Kaykay üzerinde ayılar ve selfie çekmek için zincirlenmiş kaplanlar Avrupa'daki turistleri eğlendirmek amacıyla "istismara" uğruyor

Özel Haber: Araştırma sonrası sirklerde ayıların kaykaya bindirildiği, fillerin sürüldüğü ve kaplanların selfie için zincirlendiği ortaya çıktı

Araştırmacılar Avrupa genelinde turistleri memnun etmek adına yaşanan "dehşet verici" hayvan istismarlarını kayda aldı.

Bir örnekte araştırmacılara göre hasta ve yetersiz beslenmiş gözüken vahşi bir ayı, Çekya'daki bir sirkte dik durup kaykay sürmeye zorlanıyor.

Almanya'dan gelen görüntülerdeyse, iddialara göre kamera arkasındaki "acımasız" eğitimler sonrası filler küçük sandalyelere oturuyor ve tek ayak üstünde duruyor.

Diğer yandan İspanya'da kaplanlar turistlerin selfie çekebilmesi için zincirlenmiş halde duruyor. Araştırmacılar Çekya'da da çorak hendeklerde tutulan ayılar tespit etti.

Uygulamaların, ticari amaçlı düzensiz ve yasa dışı hayvan yetiştirmeye teşvik ederek kaçak yabani hayvan ticaretine katkı sağladığı düşünülüyor.

Küresel hayvan refahı kuruluşu Four Paws'tan araştırmacılar, Çekya'daki Humberto Sirki'nde kalabalığı neşelendirmek adına kahverengi bir ayının kaykay sürmek ve dans etmek gibi numaralarını sergilediği anların görüntülerini kaydetti.

Tanıklara göre diğer şovlarda da aslanlar, zebralar ve filler yer aldı. Hepsinin de koşulları ve görünüşleri "yaban hayatından epey uzaktı" ve belli ki "hayvanların ekolojik ihtiyaçları karşılanamıyordu".

Öte yandan, Humberto Sirki hayvanları hiçbir hareket için zorlamadığını söyledi. Bu tür oyunların hayvanların beyinlerini çalışır halde tuttuğunu belirten sirk böyle "yanlış bilgi yayan" aktivist grupların sirkte çalışanlara karşı zenofobiyi artırdığını öne sürdü.

Fransa'daki bir Orta Çağ festivalinde kaydedilen görüntülerdeyse ağızlık takılmış, tasmalı bir ayı tabure ve kaydırakta performans sergilerken kurtlar da çemberlerin içinden atlatılıyor.

Four Paws'tan Kieran Harkin "Kurtlar bir deri bir kemik kalmış ve stresli gözüküyor. Ayıysa bariz bir şekilde tasmadan ve ağızlıktan rahatsız. Gösteriler arasında ve sonrasında vahşi hayvanlar küçük karavanlara kapatılıyor. Ekolojik hiçbir ihtiyaçları düşünülmüyor" diye konuştu. 

 

aslan.jpg
Aslanlar Çekya'daki sirk gösteri alanında küçük bir karavanda tutuluyor (Four Paws/Aaron Gekoski)

 

Geçen ay Avrupa genelinde yaptığı araştırmalarda Four Paws, birçok yerde hayvanların küçük kafeslere ya da kapalı alanlara kapatıldığını gördüklerini, bunun da psikolojik ve fiziksel zarara yol açtığını söyledi.

Kuruluş Asya'daki vahşi yaşam turizmi endüstrisine dair çokça yazılıp çizildiğini ancak Avrupa'da yaşanan "acımasız" istismar hakkında çok az bilgi bulunduğuna ve kanıtların "dehşet vericiliğine" dikkat çekti.

Almanya'daki sirklerde ziyaretçiler sırtlarına binerek filleri sürüyor. Bu da tartışmalara yol açıyor çünkü kamera arkası eğitimlerde genelde hayvanlara keskin kancalarla vurulduğu görülüyor.

Filler sirk sahnelerinde küçük sandalyelere oturtuluyor, futbol oynatılıyor ve tek atak üstünde durduruluyor.

Diğer yandan araştırmacılar her yıl köylülerle filler arasında çekişme yaşandığını ve kışları hayvanların kızak çekmek zorunda kaldığını söyledi.

