Anadolu Ajansı’nın (AA), Çin devletinin Uygur Türklerine yönelik zorla çalıştırma iddialarını gündeme taşıması, AA ile Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu’nu karşı karşıya getirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
AA’nın haberine Çin merkezli Asia News, “Anadolu’nun Ajansı’nın Uygur provokasyonu kime hizmet ediyor” başlıklı haberiyle yanıt veren başkonsolosluk, haberin linkini Twitter hesabından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile paylaştı.
Başkonsolosluğun tweetinde, “Muhabirleri defalarca davet edip Xinjiang Bölgesi gerçek durumlarını yerinde incelemlerini sağladığımız @anadoluajansi’nda hala böyle asılsız haberlerin yayınlanmasını anlamakta güçlük çekiyorum. Güvenilir bir medya olmak, gerçeklere dayalı haber yapmak demektir” ifadeleri yer aldı.
Muhabirleri defalarca davet edip Xinjiang Bölgesi gerçek durumlarını yerinde incelemelerini sağladığımız @anadoluajansi'nda hala böyle asılsız haberin yayınlanmasını anlamakta zorluk çekiyorum. Güvenilir bir medya olmak, gerçeklere dayalı haber yapmak demektir.@fahrettinaltun https://t.co/exSJszaw8C
— Çin Başkonsolosluğu Sözcüsü/中国驻伊斯坦布尔总领馆发言人 (@chinaconsulist) May 12, 2020
"İddialar, CIA tarafından fonlanıyor"
Başkonsolosluğun referans verdiği haberde, ajansın haberi eleştirilerek bölgeye ilişkin iddiların kurgu olduğu ve söz konusu iddiaların CIA ve ABD Senatosu tarafından fonlandığı öne sürülüyor.
Anadolu Ajansı, South China Morning Post gazetesinde yayınlanan bir haberi abonelerine aktarmış ve Çin hükümetinin 80 binden fazla Türk'ü fabrikalara gönderdiğini belirtilmişti.
Independent Türkçe