Çalışırken müzik dinlemenin yaratıcı düşünceyi geliştirdiğine dair yaygın bir inanç var ancak yeni araştırmaya göre bunun tam tersi doğru olabilir.
İngiltere’den Lancaster ve Central Lancashire üniversiteleri ile İsveç'ten Gävle Üniversitesi'nden psikologlar, fon müziği dinlemenin sözel yaratıcılık yeteneği üzerindeki etkisini araştırdı. Ortaya çıkan sonuç, performansın bu şartlar altında “önemli ölçüde düştüğü” şeklinde oldu.
Araştırmacılar, insanların sözel yaratıcılığını baz alan üç farklı deney tasarladı. Çalışma için seçilen 19-30 yaş arası 30 katılımcının her birine üçer kelime verildi ve bunların hepsiyle ilgili bir kelime düşünmeleri istendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kendilerine “elbise”, “saat kadranı” ve “çiçek” kelimeleri verilen katılımcıların hepsinin bunlarla ilişkili gördüğü kelime “güneş” oldu. Her biri güneş kelimesini diğerlerinin başına getirirken, ortaya “yazlık elbise”, “güneş saati” ve “ayçiçeği” kelimeleri çıktı.
Katılımcılardan kendilerine verilen görevi sessiz, yabancı dilde bir şarkı çalınan, enstrümantal müzik çalınan ya da kulağa tanıdık gelen sözleri olan şarkı çalınan dört farklı odada tamamlamaları istendi.
Verilen görevler bu şartlar altında yerine getiririrken yaratıcılığın zedelendiği ve bu durumun tüm müzik türleri için geçerli olduğu sonucuna ulaşıldı.
Araştırmacılar, müzik dinlemenin sözel belleği etkilemiş olabileceğini ve bu nedenle katılımcıların kendilerine verilen üç kelimeyi bir araya getirme görevini yerine getirmekte zorlandığını kaydetti.
Müzik dinlemenin yaratıcı düşünmeyle ilişkisini inceleyen bilimsel çalışma Applied Cognitive Psychology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı. Lancaster Üniversitesi’nden Dr. Neil McLatchie, ortak yazarı olduğu çalışmayla ilgili The Independent’a şu açıklamalarda bulundu:
“Sessiz arka plan koşullarına kıyasla fon müziğinin çalındığı ortamlarda performansın bozulduğuna dair güçlü bulgular elde ettik. Sonuçlar, müziğin yaratıcılığı artırdığı yönündeki popüler görüşe meydan okumaktadır ve içeriğinin ne anlam ifade ettiğine bakılmaksızın (sözsüz, tanıdık sözleri olan ya da yabancı sözleri olan) müzik, problem çözmedeki yaratıcı performansı sürekli olarak bozmaktadır."
2017’de PLOS One adlı bilimsel yayında yayımlanan bir diğer araştırma ise hareketli müzik dinlemenin yaratıcılığı artırdığı ve insanların daha özgür fikirler üretmesini sağladığını ileri sürmüştü.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent