ABD’deki bir ekip tarafından geliştirilen yeni bir kan testiyle saptanamayacağı düşünülen kanser türleri artık tespit edilebilecek.
Kan örneklerinde saklı bazı proteinlerin moleküllerini saptayabilen bir teknik kullanan bilim insanları, kanseri tanımlamanın yeni ve “ultra hassas” bir yolunu yaratmayı umuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Johns Hopkins Üniversitesi’nden bir ekip araştırmalarının ilk evrelerinde, yumurtalık kanseri tanısı konmuş hastalarda, başka insanlarda bulunmayan proteinler buldu.
Tespit ettikleri maddeler arasında daha önce kanda hiç bulunmamış, tümörlerle bağlantılı mutant p53 proteini bulunuyordu.
Bu proteinin daha önce kanda tespit edilememesinin sebebi, mevcut yöntemlerin bu proteindeki çok düşük kan içeriklerini algılayamamasından kaynaklanıyor.
Ayrıca geleneksel testlerde sadece taranan kanser bağlantılı moleküller bu testle tanımlandı.
Yeni yöntemlerine Genişletilmiş Tek Molekül Yakalama (SMAC) adını veren araştırmacılar testlerinin ticari olarak ulaşılabilir düzeye gelmesini umuyor. Testi geliştiren iki yüksek lisans öğrencisinden biri olan Chih-Ping Mao şunları söyledi:
“SMAC ile birlikte tek moleküllü görüntülemeyi klinik ortama getirmiş olduk. Hastalıklı hücrelerden kana salınan molekülleri inceleyerek hastalıkları daha doğru tespit etmeyi ve mekanizmaları hakkında yeni bilgiler edinmeyi hedefliyoruz.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent