Sızan ses kaydında Trump yönetimini yerden yere vuran Obama: Bencilleşip bölünüyoruz

Medyaya sızan ses kaydına göre eski ABD başkanı, kasım ayındaki seçimde Trump'ı koltuğundan indirmek için yapılan seçim kampanyasına katılmaya hazırlanıyor

Eski Başkan Barack Obama'nın Obama Alumni Association üyeleriyle görüşmesi basına sızdı (AP)

Barack Obama, Adalet Bakanlığı'nın Trump'ın eski danışmanı Michael Flynn hakkındaki suçlamaları düşürmesini "hukukun üstünlüğü tehlikede" diyerek yorumlarken, halefinin körüklediği "kabileleşmiş" bölünmelerin Amerikan yaşam biçimine verdiği tahribatla ilgili sert bir uyarıda bulundu.

Başkanlık makamını terk etmesinden bu yana genellikle toplumun ilgisinden uzak duran Obama, şimdiye kadar Trump yönetimine yönelttiği en ağır eleştirilerin bazılarını yaparak Flynn'a karşı suçlamaların geri çekilmesinin "hiçbir emsalinin" bulunmadığını söyledi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yahoo News'e sızdırılan ses kaydına göre, Obama Alumni Association ( Obama'nın kampanyasında ve Obama yönetiminde çalışmış kişilerin bulunduğu dernek) üyelerinin internet üzerinden bir sohbetinde eski Demokrat Başkan şunları söyledi: "Adalet Bakanlığı'nın Michael Flynn'a karşı suçlamaların düşürülmesi kararıyla ilgili son 24 saatteki haberlerin bir miktar küçümsendiğini düşünüyorum."

Obama'nın kayıtlardaki sözleri şöyle devam ediyor:

Hatta gerçek şu ki, yalancı şahitlikle suçlanan herhangi birisinin hiçbir ceza almadan beraat etmesinin bir emsali yok. Bu yalnızca kurumsal kaideler değil aynı zamanda hukukun üstünlüğüyle ilgili temel kavrayışımızın tehlikede olduğundan endişe etmeye başladığınız an. Bu doğrultuda bir kez ilerlemeye başladığınızda, başka yerlerde gördüğümüz gibi çabucak ivme kazanabilir.

ABD Adalet Bakanlığı, savcıların Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Trump'ın 2016 seçim kampanyasıyla Rusya arasındaki bağlantıyı soruşturması sırasında yalan söylemekle suçladığı Donald Trump'ın ilk ulusal güvenlik danışmanı Flynn hakkındaki ceza davasını beklenmedik şekilde düşürdü.

Perşembe günü kayda geçen mahkeme tutanaklarında, Adalet Bakanlığı'nın "yeni bulunan ve ortaya çıkan bilgiler de dahil davadaki tüm olay ve ayrıntılarını dikkatlice tekrar incelenmesine müteakip" davayı düşürdüğü yazıldı.

Bu karar, eski özel yetkili savcı Robert Mueller'in Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahalesini araştırırken başlattığı kovuşturmanın ana davalarından biri olan uzun soluklu davadan keskin bir geri dönüş anlamına geliyor.

Trump cuma günü  Obama dönemindeki Adalet Bakanlığı yetkililerini, Flynn davasına baktıkları için "vatana ihanetle" suçlamıştı.

Oval Ofis'ten konuşan başkan, "Obama yönetimindeki Adalet Bakanlığı bir yüz karasaydı." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu vatana ihanettir. Bu vatana ihanettir."

ABD başkanı, Obama yönetiminin son günlerinde Adalet Bakanlığı'nın (DOJ) ve Federal Araştırma Bürosu'nun (FBI) tepesinde bulunan ve Flynn'ın Ruslarla bağlantılarını ve özel iş ilişkilerini incelenmesini başlatan isimleri, "sahtekar" ve "yozlaşmış" sıfatlarını da kullanarak yerden yere vurdu.

Trump "hakkıyla seçilmiş başkan" (kendisi) ve Flynn gibi bir zamanlar yakın çevresinde bulunan diğer "iyi insanların" peşine düştükleri için eski yetkililere yeniden öfke kustu.

Ses kayıtlarında 2020 seçimini, mevcut başkan ve müttefiklerinin hızlandırdığı ABD siyasetindeki kötüye gidişe son vermek için çok önemli olarak tanımlayan Obama, aynı zamanda Trump'ı kasım seçiminde koltuğundan indirmek konusundaki kararlılığı hakkında da konuştu.

Eski başkan şunları söyledi:

Yaklaşan bu seçim her açıdan çok önemli çünkü mücadele edeceğimiz sadece belirli bir kişi ya da siyasi parti değil. Savaştığımız şey; bencil olma, kabileleşme, bölünme ve diğerlerini düşman olarak görmek gibi Amerikalıların yaşamında gittikçe daha güçlü bir dürtü haline gelen uzun dönemli eğilimlerdir.

 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU