçiler de faydalandırılmalı"
TBMM’deki gazeteci kökenli milletvekillerinden Çakırözer, cezaevinde bulunan ve siyasi tutuklu ve hükümlülere getirilen kısıtlanmaları eleştirdi.
Çakırözer, "Düşüncesi, eleştirisi nedeniyle tutuklu ya da hükümlü olan gazeteciler, siyasetçiler, belediye başkanları, hukukçuların hiçbir biçimde getirilen infaz kolaylıklarından, tahliye ve imkanlarından yararlanamıyor olması büyük insan hakkı ihlalidir. Salgın döneminde cezaevleri en kritik yerler. Suçu yargı kararıyla kesinlik kazanmamış olan tüm siyasi tutukluların bu dönemde yargılamaları tutuksuz devam etmeli. Hükümlü gazeteciler ve siyasetçilerin de yine, diğer mahpuslara yararlandırılan infaz indirimlerinden mutlaka yararlandırılması gerekir” dedi.
"Ne hukukun terazisine ne de vicdanlara sığar"
Sincan Cezaevi'ndeki adli mahkumun sağlık koşulları göz önünde bulundurularak infaz erteleme hakkından faydalandırılmasının ‘doğru bir davranış olduğunu’ belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Ama aynı kolaylığın benzer durumdaki hasta ya da yaşlı gazeteciler ve diğer siyasi tutuklu ve hükümlüler için uygulanmıyor olması ne hukukun terazisine ne de vicdanlara sığar" ifadelerini kullandı.
CHP'li Çakırözer, sözlerini şöyle noktaladı:
Eline taş dahi almamış, sadece düşüncesinden, konuşmasından dolayı tutuklu olan gazeteci, siyasetçi, belediye başkanı ve diğer siyasi mahpuslar da, bireye karşı işlenen suçlardan tutuklu yargılananların veya hükümlülerin yararlandığı haklardan aynen faydalandırılmalıdır.
© The Independentturkish