Harkin şunları söyledi:

Filler epey akıllı ve sürü halinde göç ederek geniş topraklarda dolanan hayvanlar. Onları ufacık alanlarda kapalı tutarak sömürmek çok gaddarca. Esaret altındayken asla tespit edemeyeceğimiz psikolojik sıkıntılara ek olarak, hareketsiz kalmaları eklem bölgelerinde ve sırtlarında sorun yaratabilir.

Araştırmacılara göre İspanya'da bir kaplanla oynayan ve selfie çektiren turistler de tehlikeye atılıyor.

Harkin sözlerine şöyle devam etti:

Görüntülerde oyun oynarken kaplanın turisti kapmaya çalıştığı görülüyor. Bu kaplandan beklenecek bir davranış ve insanlarla olan etkileşimleri de bu yüzden çok tehlikeli. Kaplan keskin dişleri ve pençeleriyle yaklaşık 300 kilo ağırlığında bir avcı. Doğal içgüdüleri bastırılamaz.

Görüntülerdeki dişi kaplan film çekimleri için kiralanan ve turistlerin fotoğraf çekimlerinde yardımcı olarak kullanılan 100 vahşi hayvandan biri.

Harkin “Kaplanlar, Avrupa çapında ticari olarak alınıp satılıyor ve onlara bir ürünmüş gibi davranılıyor. Bu yasa dışı kaplan ticaretiyle bir arada anılabilir" dedi.

Videoda Fransa'da bulunan bir hayvanat bahçesindeki hayvan terbiyecisi, 10 kadar kaplanın bulunduğu kafese tek başına giriyor, bir başka yerdeyse orangutanlar küçük kafeslerde tutulurken görülüyor.

Hayvan terbiyecisi "İşin ilginç yanı şu ki gösteriden önce bir video gösteriyorlar ve kaplanların korunmasının öneminden bahsediyorlar. Bu hayvanların ticarileştirilmesi ve sömürülmesinin vahşi kaplanların korunmasıyla hiçbir alakası yok, yaşanan bunun tam aksi" diye konuştu.

Araştırmacılar ayrıca Çekya'nın Cesky Krumlov şehrindeki bir şatoda, tırmanma ya da serbestçe gezinme hakkı tanınmadan taş hendekte yaşayan üç ayı gördüğünü öne sürdü.

The Independent bu kaledeki yetkililerden ve turistlerin kaplanlarla selfie çektirebildiği İspanyol şirketinden görüş istedi ancak yanıt alamadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harkin “21. yüzyılda eğlence amacıyla vahşi hayvanları kötüye kullanmanın  Avrupa'da yasal olması kabul edilemez. Gösterilerine devam edemeyecek kadar yaşlı ya da hasta olduklarında veya yavrular okşanamayacak kadar büyüdüklerinde bu hayvanlara ne olacak?" diye konuştu. 

Humberto Sirki'nin yöneticisi Hynek Navratil, kendi hayvanlarının "hayvanat bahçelerindeki hayvanlardan bile daha iyi, mükemmel durumda" olduğunu, sık sık veteriner kontrolüne alındıklarını ve ödüllendirme sistemiyle eğitilen aile üyeleri ya da iş arkadaşları olarak görüldüklerini söyledi.

Navratil Çek sirklerinde stresten kaynaklanan kalıplaşmış davranışların hiçbir zaman görülmediğini söyledi. Navrati “Onlarla oynarız, bu beyinlerini çalışır halde tutar. Aktivist gruplar yanlış bilgi yayıyor ve sirklerde çalışanlara karşı zenofobiyi artırıyor. Bu yüzden her hafta polise ölüm tehdidi ihbarı yapıyoruz” dedi.

Sirk, eğitim alanları da dahil olmak üzere kapılarını halka açarak insanları koşulları görmeye davet etti ve böylece videoyu yayımlayan grupları "mağlup etti". Navrati sözlerine "Saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Four Paws ve benzeri kuruluşları diyalog yürütebileceğimiz bir karşı taraf olarak görmüyoruz. Ne bizim hakkımızda herhangi bir şey biliyorlar ne de hayvanlarımız hakkında... Onlara saygı gösteremeyiz" diye devam etti. 

Yasa dışı hayvan yetiştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Navratil şunları ekledi:

Hayvanlarımız köle değil. Bazı hayvanlar belirli günlerde gösteri yapmak istemiyor. O zaman da yapmıyorlar. Bu hayvanlar vahşi olarak kabul edilemez. Modern genom çalışmalarında, evcilleşmenin 5 kuşakta yaşanan ani bir bükülmeyle gerçekleştiği kanıtlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU