Koronavirüs onlara yaradı: Turizm için Ermenistan'da kafeste tutulan üç ayı kurtarıldı

Anne ve iki oğlu, dağ barınağına götürüldükleri özgürlük yolculuğu için sakinleştiriciyle uyutuldu

Ayıların eğlence için kullanılması eleştiriliyor (Uluslararası Hayvan Kurtarma)

Bir restoranda turistik unsur olarak kafeslerde tutulan üç ayı işletmenin koronavirüs yüzünden kapanmasıyla kurtarıldı.

Ermenistan'daki restoranın sahibi artık hayvanlara ihtiyacı kalmadığını ve onları beslemeye gücünün yetmediğini söyledi.

Anne ayı ve 5 yaşındaki iki oğlu, hükümet kısıtlamasının ardından, ülkede "eğlence" için tutsak edilen vahşi ayıları kurtarmayı amaçlayan bir dizi operasyonun bir parçası oldu.

Ermenistan'daki restoranlarda ya da alışveriş merkezlerinde kafeslerde ayı görmek olağandışı bir durum değil. Genellikle yavruyken yakalanır ve hayatlarını turist çekmek için esaret altında geçirirler.

Kurtarıcılar, diğer ayıların kurtarılmamaları durumunda açlık ve ihmalden ölebileceklerini belirterek uyarıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yardım kuruluşu Uluslararası Hayvan Kurtarma (IAR) Aştarak Dzor restoranındaki ayıları kurtarmak için bir yıldır kampanya yürüttüklerini ancak restoran sahibinin ayıları teslim etmeyi reddettiğini söyledi. Yaklaşık 100 bin imza içeren bir dilekçe de restoran sahibini ayıları teslim etmeye çağırmıştı.

Ama Kovid-19'un işletmeleri kapatmasıyla restoran sahibinin hayvanları besleyeceği yiyeceği ya da parası kalmadı. IAR ve Ermeni kurtarıcılar üçlüyü kurtarmak için acil durum operasyonu gerçekleştirdi ve onları götürebilmek için sakinleştiriciyle uyuttu.

Örgütler 2017'de tüm Ermenistan'da kafeslerde tutulan ayıları özgürleştirmek için bir kampanya başlattı ve bugüne kadar, halihazırda dağlardaki bir barınakta bakılan, yaklaşık 30 ayı kurtarıldı.

Hükümet şimdi restoran sahiplerini ayı almama ve onları kafeslerde tutmama sözü veren bir belge imzalamaya zorluyor.

ayi2.jpg
 (Uluslararası Hayvan Kurtarma)​​​​​​​


​​​​​​​Kurtarma ekibine liderlik eden Ruben Kaçatriyan, şu ifadeleri kullandı:

Bir hayvanı uyuştururken her zaman risk unsuru vardır, hele küçük bir alandaki üç vahşi ayıyla uğraşırken her şeyi dikkatli bir şekilde planlamanız gerekir. Neyse ki, her şey sorunsuz gitti.

IAR Başkanı Alan Knight de şöyle konuştu:

Ayı kurtarma merkezimizin kapasitesi dolmak üzere ama tesislerimizi genişletme planları üzerinde çalışırken bu zavallı hayvanları barındırmak için yer de açıyoruz.
Karantinadan çıktıktan sonra, onlara temiz havanın tadını çıkarma ve doğal bir ortamda egzersiz yapma özgürlüğü verilecek. Onları hayatı bundan sonra yalnızca daha iyi olabilir.
Bu ölümcül salgının ayılar için olumlu bir sonuç vermesi ironik. Ancak daha birçok canlının hâlâ korkunç koşullarda yaşadığını unutmamalıyız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU